Yufkarolletjes met za’atar, koude yoghurt en warme knoflook-pijnboompitjesboter uit ‘Onder de mediterrane zon’

Yufkarolletjes uit Onder de mediterrane zon

Een recept dat ik na de eerste keer meteen nog een keer wil maken, en dat ook doe, kan niet anders dan een plekje op de blog krijgen. Nou is dat helaas niet altijd mogelijk want door het auteursrecht dat op recepten rust (terecht trouwens) kun je niet zomaar 1 op 1 recepten overnemen uit kookboeken. Maar ik heb de uitgever lief aangekeken, of eigenlijk gewoon heel lief gevraagd, en mag dit fantastische recept uit ‘Onder de mediterrane zon’ van Nadia Zerouali & Merijn Tol met jullie delen op Worstenbrood & Wijn. En dan heb ik het dus over de yufkarolletjes uit dat boek. Het zijn echter niet zomaar yufkarolletjes maar een verbeterde versie van hun eerdere recept dat verscheen in het boek ‘Bismilla Arabia’. Toen ze nog ‘Yufkarolletjes met knoflookyoghurt en hete peperolie’ heetten.

Inmiddels zijn ze dus omgedoopt in een 2.0 versie naar ‘Yufkarolletjes met za’atar, koude yoghurt & warme knoflook-pijnboompitjesboter’. Een hele mond vol inderdaad maar hier wil je ook je hele mond mee vol. In deze nieuwe variant is het lamsgehakt nog meer op smaak gebracht met een flinke hoeveelheid za’atar (dat magische Midden-Oosterse kruidenmengsel van gedroogde wilde oregano met sumak en sesamzaad). Daarnaast gaat er over de koude yoghurt nog een pittige, warme knoflook-pijnboompitjesboter.

Geloof me maar als ik zeg dat deze combinatie in alles klopt. Nadat ik de yufkarolletjes uit Onder de mediterrane zon met de meiden van mijn kookclubje maakte heb ik ze twee dagen later meteen nog een keer gemaakt. Het feit dat ik nog een half pakje yufkadeeg over had droeg daar ook aan bij. Maar bovenal wilde ik het heel graag aan manlief laten proeven. Liefde gaat tenslotte door de maag 😉

Het rollen van het dunne yufkadeeg vergt een beetje oefening. De yufkarolletjes zoals je ze op mijn foto ziet zijn dan ook wat dikker dan die op de foto in het boek zelf. Maar dat mag de pret niet drukken. Ga er niet last-minute mee aan de slag maar rol ze op je gemak voordat je aan tafel gaat. Ze hoeven dan alleen nog even te worden afgebakken in de oven. Afhankelijk van je oven kan het iets langer duren voordat de rolletjes mooi bruin zijn.

De boter met pul biber (let op; de hoeveelheid in het recept van 2 eetlepels is behoorlijk pittig), knoflook en pijnboompitjes maak je wel op het laatste moment zodat die er warm overheen gaat. Ik zeg dit niet vaak maar dit recept moet je echt eens gemaakt hebben. Wij aten het met Cig Kofte dat nog over was van mijn kookavondje. Het recept voor Cig Kofte komt ook snel online want dat is nog een nieuwe ontdekking die ik jullie niet wil onthouden.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Yufkarolletjes uit Onder de mediterrane zon

Yufkarolletjes met za’atar, koude yoghurt en warme knoflook-pijnboompitjesboter uit ‘Onder de mediterrane zon’

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Genoeg voor: 4 1x

Omschrijving

Voor ongeveer 10 yufkarolletjes, afhankelijk van hoeveel gehakt je gebruikt per deegplakje. Voldoende voor 4 personen als onderdeel van een maaltijd. 


Ingrediënten

Scale
 • 1 rode ui, fijngesneden
 • 300 gram lamsgehakt
 • 4 eetlepels za’atar
 • 1/2 eetlepel sumak, plus extra om te bestrooien
 • zout
 • 250 gram dikke Turkse yoghurt
 • milde olijfolie
 • 1 pak yufkadeeg (verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt; neem de driehoekvelletjes)
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 eetlepels boter
 • 2 eetlepels pul biber
 • 100 gram pijnboompitjes

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor tot 200℃. 

2. Meng de fijngesneden rode ui samen met de za’atar en de sumak door het lamsgehakt. Breng op smaak met peper en zout. 

3. Roer 6 eetlepels yoghurt los met 3 eetlepels olijfolie. Leg vervolgens de yufkavellen voor je (ik deed dat gewoon op het aanrecht) en bestrijk elk vel yufkadeeg aan beide zijden met de yoghurtolie. Daarna verdeel je aan de brede kant van een deegvel een heel dun streepje gehakt en rol  je het op. Herhaal met de rest van het deeg en gehakt, tot het op is. Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met nog wat van de yoghurtolie. Bak ze goudbruin en knapperig in circa 15 minuten en keer ze tussendoor een keer om

4. Pers de knoflook fijn. Verhit vlak voor de yufkarolletjes uit de oven komen de boter met de pul biber, knoflook en pijnboompitjes en bak goudbruin. 

5. Roer de rest van de yoghurt los met wat zout. Serveer de yufkarolletjes met de koude yoghurt eroverheen, schep de warme knoflook-pijnboompitjesboter erover en bestrooi met nog wat sumak. 


Notities

Het vergt wat oefening om de rolletjes mooi strak op te rollen. 

Meer recepten uit ‘Onder de Mediterrane zon’?

Heb je na dit recept van Yufkarolletjes uit Onder de mediterrane zon de smaak te pakken? Ik schreef al eerder een uitgebreide recensie over dit kookboek. Je leest hem terug via deze link.

Yufrkarolletjes met lamsgehakt rollen
Het rollen van de yufkarolletjes; yufkadeeg besmeerd met yoghurtolie en gevuld met een rolletje lamsgehakt
Yufkarolletjes uit Onder de mediterrane zon
Yufkarolletjes met lamsgehakt

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.