Zwarte knoflook dip; met maar 3 ingrediënten

Zwarte knoflookdip met glaasjes rauwkost

Ik proefde afgelopen vrijdag aïoli met zwarte knoflook bij De Jongens van Zand en Klei in Breda en was meteen fan. Al zoekende naar een fijne manier om crudités – reepjes rauwkost – feestelijk te serveren op een borrelplank bedacht ik dit recept voor zwarte knoflook dip. Een instant succes. Net als de snelle ansjovis-aïoli die ik op dezelfde avond bedacht.

Zelf een dip maken met zwarte knoflook is helemaal niet moeilijk. Je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig en bent in 5 minuten klaar. Een recept kun je het daarom bijna niet noemen. Prak 5 a 6 zwarte knoflookteentjes (tegenwoordig in bijna elke supermarkt verkrijgbaar) fijn met 2 eetlepels romige mayonaise (geen Zaanse, die is te sterk van smaak) en 1 eetlepel creme fraiche. En tadaaa…. klaar is je zwarte knoflook dip.

Breng hem op smaak met zout en voeg wat extra zwarte knoflook toe als je de dip iets sterker van smaak wilt hebben. Of juist wat extra creme fraiche als je de smaakt af wilt vlakken.

Zwarte knoflook dip met crudités

Zwarte knoflook dip smaakt echt heerlijk als dip bij crudités. Crudités is natuurlijk gewoon een chique – en Frans – woord voor rauwkost. In reepjes gesneden rauwe groenten dus. Ik gebruikte nu rode paprika, wortel en komkommer. Maar denk ook eens aan bleekselderij of koolrabi. Die kun je ook prima rauw eten.

Je kunt hem uiteraard ook gewoon op een stokbroodje smeren. Extra lekker met een stukje rauwe ham erop. De volgende keer ga ik trouwens varieren met aioli in plaats van gewone mayonaise.

Waar komt de zwarte knoflookhype vandaan?

Vraag jij je nog steeds af wat zwarte knoflook eigenlijk is en waarom het ineens overal verkrijgbaar is? Zwarte knoflook is gefermenteerde knoflook die helemaal zacht is geworden qua structuur en een heel andere smaak heeft dan rauwe knoflook. Ik vind hem zelf wel iets dropachtigs hebben. Maar dat komt misschien ook omdat het er als een dropje uitziet. Zwarte knoflook heeft wat mij betreft sowieso een umamismaak. Licht zoetig ook.

De hype komt ongetwijfeld door Yotam Ottolenghi’s laatste boek ‘Simpel’ waarin hij ineens veel zwarte knoflook gebruikt. En tja… als Ottolenghi het gebruikt dan weet je het wel.

Op zoek naar meer recepten met zwarte knoflook? Ik vind de Buddha Bowl met broccoli en zwarte knoflookdressing van Deb’s Bakery erg lekker. En in het boek van Ottolenghi staat een heerlijk spruitjesrecept met bruine boter en zwarte knoflook. Die vind je ook via deze link.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zwarte knoflookdip met glaasjes rauwkost

Zwarte knoflook dip; met maar 3 ingrediënten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Categorie: borrel

Omschrijving

Voor een klein schaaltje 


Ingrediënten

Scale
  • 6 teentjes zwarte knoflook (zorg dat ze zacht zijn en niet uitgedroogd) 
  • 2 eetlepels romige mayonaise (ongeveer 45 gram
  • 1 eetlepel creme fraiche (ongeveer 30 gram)
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

Prak de teentjes zwarte knoflook met een vork fijn samen met de mayonaise. 

Meng de creme fraiche erdoor en breng op smaak met zout. 


Bewaar dit recept meteen op Pinterest met onderstaande afbeelding:

Zwarte knoflook dip

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.