Wijn & Spijs: Nederlandse rode wijn & borrelhapjes #2

Foto's maken van flessen wijn voor wijn spijs rubriek
Hoe het er bij ons aan toe gaat bij het voorbereiden van de Wijn Spijs rubriek.

Deze ‘Happas’, Hollandse tapas, blog over Nederlandse rode wijnen met bijpassende borrelhapjes werd eerder gepubliceerd in het digitale kwartaalmagazine ‘Wijnbouw in de Lage Landen’ van de Brabantse wijnbouwers. Benieuwd naar deel 1 van de hapjes? Klik dan op deze link.

Zoals beloofd deze keer het vervolg op de borrelhapjes bijpassend bij de Nederlandse rode wijnen die ik in het vorige nummer proefde. Het ging om de cuvée van Salomé & Cabernet Colognes en een van Rondo & Pinotin van Piet Wagenaar.  Beide uit 2016. En de cuvee van Rondo, Cabernet Cortis & Cantor uit 2015 van Ad Leenaars.  Alle drie zachte en toegankelijke rode wijnen van Hollandse bodem.

Naast de stukjes gebakken cervelaat in rode wijn en de stokbroodjes met bietenboter en gerookte haring maakte ik nog twee andere bijpassende borrelhapjes. Namelijk bladerdeeghapjes met rode biet & oude kaas en gehaktballetjes in rode wijnsaus met appelstroop.  Voor die laatste gebruikte ik ook een scheut van de rode wijn die we erbij dronken.  Beide hapjes met ingrediënten van Hollandse bodem die prima passen bij een borrelmiddag of avond met rode wijnen van diezelfde bodem.

Doordat ik de vorige keer zo enthousiast was met het maken van bijpassende hapjes, die ik graag allemaal wilde delen, heb ik ze over twee nummers verdeeld. Pas na het insturen van deel 1 besefte ik me dat er dus geen andere wijn in dit nummer voorbij zou komen. Maar toevallig kwam er net een nieuw, fijn boek op de markt over Wijn & Spijs combinaties op het moment dat ik gevraagd werd om tevens een wat meer algemeen stuk te schrijven over het combineren daarvan.  Vandaar deze keer niet alleen  de beloofde recepten bij de eerder besproken wijnen, maar ook nog een hoop algemene Wijn & Spijs tips.

En in die tips lees je ook meteen tussen de regels door hoe onderstaande recepten tot stand zijn gekomen.  In dit geval door het combineren van de drie uitgangspunten voor wijn-spijs combinaties. Namelijk op grond van herkomst; appelstroop, bieten en oude kaas zijn typisch Nederlandse producten.  Maar toch ook wel een beetje op gelegenheid; een borrelavond. En het seizoen. Als het vorige nummer in de lente of zomer was verschenen en ik 3 witte wijnen of rosé wijnen zou hebben om de hapjes mee te combineren waren het zeker niet dezelfde geweest. Of wellicht de bladerdeeghapjes wel maar dan met geitenkaas in plaats van oude kaas.

Gehaktballetjes in rode wijnsaus met appelstroop

Voor  12 gehaktballetjes

  • 400 gram runder- of half-om-half gehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 150 ml (Nederlandse) rode wijn
  • 2 volle eetlepels appelstroop

1. Meng het gehakt met de paneermeel, het ei en de fijngesnipperde ei. Rol er kleine gehaktballetjes van ter grootte van een golfbal.

2. Verhit boter of olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes tot ze een bruin kleurtje hebben. Voeg dan de wijn en de appelstroop toe. Meng wat door elkaar met een lepel en laat de balletjes in ongeveer 20 minuten gaar stoven. De saus van de rode wijn en appelstroop zal wat inkoken en stroperig worden.

Gehaktballetjes in rode wijn saus en appelstroop

Bladerdeeghapjes met rode biet en oude kaas

  • bladerdeegplakjes, ontdooid
  • roomkaas, crème fraiche
  • ongekookte rode bieten (afhankelijk van hoe groot ze zijn), geschild
  • geraspte oude kaas
  • gedroogde Provençaalse kruiden

1. Verwarm de oven voor op 220°C.

2. Verdeel de bladerdeegplakjes in 4 vierkantjes. Leg ze meteen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Eenmaal belegd zijn ze lastiger te verplaatsen.

3. Besmeer de bladerdeegplakjes met wat roomkaas of crème fraiche. Dit gaat het makkelijkst met de achterkant van een kleine lepel. Laat daarbij een stukje vanaf de zijkant vrij voor een knapperig randje.

4. Verdeel de bietenplakjes op zo’n manier over de roomkaas dat ze elkaar een klein beetje overlappen.

5. Verdeel tenslotte de oude kaas erover en eventueel wat gedroogde kruiden en bak 20 minuten in de hete oven.

Nog een extra tip; ook lekker met blauwe kaas in plaats oude kaas.

Bladerdeeghapjes biet en oude kaas

 

Foto's maken van flessen wijn voor wijn spijs rubriek
Hoe het er bij ons aan toe gaat bij het voorbereiden van de Wijn Spijs rubriek.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.