Achter de schermen: van Worstenbrood & Wijn naar Bitterballenkoningin

Het stukje ‘Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn’ dat ik in mijn nieuwsbrief aan het typen was werd zo lang dat ik heb besloten er maar weer eens een blogpost aan te wijden. Dus voor iedereen die nieuwsgierig is naar waar ik de afgelopen maanden mee bezig was; lees lekker mee!
En voor iedereen die dat stiekem wel leuk vindt en zich nog niet heeft ingeschreven voor mijn mailinglijst doe dat gerust alsnog via de inschrijfbalk bovenaan de site. Ik mail je maximaal 6x per jaar.

Ik moest even terugkijken van wanneer mijn laatste ‘achter de schermen’ was en wat ik in hemelsnaam in die tussentijd allemaal gedaan heb. Daar schrok ik eerlijk gezegd zelf van…  Mijn eerste bitterballenworkshop, de derde bitterballenborrel, een nieuw logo, het bezoeken van het IMU event, het worden van ondernemer (!), verschillende foodie-events, gezellige etentjes, familiebezoek uit Amerika en een paar dagen bij de monniken. Tussen de bedrijven door werk ik dan nog 28 uur in loondienst en geef ik mijn eigen boek uit. Gelukkig ben ik van nature een vroege vogel en begint mijn dag vaak al om 05.00. Maar het is tevens de reden dat er de laatste tijd zo weinig nieuwe recepten op Worstenbrood & Wijn verschijnen.

 • Project Keetje (de schaftkeet die we hebben omgebouwd tot pipowagen) is nog niet helemaal klaar maar daar gaan we volgend jaar weer mee verder. Er is overigens al wel verschillende keren in gelogeerd. En als we visite krijgen wordt er standaard gevraagd waar ‘Keetje’ is. Maar die brengt de winter in de schuur door 😉 
 • Ik gaf in september mijn eerste bitterballenworkshop in de nieuwe kookstudio van HomeMadeHeidy in Beesd. Ik had zelf eigenlijk niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Maar het was, ondanks dat ik het retespannend vond, een groot succes. Uiteraard liep nog niet alles helemaal soepel maar het was zeker voor herhaling vatbaar. Sterker nog… de volgende workshop in januari is al weer volgeboekt 🙂 Er is ook veel vraag naar een workshop in Brabant maar daar moeten jullie nog even op wachten. Eerst dat boek af.
 • In datzelfde weekend organiseerde ik ook mijn 3e bitterballenborrel. En wat was het weer ontzettend leuk om medefoodies mijn bitterballen te laten proeven. Dit keer serveerde ik voor het eerst ook een aantal nieuwe smaken die in het boek komen. O.a. die met blauwe kaas en de hummus-bitterbal. In totaal proefden we er 10. Eindigend met een rondje Russische Bitterbal Roulette waarbij niemand wist wat er in de vulling zat. Mocht je nou denken wat staan die gekke foodies allemaal met hun hand vooruit; daar staat mijn Bitterballenkoninginstempel op.
 • Die heb ik dus inmiddels ook. Een supermooi logo van de business die ik ben gestart; Bitterballenkoningin.nl . Ik ben er zelfs voor naar de Kamer van Koophandel geweest. Wie mij al langer volgt op social media weet dat ik daar een behoorlijke drempel voor over moest.
  Met de oprichting van Bitterballenkoningin.nl gaat er trouwens niets veranderen op Worstenbrood & Wijn. Dat blijft nog steeds mijn (onafhankelijke en sponsorvrije) foodblog waar ik mijn favoriete recepten en foodie-adresjes deel. Ik maak er in de toekomst hooguit reclame voor mijn bitterballenboek 😉 Iets met ‘wij van WC-eend’…
  Wat ik dan wel ga doen als Bitterballenkoningin? Nou, eerst en vooral mijn bitterballenboek uitgeven. Al was het alleen maar omdat ik tot nu toe al zoveel investeringen heb gedaan dat ik ze ook graag van de belasting af wil kunnen trekken. En omdat ik vind dat als je iets professioneel wilt aanpakken je dat niet als hobbyproject moet wegzetten. Maar naast het boek heb ik nog veel meer ideeën voor mijn bitterballenbusiness. Dat is echter toekomstmuziek, eerst maar eens dat boek zien te verkopen. Als je daar trouwens de laatste updates over wilt ontvangen laat dan hier je e-mailadres achter.
 • Absoluut hoogtepunt van de afgelopen maanden en een echte eyeopener was het IMU event van de Internet Marketing Unie.
  Maar liefst 3 dagen ben ik ondergedompeld in alles wat je maar wilt weten over online marketing. Ik stond letterlijk 3 dagen AAN. Maar echt. Eigenlijk waren alle presentaties super waardevol en inspirerend maar het was Albert Sonnevelt die de meeste indruk op me maakte. Hij liet me inzien dat opwinding (excitement) en angst (anxiety) dezelfde energie zijn.
  Mijn hele leven weet ik al dat ik een geboren ondernemer ben,
  na mijn middelbare school heb ik zelfs als eerste mijn ondernemersdiploma gehaald. Geen grapje. Maar ik durfde gewoon niet. Er was altijd de angst dat het niet zou slagen. Nog losstaand van het feit dat ik gewoon niet goed wist waarin ik dan ging ondernemen. Dingen die Albert vertelde als “De basis van succes = Passie, Liefde & Enthousiasme.” En “Ondernemen doe je met passie. Heb vertrouwen in jezelf en laat passie voor je werken”. Die hebben echt mijn ogen geopend. Want passie heb ik genoeg 🙂 Voor bitterballen. Voor het bourgondische leven. Voor kookboeken. Dat komt dus wel goed.
 • Nog een laatste bijzondere ervaring die ik met jullie wil delen is mijn verblijf in het klooster. Ik bracht 4 dagen door in stilte bij de monniken van Abdij Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeven. Beter bekend als het Trappistenklooster waar La Trappe wordt gebrouwen. Daar kan ik heel veel over vertellen maar dat ga ik misschien ooit nog eens in een aparte blogpost doen. Het was in ieder geval heerlijk om een paar dagen echt offline te gaan. Ik had ook heel bewust mijn mobiele telefoon thuis gelaten. Hoe ik dan toch aan foto’s kom zul je je afvragen? Ik had een oude smartphone zonder sim-kaart bij me. Daar heb ik een aantal foto’s mee gemaakt maar niet van de monniken zelf. Ook niet in de kapel. Elke ochtend zat ik om 04.15 in de kapel voor de nachtwake. Die duurde tot 05.15 en daarna heb ik de rest van de ochtend op mijn laptop (zonder wifi) zitten schrijven aan Het Bourgondische Bitterballenboek. Een paar dagen meeleven in het ritme van het klooster was echt heel fijn. Ik heb er heel bijzondere mensen ontmoet die ik in het dagelijks leven niet snel tegen zou komen. Zo waren er bijvoorbeeld 2 dominees, een priester en 2 nonnen. Ook al was het een stille week, bij het dagelijkse trappistje na de laatste mis werd er wel gesproken. En dat had ik niet willen missen.

Normaal gesproken zou ik ook nog tijd in de moestuin hebben doorgebracht. Dat is er helaas een beetje bij ingeschoten door alle drukte. Dit jaar hebben we dus stukken minder uit eigen tuin gegeten.
Maar met de prachtige pompoenoogst gaan we dat nog een klein beetje inhalen.

Nou dat was me het verhaal wel. Meer van dit soort ‘achter de schermen’ kijkjes? Of liever alleen recepten? Laat het me weten via de comments. Vragen? Stel ze gerust.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.