Wijn & Spijs; Nederlandse rode wijn & Hollandse hapjes #1

Rode wijnen winnaars voorproeverij
Rode wijnen winnaars voorproeverij Wijnkeuring der Lage Landenen

Hieronder het tweede artikel dat ik schreef voor het magazine Wijnbouw van de Lage Landen. Het eerste deel is hier terug te lezen.

Nederlandse rode wijn & bijpassende borrelhapjes

In juni sloot ik aan bij een avondje Nederlandse rode wijn proeven met de Brabantse Wijnbouwers.
De gelegenheid was de voorkeuring van de Wijnkeuring der Lage Landen.
Ik zal het maar meteen toegeven; ik was aangenaam verrast. Eerlijk gezegd  had ik niet verwacht dat de kwaliteit van Nederlandse rode wijn, met name van de hobby wijnboeren, zo hoog was! Maar die wijntjes krijg je als wijnliefhebber dan ook niet zo snel te proeven.  Ze worden tenslotte maar in  een kleine hoeveelheid gemaakt.

De 1ste en 2de  plaats ging naar Piet Wagenaar  uit Zeeland met een cuvée van Salomé & Cabernet Colognes en een van Rondo & Pinotin.  Beide uit 2016. De 3e plaats was voor Ad Leenaars  uit Brabant met een cuvée  van Rondo, Cabernet Cortis & Cantor uit 2015.

Omdat er minder proevers waren dan gepland was er van elke rode wijn nog 1 fles over. Zowel Piet als Ad boden mij spontaan deze laatste flesjes van de winnende wijn aan. Voor mijn Wijn & Spijs rubriek.

Met 3 flessen wijn naar huis…

Nu zat ik dus ineens met 3 verschillende flessen wijn voor het eerstvolgende artikel opgescheept.
Ik zeg bewust opgescheept want voor het ontwikkelen van een recept bijpassend bij een bepaalde wijn heb je toch al snel minimaal 2 of 3 flessen nodig. Afhankelijk van de hoeveelheid proevers of hoe vaak het opnieuw gemaakt moet worden.  Maar ik vond het veel te leuk om aandacht te besteden aan deze flesjes.

Gelukkig wist ik dat van de drie winnende wijnen de een niet veel zwaarder was als de ander. Zelfs qua kleur waren ze aan elkaar gewaagd. Ik had ze tenslotte al kunnen proeven op de avond van de voorkeuring . Kortom; ik had wel 3 flessen wijn om over te schrijven.  Alleen 3 verschillende. Tijd voor wat creativiteit. Het idee om er een uitgebreide borrel van te maken was snel geboren. Een middag of avond borrelen met Nederlandse rode wijnen en bijpassende borrelhapjes in goed gezelschap; wat wil een mens nog meer?  Op deze manier konden we van alle wijnen een slokje nemen en er verschillende hapjes bij proeven.

Ik nodigde alvast vrienden uit om mee te proeven van deze unieke Nederlandse wijnen. Het idee; 3 wijnen, 12 proefglaasjes en 4 wijnliefhebbers. Helaas lieten mijn medeproevers het op de geplande avond afweten. De zware taak van 3 flessen wijn opentrekken en proeven hebben manlief en ik tenslotte maar met z’n tweetjes op ons genomen 😉 Al zijn ze niet allemaal dezelfde avond opgegaan. En gebruikten we zelfs nog een paar scheutjes wijn om mee te koken. Wat erg goed uitpakte.

Wat eten we er bij?

Niet alleen de druivensoort of het seizoen laat ik meespelen bij het bepalen van de wijn/spijs combinatie. Vaak kijk ik vooral waar een wijn vandaan komt. Of juist andersom. Eten we pizza? Dan komt er een Chianti op tafel.  Bij Spaanse tapas een Tempranillo. En andersom werkt het hetzelfde; bij een Argentijnse Malbec  hoort gewoon een stevige steak van de BBQ.

Met dat uitgangspunt bedacht ik ook de hapjes voor ons Hollandse borrelavondje. Een soort happas dus; Hollandse Tapas. Nederlandse rode wijnen met borrelhapjes van Nederlandse bodem. Ik dacht spontaan aan rode biet, haring, kaas en iets met appelstroop. Het resultaat? Makkelijk klaar te maken borrelhapjes die heerlijk smaken bij de, makkelijk toegankelijke, wijnen uit Zeeland en Brabant die wij deze avond proefden.

Hieronder deel  1 van de hapjes. Deel 2 volgt!

Cervelaat met rode wijn

Niet alleen door de kwaliteit van de Nederlandse rode wijnen tijdens de proeverij werd ik verrast.
Ik verraste ook mezelf met deze variant op de combinatie van een van mijn tapas favorieten chorizo & rode wijn. Dit recept, als het al een recept genoemd kan worden, is een variatie daarop. En zeker de moeite waard om eens op tafel te zetten in plaats van het gebruikelijk bordje met kaas en worst. Meer nog dan bij de chorizo variant neemt de cervelaat de rode wijn goed op en wordt extra zacht.

Voor 4 personen

Ingrediënten

 • 1 cervelaatworst (ik gebruikte die van Stegeman)
 • Flinke scheut (Nederlandse) rode wijn

Bereidingswijze

 1. Haal het velletje van de cervelaatworst en snijd in dikke plakken van ongeveer een halve centimeter.
 2. Snijd de plakken in 4 stukjes en bak ze op laag vuur even aan in een kleine koekenpan of steelpan. Je hebt hier geen olie voor nodig; er komt genoeg vet uit de stukjes cervelaatworst om in te bakken,
 3. Voeg, als de stukjes wat bruin zijn gebakken, een flinke scheut rode wijn toe en laat dit wat verdampen.
 4. Giet de stukjes cervelaatworst met de ingekookte rode wijn over in een (tapas) schaaltje en serveer meteen. Of maak dit van te voren en warm de cervelaatworst met schaaltje en al nog even op in de oven.
Cervelaatworst in rode wijn

Stokbrood met rode bieten boter en gerookte haring

Haring combineert goed met rode biet. Je ziet ze dan ook meestal samen in een salade verwerkt. Zelf ben ik niet zo’n liefhebber van rauwe haring maar vind ik de gerookte variant wel erg lekker. En met een hoop bieten in de moestuin bedacht ik dit belegde stokbroodje. En zeg nou zelf; alleen al voor de geweldige kleur zou je dit gerecht op tafel willen zetten. Zelf gaar ik de rode bieten vaak in aluminiumfolie gewikkeld een uurtje in de oven. Maar gaar koken of stomen kan uiteraard ook.

Ingrediënten

 • 1 stokbrood
 • 100 gram boter
 • 100 gram rode biet, gegaard en ontdaan van schil
 • 1 pakje gerookte haringfilet (gewoon verkrijgbaar bij AH)

Bereidingswijze

 1. Laat de boter zacht worden en gebruik een staafmixer om te mengen met de rode biet.
 2. Besmeer de sneetjes stokbrood met de bietenboter en beleg met stukjes gerookte haring.
Stokbroodje met rode bietenboter en gerookte haring
Rode wijnen winnaars voorproeverij

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.