3 gouden tips om zelf bitterballen te maken

Zelfgemaakte bitterballen
Zelfgemaakte bitterballen klaar om in de vriezer te gaan

Nu Het Bourgondische Bitterballenboek in de voorverkoop is krijg ik regelmatig de vraag: is dat wel iets voor mij? Velen denken schijnbaar nog steeds dat het moeilijk is om zelf bitterballen te maken. Maar met de 3 gouden tips die ik met je ga delen kan iedereen zelf bitterballen maken. Echt!

Ben je er klaar voor om zelf een bitterballenkoning- of koningin te worden? Hier gaan we:

1. Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan

Een van de proeflezers van Het Bourgondische Bitterballenboek maakte er een grapje over. Zij las namelijk ruim 30 keer de zin: ‘Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.’ Maar het is echt waar. Zodra je alles hebt afgewogen en klaargezet houdt je het overzicht en kun je in een moeite door de salpicon (= chique naam voor de bitterballenvulling) maken. Tijdens het maken van de salpicon heb je namelijk geen tijd om de bloem af te wegen of ingrediënten voor de vulling fijn te hakken.

Tot zover is het nog prima te volgen he? Dit lukt echt iedereen.

2. Gebruik koude bouillon of vloeistof

Zie je op tegen het maken van een salpicon? Bang dat hij klontert of niet bind? Het is bij mij eerlijk gezegd nog nooit mislukt. En je hoeft niet steeds beetje bij beetje de bouillon toe te voegen terwijl je blijft roeren (ik vind dit een onmogelijke opgave in recepten om 2 dingen tegelijk te doen terwijl de pan op het vuur staat). Gewoon eerst de boter smelten, dan zachtjes 3 minuten de bloem mee bakken en daarna in één keer de koude bouillon toevoegen en goed roeren met een rubberen spatel. Het geheim zit hem in de koude bouillon op de warme roux. Vraag me niet precies hoe dat moleculair in elkaar steekt maar geloof me: het werkt.

Tot hier ook nog steeds goed te doen toch?

3. Overzie het proces en neem de tijd

Ok dit klinkt moeilijk maar is het niet. Om de allerlekkerste bitterballen te maken verdeel je de stappen het liefst over 2 of 3 dagen. Dit levert de beste smaakcombinatie, de meest knapperige korst en de minste kans op het klappen van de bitterbal op. Ik ga die 3 stappen nu met je delen (in Het Bourgondische Bitterballenboek worden ze uitgebreider beschreven)

Stap 1: Het maken van de salpicon (= bitterballenvulling). Deze laat je daarna het liefst een hele nacht opstijven in de koelkast

Stap 2: Het rollen en paneren van de bitterballen. Dit neemt de meeste tijd in beslag maar naarmate je de handeling vaker doet gaat het steeds sneller.

Stap 3: Na het rollen en paneren vries je de bitterballen idealiter eerst in. Dit kan in enkele uren. Pas nadat ze goed bevroren zijn ga je ze frituren.

Je kunt stap 1, 2 en 3 op dezelfde dag doen. Of het invriezen achterwege laten. Maar op deze manier krijg je het beste resultaat. Snelle hacks en tips en trucs om rekening mee te houden als je ze onbevroren frituurt zijn ook terug te vinden in Het Bourgondische Bitterballenboek (dat nu al in de voorverkoop te bestellen is; had ik dat al verteld ;))

Tadaaa dit zijn echt de 3 gouden tips om zelf succesvol bitterballen te maken. Zie je nog op tegen het rollen en paneren? Ook daarvoor staan tips in het boek maar ik kan je bij deze alvast verklappen: zelfs mijn nichtjes van 4 en 7 kunnen dit. Dus dan kun jij het ook.

Meer tips om zelf bitterballen te maken?

Vond je het leuk om deze tips over het zelf maken van bitterballen te lezen? Een uitgebreid inkijkexemplaar van Het Bourgondische Bitterballenboek is te downloaden via deze link. Daarin staan, naast 3 nog niet eerder gepubliceerde recepten, ook 2 pagina’s met stap-voor-stap instructies om salpicon te maken.

Of schrijf je in voor mijn bitterballenmailinglijst. Ik ga je niet spammen maar hou je graag op de hoogte van de nieuwste recepten en bitterballennieuws. Dat kan via deze link.

Meer vragen? Laat hieronder een reactie achter 🙂 Ik beantwoord ze graag.

En wil je meteen aan de slag met het zelf maken van bitterballen? Er staan enkele recepten online op deze site:


4 Comments

 1. De tip om koude bouillon te gebruiken gebruik ik nu ook bij andere gerechten die ik wil binden zoals sauzen. Dus dank je wel daarvoor 😁 En je tips en beschrijvingen van de stappen zijn top, want er is nog nooit een bitterbal mislukt hier!

 2. “Één bitterbal, en ik ben verloren…”
  Ken je het bitterballen lied?!
  Lijkt me heerlijk om te zingen terwijl ik bitterballen draai. Lekker therapeutisch ook: ballen draaien, glaasje wijn erbij, vriendinnen. Ik zie wel hoe dat altijd goed werkt, bij @mandyandmore!! Dus ja, ik ben enthousiast!
  Dat bitterballen boek kan niet ontbreken bij de borrel. Ik wil hem wel winnen, samen met die #goodiebag!!

  Nou, ik zeg dan maar: de ballen!

  Groet, Barbara van @ivfenzo

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.