Voer voor vrienden; kookboek waardoor je zin krijgt om te koken

Cover Voer voor Vrienden kookboek van Eva Posthuma de Boer

Vol verwachting keek ik uit naar het verschijnen van het kookboek ‘Voer voor vrienden’ van Eva Posthuma de Boer. Waarom? Omdat Eva net als ik graag etentjes geeft voor vrienden, familie, buren en collega’s. En dat niet alleen. Ze test recepten ook op de gasten van haar underground restaurant Chez PdH. En dat maakte mij extra nieuwsgierig naar recepten van haar hand. Want bekenden je kooksels voorzetten is 1 ding, dat durf ik nog wel, maar wat kook je nou als er onbekenden aan je tafel schuiven? En hoe doet Eva dat, zonder zelf als een kip zonder kop rond te rennen hè? Geloof me, been there done that too…

Kant-en-klare menu’s

Voer voor Vrienden maakt wat mij betreft precies waar wat het belooft; het is een menuboek voor zorgeloze etentjes. Hoe dan?

Vragen als; Wat moet ik in hemelsnaam koken als ik eters krijg? Welke gerechten passen bij elkaar? Zijn de gangen goed op elkaar afgestemd qua smaak? Zijn de gerechten goed uitgebalanceerd qua hoeveelheden? Hoeveel tijd ben ik kwijt met voorbereiden? Welke wijn past bij welk gerecht?
Het staat er allemaal in.

Nog niet eerder zag ik in een kookboek zo’n ontzettend overzichtelijk receptenoverzicht van alle
4-gangen menu’s bij elkaar. En dat terwijl mijn kookboekencollectie ruim 250+ exemplaren bevat.
Het is dan ook de eerste keer dat de inhoudsopgave mijn favoriete deel is van een kookboek.
In één oogopslag vind je voor elk seizoen een compleet menu. Heb je tijdens het geplande etentje geen zin in de lange bereidingstijd van de Gestoofde kalfswangen met Knolselderij-aardappelpuree uit herfst menu 1? Dan zie je op dezelfde bladzijde bij wintermenu 1 meteen het Gehaktbrood à la Saveurs met gekaramelliseerde savooiekool staan.

Je hoeft dus niet doelloos door Voer voor Vrienden te bladeren op zoek naar inspiratie voor je etentje. Eva heeft alles al voor je bij elkaar gezocht en uitgetest. Er staat zelfs voor elk seizoen een compleet vegetarisch menu in.

Duidelijke instructies qua planning

Eenmaal een menu uitgezocht uit Voer voor Vrienden vindt je aan het begin meteen de voorbereidingtijd, een aantal handige aanwijzingen, de volgorde van bereiden en wat je tijdens het etentje nog moet doen. Zo weet je als je kiest voor lentemenu 1 meteen dat het pizzadeeg voor de Spaanse plaatpizza een uurtje moet rusten. En dat het geen probleem is om hem op kamertemperatuur te eten.

En bij zomermenu 1 met de Zacht gegaarde lamsschouder met Tabouleh is al voordat je het recept leest duidelijk dat je hem een uurtje of 4 voor je gasten komen in de oven moet schuiven. Allemaal dingen waar je qua planning zelf niet meer over hoeft na te denken.

Met deze aanwijzingen zijn de recepten voor iedereen prima te doen. Sowieso worden heel eenvoudige recepten als Meloen met ham en Gooise dip (een dipsaus van zure room, zoete chilisaus & koriander) afgewisseld met recepten die meer aandacht nodig hebben.

Voorbeeld menu uit Voer voor Vrienden

Bijpassende wijnen bij de menu’s uit Voer voor Vrienden

Waar je ook niet meer over hoeft na te denken is het vinden van een bijpassende wijn. Eva heeft wijnschrijver Harold Hamersma gevraagd om dat te doen. Bij elk menu doet hij een suggestie voor een wijn-spijs combinatie. Zowel voor de borrel, het voor- hoofd & nagerecht van elk menu.

Ze zijn heel toegankelijk gemaakt door meneer Hamersma door geen heel specifiek wijnjaar of wijnhuis te noemen uit een bepaald klein plaatsje op het Franse platteland. Maar meer een bepaalde druif uit een streek of een land. Zoals een Riesling uit de Elzas bij de Toastjes met kippenleverpate.
De suggestie voor een Zuid-Franse rose of Zuid-Afrikaanse Chenin blanc bij Indiase curries.
En een Moscato d’asti naast de Roomtaartjes met perzik en framboos.

Het recept dat meteen mijn aandacht trok

Meestal zorgen slechts 1 of 2 recepten in een kookboek dat ik onmiddelijk zin krijg om eruit te gaan koken. En vaak dus ook of ik tot aankoop over ga. Bij het doorbladeren van Voer voor Vrienden viel mijn oog direct op het recept Eendenconfit Parmentier uit wintermenu 2. Het is een ovenschotel met een van mijn favoriete ingrediënten uit de Franse supermarkt; confit de canard.

Daarnaast was ik erg nieuwsgierig naar de Aardperensoep met truffelolie. Want aardperen zijn weliswaar het enige dat momenteel uit mijn moestuin komt, maar het zijn er wel heel veel.

Die aardperensoep met truffelolie heb ik inmiddels maar liefst 3 keer geserveerd. Als eerste test toen een vriendin kwam lunchen, als voorgerecht tijdens het pre-kerst etentje met vrienden en ook tijdens de kerstbrunch met familie. Ik durf dus met een gerust hart te zeggen dat dit een zeer geslaagd en succesvol recept is.

Ook de Makreelmousse op zuurdesemtoast zette ik op tafel als borrelhapje toen er vrienden kwamen eten. En Eva’s recept voor Rivierkreeftjescocktail, inspireerde me om de garnalencocktail van Heston Blumenthal die ik al jaren maak, te tweaken met rivierkreeftjes en little gem. Ook die stond op tafel tijdens het kerstetentje met vrienden.

Aardperensoep met truffelolie uit Voer voor Vrienden
Foto van de door mij gemaakte aardperensoep met truffelolie naar recept uit Voer voor Vrienden.

Klein puntje van kritiek

Er valt weinig op Voer voor Vrienden aan te merken. In tegenstelling tot veel andere kookboeken bevat het zelfs gewoon mooie foodfoto’s. En met ‘gewoon’ mooie foodfoto’s bedoel ik dat ze realistisch zijn. Licht en met een duidelijk beeld van het gerecht, maar zonder veel opsmuk en overdadige foodstyling props. Smakelijke foto’s van hoe het gerecht er ook op jouw tafel zo uit kan zien.

Maar toch nog een inieminie puntje van kritiek. Het was fijn geweest als alle recepten, maar vooral degene met een wat langere beschrijving, in alinea’s of stappen waren opgedeeld. Dat maakt het lezen van een recept net iets overzichtelijker. Zo heeft de Salty- caramel- macadamia- cheesecake wél witregels tussen de verschillende handelingen. Maar de toch ook wat lange beschrijving van de Courgettelasagne is helemaal onder elkaar geschreven. Waarschijnlijk is dit gewoon een kwestie van opmaak van de pagina’s geweest waarbij het net beter paste zonder extra alinea. Het is in ieder geval zeker geen reden om niet alsnog meteen tot aankoop van dit boek over te gaan.

Voer voor Vrienden is een uitgave van Unieboek Spectrum en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 24,99.

Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij maar volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier.

Cover Voer voor Vrienden van Eva Posthuma de Boer

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.