Waarom klappen bitterballen open tijdens het frituren?!

Waarom klappen bitterballen open of barsten kroketten tijdens het frituren?

Waarom klappen mijn bitterballen open tijdens het frituren? Hoe komt het dat zelfgemaakte bitterballen of kroketten barsten of openspringen in de frituurpan? Deze vraag – in verschillende varianten – wordt mij als ‘bitterballenkoningin’ zo ongeveer het meest gesteld 😉 Het kan zijn dat je al Googlend op deze pagina terecht bent gekomen of hier door mij naar toe gestuurd bent omdat je me deze vraag stelde via een DM. Je bent dus sowieso niet de enige bij wie het frituren van bitterballen niet helemaal goed gaat.

Als je zelfgemaakte bitterballen of kroketten openklappen tijdens het frituren kan dat verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende is het feit dat de vulling te heet wordt. Dit kan komen doordat de temperatuur van de olie te heet is. Vertrouw dan ook vooral niet blindelings op de temperatuurknop van je friteuse. Ik check dit bij een nieuwe frituurpan altijd even na met een keukenthermometer. Bij mijn veelgebruikte mini-frituurpannetje scheelde dit maar liefst 20 graden! Goed om te weten dus.

Een andere reden dat de vulling te heet wordt waardoor je bitterbal openklapt; je hebt ze iets te lang gefrituurd. Zet dus altijd een wekker. Bitterballen met een kaasvulling worden sneller heet – kaas zet uit – en liever frituur je die iets korter of op een lagere temperatuur. Niet-bevroren bitterballen klappen ook sneller dan bevroren bitterballen omdat de vulling sneller heet wordt.

Waarom klappen bitterballen open en hoe kun je dit voorkomen?

Vergeet niet dat de korst van een zelfgemaakte bitterbal veel fragieler is dan de korst van een commercieel gemaakte bitterbal. Nou ja, de meeste in ieder geval. De kroketten en bitterballen van Holtkamp zijn net zo fragiel. Schud ze bij het in het vet laten zakken daarom meteen even los van elkaar zodat ze tijdens het frituren niet aan elkaar bakken.

Ook veel eerder in het proces bij het zelf maken van bitterballen kan het al fout gaan door uitstekende stukjes en scheurtjes bij je gedraaide salpiconballetjes.

Ben ik nog iets vergeten? Heb jij misschien nog een extra tip om te voorkomen dat zelfgemaakte bitterballen klappen tijdens het frituren? Laat dan vooral een reactie achter onder deze post 🙂

Meer tips en 30 unieke recepten om thuis zelf de lekkerste bitterballen en kroketjes te maken vind je in Het Bourgondische Bitterballenboek. Er zijn nog enkele fysieke exemplaren te bestellen en daarnaast is hij ook als e-book verkrijgbaar.

Of probeer eerst eens deze chorizo-paprika bitterballen (mijn signature bitterbal).

Bitterballen op bord

2 Comments

  1. Dank voor de hoede en duidelijke uitleg.
    Her biek heb ik inmiddrls ook in mijn bezit en gebruik het altijd als lijd raad.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.