Tortilla van kikkererwtenmeel met aardpeer, wortel & rode ui (vegan)

tortilla kikkererwtenmeel veganisch
Tortilla met aardpeer

Ja daar is ‘ie nog een keer; een recept met aardperen uit de moestuin!  Dit waren denk ik wel echt de allerlaatste knolletjes die nog in de grond verstopt zaten.  Gelukkig ben ik ze nog steeds niet zat. Als lunch zat ik te denken aan een tortilla met aardperen. Waarschijnlijk door een klein beetje heimwee aan het geweldige weekendje Malaga vorige week. Een traditionele Spaanse tortilla (aardappel-omelet) wordt gemaakt met aardappel, ui en eieren.

Bij het googlen op ‘aardpeer tortilla’ kwam ik echter bij toeval uit op de veganistische receptensite Vegetus. Ik had in eerste instantie niet eens in de gaten dat dit dus een tortilla was zonder eieren. In plaats daarvan wordt kikkererwtenmeel gebruikt. Toevallig had ik daar nog een openstaand zakje van in de voorraadkast staan. Naast aardpeer voegde ik ook nog rode ui en wortel toen. En omdat ik geen veganist ben en nog een paar plakjes chorizo in de koelkast had liggen voegde ik er, om in Spaanse sferen te blijven, nog wat chorizo en geraspte belegen kaas aan toe.

Het resultaat was verrassend lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Het is een vrij grote portie en met een salade of brood erbij zeker voldoende als hoofd maaltijd.

Tortilla van kikkererwtenmeel met aardpeer, wortel & rode ui

Lunch of hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

Voor het beslag
– 130 gram kikkererwtenmeel
– 250 ml water
– 1/2 theelepel zout
– 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
– mespunt zwarte peper
– 1 teen knoflook, uitgeperst

Voor de vulling
– 1/2 rode ui, in halve ringen
– 1 kleine winterwortel, geschild, gehalveerd en in plakjes
– 200 gram aardpeer, goed schoongemaakt en in plakjes
– olijfolie om in te bakken
– evt. een paar plakjes chorizo en handje geraspte kaas voor de niet-veganistische variant
Extra nodig: koekenpan met doorsnede van 20 cm.

Bereidingswijze

1. Meng de ingrediënten voor het kikkerwerwtenbeslag door elkaar in een kom. Roer goed tot alle klontjes eruit zijn en laat het beslag even rusten tot de groentes gaar zijn.

2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een anti-aanbak koekenpan met een doorsnee van ongeveer 20 cm, en bak de ui, aardpeer en wortel tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Giet er een klein scheutje water bij en dek de pan af met een deksel. Laat de groente nog ongeveer 10 minuten gaar smoren tot het al water verdampt is. Schep de gare groente uit de koekenpan en meng ze door het beslag. Als je chorizo of ander vleeswaren gebruikt meng je die er ook doorheen.

3. Zet de koekenpan terug op het vuur en doe de tweede eetlepel olijfolie erin. Giet het beslag met de groente in de pan smeer het een beetje uit tot een mooie platte koek. Dek de pan weer af met een deksel en laat de tortilla op niet al te hoog vuur 5 à 10 minuten zachtjes garen totdat het beslag aan de bovenkant begint te stollen.

4. Maak de randen van de tortilla voorzichtig los met een spatel. En als je merkt dat hij wat blijft plakken ook de onderkant.  Leg een groot bord ondersteboven op de pan en keer in één snelle en vloeiende beweging om. De tortilla valt nu ondersteboven op het bord.

5. Zet de pan terug op het vuur en doe de laatste eetlepel olijfolie erin. Laat de tortilla voorzichtig van het bord terug in de pan glijden, zodat de onderkant ook nog even kan garen. Dat duurt een minuut of vijf. Voor de niet-veganistische variant kun je op dit moment de geraspte kaas op de bovenkant even laten smelten.  Laat de gebakken tortilla weer uit de pan op een bord glijden. Serveer hem warm of op kamertemperatuur.

Bron: naar een idee van de veganistische receptensite Vegetus

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
tortilla kikkererwtenmeel veganisch

Tortilla van kikkererwtenmeel met aardpeer, wortel & rode ui (vegan)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Lunch – of hoofdgerecht voor 2 personen


Ingrediënten

Scale

Voor het beslag

 • 130 gram kikkererwtenmeel
 • 250 ml water
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
 • mespunt zwarte peper
 • 1 teen knoflook, uitgeperst

Voor de vulling

 • 1/2 rode ui, in halve ringen
 • 1 kleine winterwortel, geschild, gehalveerd en in plakjes
 • 200 gram aardpeer, goed schoongemaakt en in plakjes
 • olijfolie om in te bakken
 • – evt. een paar plakjes chorizo en handje geraspte kaas voor de niet-veganistische variant

Extra nodig: koekenpan met doorsnede van 20 cm.


Bereidingswijze

1. Meng de ingrediënten voor het kikkerwerwtenbeslag door elkaar in een kom. Roer goed tot alle klontjes eruit zijn en laat het beslag even rusten tot de groentes gaar zijn.

2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een anti-aanbak koekenpan met een doorsnee van ongeveer 20 cm, en bak de ui, aardpeer en wortel tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Giet er een klein scheutje water bij en dek de pan af met een deksel. Laat de groente nog ongeveer 10 minuten gaar smoren tot het al water verdampt is. Schep de gare groente uit de koekenpan en meng ze door het beslag. Als je chorizo of ander vleeswaren gebruikt meng je die er ook doorheen.

3. Zet de koekenpan terug op het vuur en doe de tweede eetlepel olijfolie erin. Giet het beslag met de groente in de pan smeer het een beetje uit tot een mooie platte koek. Dek de pan weer af met een deksel en laat de tortilla op niet al te hoog vuur 5 à 10 minuten zachtjes garen totdat het beslag aan de bovenkant begint te stollen.

4. Maak de randen van de tortilla voorzichtig los met een spatel. En als je merkt dat hij wat blijft plakken ook de onderkant.  Leg een groot bord ondersteboven op de pan en keer in één snelle en vloeiende beweging om. De tortilla valt nu ondersteboven op het bord.

 

5. Zet de pan terug op het vuur en doe de laatste eetlepel olijfolie erin. Laat de tortilla voorzichtig van het bord terug in de pan glijden, zodat de onderkant ook nog even kan garen. Dat duurt een minuut of vijf. Voor de niet-veganistische variant kun je op dit moment de geraspte kaas op de bovenkant even laten smelten.  Laat de gebakken tortilla weer uit de pan op een bord glijden. Serveer hem warm of op kamertemperatuur.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.