Zuurkoolbroodjes met rookworst

zuurkoolbroodjes met rookworst

Ik had deze zuurkoolbroodjes, geïnspireerd door de zuurkoolbroodjes van vriendin Mandy, al eens eerder gemaakt. Ik was alleen vergeten hoe ook alweer. En kon mijn aantekeningen niet meer terugvinden. Volgens mij had ik toen de kruidenroomkaas vervangen door een mix van creme fraiche en mosterd. Sowieso een prima reden dus om ze nog eens opnieuw te maken en meteen uit te werken.

Aangezien ik nu heel toevallig wel kruidenroomkaas in huis had (nou ja, niet heel toevallig want ik maakte het recept voor Nachos met gerookte kip) ging hij nog een keer in de herhaling met de kaas. Sowieso zijn deze zuurkoolbroodjes een ideaal recept om restjes op te maken. Ik gebruik als ik zuurkoolstamppot maak altijd maar 400 gram zuurkool. Terwijl in de verpakking 500 gram zit. Vandaar dat onderstaand recept voor 4 broodjes is omdat ik precies de overgebleven 100 gram heb gebruikt.

Hetzelfde geldt voor de rookworst. Manlief komt standaard met een XL-rookworst thuis en die is veel te groot voor 2 personen. Dat kwam nu dus prima uit om deze zuurkoolbroodjes nog eens te maken. De hoeveelheid is echter eenvoudig te verdubbelen.

Ze zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen en iets afgekoeld zijn. Serveer ze als lunchgerecht of snack. Lijkt me ook erg lekker met een soepje erbij als avondmaaltijd.

Zuurkoolbroodjes met rookworst, kruidenroomkaas en sriracha

Voor 4 zuurkoolbroodjes

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 100 gram zuurkool, uitgelekt
  • 60 gram rookworst, in kleine stukjes gesneden
  • kruidenroomkaas
  • 40 gram geraspte kaas
  • sriracha naar smaak 
  • 1 eidooier

Bereidingswijze

1. Spoel de zuurkool af in een fijn vergiet om de pekelsmaak te verminderen. Hak vervolgens iets fijner als je geen zuurkoolslierten in je broodje wilt. 

2. Smeer met de achterkant van een theelepel wat kruidenroomkaas over de bladerdeegplakjes; waarbij je slechts  1 helft besmeerd en een randje vrij laat. 

3. Verdeel de zuurkool, stukjes rookworst en geraspte kaas over dezelfde helft. En sriracha naar smaak. Hou je niet van pittig dan kun je het uiteraard ook weglaten. 

4. Vouw de broodjes dicht, druk de randjes iets aan met een vork en bestrijk de bovenkant van de zuurkoolbroodjes met eigeel. Maak 3 inkepingen met een mesje en  bak de zuurkoolbroodjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. 

Afdrukken

Zuurkoolbroodjes met rookworst, kruidenroomkaas en sriracha

zuurkoolbroodjes met rookworst

Voor 4 zuurkoolbroodjes

Scale

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 100 gram zuurkool, uitgelekt
  • 60 gram rookworst, in kleine stukjes gesneden
  • kruidenroomkaas
  • 40 gram geraspte kaas
  • sriracha naar smaak 
  • 1 eidooier

Bereidingswijze

1. Spoel de zuurkool af in een fijn vergiet om de pekelsmaak te verminderen. Hak vervolgens iets fijner als je geen zuurkoolslierten in je broodje wilt. 

2. Smeer met de achterkant van een theelepel wat kruidenroomkaas over de bladerdeegplakjes; waarbij je slechts  1 helft besmeerd en een randje vrij laat. 

3. Verdeel de zuurkool, stukjes rookworst en geraspte kaas over dezelfde helft. En sriracha naar smaak. Hou je niet van pittig dan kun je het uiteraard ook weglaten. 

4. Vouw de broodjes dicht, druk de randjes iets aan met een vork en bestrijk de bovenkant van de zuurkoolbroodjes met eigeel. Maak 3 inkepingen met een mesje en  bak de zuurkoolbroodjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. 

zuurkoolbroodjes
Zuurkoolbroodjes onafgebakken op bakplaat

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.