
Voor zelfgemaakte kruidenboter heb je eigenlijk geen recept nodig. Het komt namelijk gewoon niet zo heel nauw. Maar omdat me regelmatig naar het recept gevraagd wordt besloot ik hem toch eens uit te typen. Ik heb er alleen geen passende foto bij…
Het ‘ geheim’ van de verrukkelijke smaak van zelfgemaakte kruidenboter zit hem natuurlijk in het gebruik van verse kruiden. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd een mix van verse peterselie, bieslook en een beetje dragon. Dezelfde combinatie dus als in mijn asperge-aardappelsalade. Waarbij ook hier de waarschuwing geld om verse dragon niet overmatig te gebruiken omdat het al snel kan overheersen.
De hoeveelheden die je hieronder aangegeven ziet staan kun je als richtlijn aanhouden. Maar gebruik gerust meer of minder kruiden of knoflook als je dat lekker vind. Uiteraard is het ook erg eenvoudig om, als je toch bezig bent, meteen een dubbele of driedubbele hoeveelheid te maken. Rol dan de kruidenboter die je niet meteen gebruikt in een vel bakpapier en bewaar tot gebruik in de vriezer.
Op de blog ‘Knoeien met Inge’ las ik nog de tip om eens een fijngehakt sjalotje door zelfgemaakte kruidenboter te mengen. Dat ga ik een volgende keer zelf ook eens proberen.
Zelfgemaakte kruidenboter
Ingrediënten
– 250 gram roomboter
– Halve citroen
– 50 gram peterselie
– 50 gram bieslook
– 2 tenen knoflook
– Grof zeezout
– Naar smaak met extra verse dragon en/of gedroogde Provençaalse kruiden
Bereidingswijze
1. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Hak in de tussentijd de verse kruiden fijn en pers de knoflook uit met een knoflookpers.
2. Meng de kruiden en de knoflook goed door de boter, ik prak dit er door met een vork, en voeg het sap van een halve citroen toe.
Breng op smaak met grof zeezout.
Op zoek naar meer lekkere smeersels en dips voor bij je BBQ etentje? Dit plankje met gekruide boter is zeker zo makkelijk en super feestelijk om op tafel te zetten. Ook mijn oude kaas- oijventapenade en artisjokhartendip zijn altijd een succes.
Geef als eerste een reactie