Online workshop Brabantse Worstenbroodjes!

Brabantse worstenbroodjes

Op zaterdag 18 december is er nog een voorlopige laatste online workshop Brabantse worstenbroodjes ingepland om ruim voor Kerst je vriezer vol te hebben. Op kerstavond worden er traditiegetrouw veel worstenbroodjes gegeten, en een extra voorraadje voor in de kerstvakantie kan ook geen kwaad šŸ˜‰

Altijd al eens zelf de Ć©chte Brabantse worstenbroodjes willen maken? Dat is helemaal niet moeilijk!
Mijn ultieme stap-voor-stap recept daarvoor kun je downloaden via deze link.
Geen workshop nodig dus šŸ˜‰ Maarā€¦

 • Voel je nog een drempel om er mee aan de slag te gaan?
 • Kun jij nog wel wat extra tips en trucs gebruiken?
 • Of vindt je het gewoon fijn om op zaterdagochtend gezellig met andere bourgondiĆ«rs in de keuken bezig te zijn en aan het eind een flink voorraadje worstenbroodjes in huis te hebben?

Dan is deze online workshop Brabantse worstenbroodjes perfect voor jou!

Hoe ziet zo’n online workshop Brabantse worstenbroodjes maken eruit?

Wat gaan we doen? De online worstenbroodjesworkshop duurt ongeveer 3 uur. We gaan ze helemaal ‘from scratch’ maken tot het moment dat je ze in de oven schuift om af te bakken.

Tijdens de workshop begeleid ik je stap-voor-stap door:

 • Het maken van het deeg
 • Het opbollen van het deeg
 • Het ‘geheim’ van het gehakt
 • Het maken van de gehaktpilletjes
 • De techniek van het invouwen van Brabantse worstenbroodjes
 • Tips & trucs om ze mooi te laten rijzen en afbakken

Wat heb je nodig om worstenbroodjes te maken?

Een week voor de workshop krijg je een e-mail met daarin de boodschappenlijst voor de ingrediƫnten die je nodig hebt. Als jij een goed gesorteerde supermarkt in de buurt hebt en een slager kun je daar alles vinden. Wil je net als ik 100% varkensgehakt gebruiken? Dan zul je op tijd moeten checken bij je slager of hij dat heeft. Half-om-half gehakt (ongekruid!) of eventueel kalfs- of kipgehakt zijn overigens een prima alternatief.

De kosten voor de ingrediĆ«nten zijn een beetje afhankelijk van wat je al aan specerijen in huis hebt en waar je je gehakt koopt. Vergeet niet; de kwaliteit van je gehakt ga je terugproeven in het eindresultaat. Reken op ongeveer 10 – 15 Euro.

In de e-mail die je ontvangt staat ook wat er aan voorbereidende handelingen nodig is. Wees niet bang; meer dan de specerijen afwegen en de ingrediĆ«nten klaar zetten is het niet! Wat verder nog erg fijn is om in huis te hebben zijn: een digitale keukenweegschaal en een deegroller. En eventueel een grote plastic bak (zoiets bijvoorbeeld, bij IKEA verkopen ze ook platte) die je kunt omtoveren naar geĆÆmproviseerde rijskast. Die laatste is geen vereiste en mocht je een rijsfunctie hebben in je oven dan heb je hem sowieso niet nodig. Verder is goede zin een vereiste šŸ˜‰

Kan ik ook meedoen als vegetariƫr of als ik halal eet?

Als vegetariĆ«r helaas niet šŸ™ Ik ben nog aan het experimenteren met een vegetarisch alternatief, maar in Ć©chte Brabantse worstenbroodjes gaat varkensgehakt. Eet je geen varkensvlees? Dan kun je het vervangen door kalfs- of kipgehakt. Daarmee is de workshop dus wel prima te volgen als je halal eet.

Het eindresultaat na de worstenbroodjes-workshop

Aan het eind van de workshop heb je ongeveer 30 worstenbroodjes om af te bakken. Eenmaal afgebakken en afgekoeld kun je ze ook prima invriezen en blijven ze zeker nog 3 maanden houdbaar. Op het moment dat je ze wilt gebruiken laat je ze eerst ontdooien en warm je ze nog even op in de oven. Brabantse worstenbroodjes horen namelijk (lauw)warm gegeten te worden šŸ˜‰

Al betwijfel ik of ze je vriezer halen. De geur en smaak van verse worstenbroodjes is namelijk onweerstaanbaar dus zodra familie, vrienden of buren daar lucht van krijgen zijn ze weg.

Meedoen?

De workshops vinden plaats in je eigen keuken via Zoom. Hier hoef je geen apart account voor aan te maken. Je ontvangt de link om in te loggen ruim op tijd en ook nog herinnering een uur voor we beginnen.

Heb jij al zin gekregen om zelf Brabantse worstenbroodjes te gaan maken? Schrijf je dan in voor Ć©Ć©n van de online workshops via de webshop of via onderstaande links. De kosten per workshop zijn ā‚¬ 19,99 per inlog (inclusief BTW). Dit geldt per huishouden. Nodig dus gerust een vriend, vriendin of je moeder uit in je keuken om gezellig samen mee te doen. De volgende data zijn beschikbaar:

Zaterdag 18 december: 9.00 – 12.00u

Geen nieuwe data missen? Volg mij online via Instagram als @worstenbrood_en_wijn of schrijf je in op mijn mailinglijst via deze link voor mijn wekelijkse Borrelpraat om als eerste op de hoogte te zijn.

4 Comments

 1. compliment voor het leuke idee. !!! Ik hoop dat je veel mensen bereid vind om Brabantse worstenbroodjes zelf te maken.Ons immaterieel cultureel erfgoed. Ik doe zelf niet mee, je weet ik ben consumentenjurylid geweest bij het lekkerste Brabantse worstenbroodje. en ik neem aan dat jij precies weet hoe Brabantse worstenbroodjes gemaakt moeten worden.(ik ook dus) veel sukses. gr Jos

   • nog snel even een klein antwoord:
    1. het moet gemaakt zijn in Noord Brabant
    2 met liefde gemaakt.
    3. met patentbloem /witte basterdsuiker of gewone suiker/margarine of roomboter.water of melk/zout/gist.
    4 half om half gehakt met peper/zout/nootmuskaat/beetje gemberpoeder/paneermeel.ei
    5.goed rijsproces
    6. afstrijken met geklutst ei/ eventueel aangelengd met een beetje koffiemelk en wat zout
    7 afbakken 230 gr / 17 minuten
    8 goed laten afkoelen voor ze de diepvries in gaan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.