Afdrukken

Zoete-aardappelpizza met vijgen en gorgonzola

Zoete aardappelpizza uit de Vega Bijbel

Voor 2- 4 personen (je bakt er 2 maar ze zijn vrij machtig)

Scale

Ingrediënten

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Kook of stoom de zoete-aardappelblokjes in 15 minuten gaar. Giet af en meng ze in een keukenmachine of staafmixer tot een gladde puree.

2. Schep de zoete-aardappelpuree in de kom en meng de havermout en eieren erdoor. Breng op smaak met zout en peper en verdeel de bodem in 2 porties. Leg ze naast elkaar op een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Of bak ze na elkaar als je oven niet ruim genoeg is.  Gebruik de bolle kant van een lepel op het deeg uit te spreiden tot een dunne bodem. 

3. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pizzabodems eerst 15 minuten. Draai ze daarna om (de bovenkant wordt dan dus de onderkant) en bak nog 15 minuten. Laat de bodems daarna afkoelen. Je kunt ze tot hier voorbereiden en later afmaken of meteen verder gaan. Laat in dat laatste geval de oven aanstaan. 

4. Grill de aubergineplakken als je dit nog niet hebt gedaan. Bak ook de rode-ui ringen glazig. 

5. Verdeel de aubergine, rode ui en gorgonzola over de voorgebakken pizzabodems. Bak de zoete-aardappelpizza’s nog 15 minuten. Haal uit de oven en snijd doormidden.

6. Garneer met verse vijgen (als die in het seizoen zijn) of serranoham, rucola en nog wat balsamicocreme. (je kunt in plaats van balsamicocreme ook een eetlepel balsamicoazijn mee laten karameliseren met de uien zoals in het originele recept) 

Verdeel de pizza’s over de borden en serveer direct. 

Notities

Bron: de Vegabijbel van Isabel Boerdam