Top 10 favoriete foodie adresjes in Tilburg

Collage van Top 10 Foodie adresjes in Tilburg van Worstenbrood en Wijn

* Alles wat ik hieronder heb geschreven komt vanuit mijn eigen enthousiasme over deze horeca concepten in Tilburg en is niet gesponsord *

Deze blogpost heb ik veel te lang voor me uitgeschoven. Maar als ik wacht met het publiceren van mijn favoriete foodie adresjes in Tilburg tot ik van elk adresjes een passende foto gemaakt heb dan staat hij volgend jaar nog niet online… Ondertussen wordt me steeds vaker gevraagd naar foodie tips in mijn favoriete stad. Dat is ook niet zo gek want iedereen die Worstenbrood & Wijn volgt weet dat ik een enthousiaste inwoner van Tilburg ben. En je zou het misschien niet gedacht hebben maar Tilburg ontpopt zich tot een heuse foodiestad.

Tilburg foodiestad? Het begint er aardig op te lijken! Moest ik me 10 jaar geleden als foodie nog bijna schamen om in Tilburg te wonen, tegenwoordig is dat wel anders. Er zijn de laatste jaren zo ontzettend veel leuke, nieuwe horecaconcepten en ondernemers bij gekomen dat het zelfs als inwoner van de stad lastig bij te houden is.

De Piushaven, de Spoorzone & het Dwaalgebied; alle drie gebieden die geen enkele foodie op bezoek in Tilburg over mag slaan. Als Tilburgse foodie wordt het dan ook de hoogste tijd om mijn 10 persoonlijke favoriete foodie adresjes te delen.
De adresjes waar ik al jaren kom en adresjes waar ik wat nog niet zo vaak ben geweest maar wel erg enthousiast over ben. Heb je dus een dagje Tilburg in de planning staan of ben je in de buurt; check dan zeker een of meer van deze fijne foodie hotspots:

1. Kaasshop Heyhoef

Een kaaswinkel op nummer 1? Yep. That’s me. Ver buiten het centrum maar op fietsafstand van waar ik woon vindt je veruit de lekkerste kaasjes en noten in de regio. Niet alleen het assortiment is de moeite waard; vooral het enthousiasme waarmee kaasboer Jan en de rest van het team je helpen is een bezoekje meer dan waard. Zelfs bij mijn meest veeleisende verzoeken om een kaasplank samen te stellen of voor een specifieke kaas die ik wil gebruiken in gerechten wordt meegedacht. Nog een fijne extra; je mag alle kaasjes proeven.

Kaasshop Heyhoef, Heyhoefpromenade 85, Tilburg

2. Burgemeester Jansen

Een café met speciaalbiertjes op nummer 2. Tja, ook dat zou niemand moeten verbazen. Maar zelfs nog voordat ik zelf van bier kon genieten kwamen manlief en ik hier al graag. Tot onze grote spijt veel te weinig maar het is dan ook een flink eind fietsen vanaf ons huis naar dit fijne café in de Piushaven. Maar liefst 22 bieren op tap en ruim 100 op fles. Vertel waar je zin in hebt en laat je verrassen door nieuwe smaken. Ik vind het vooral een fijne plek omdat je er een biertje kunt drinken én gezellig kunt kletsen aan een tafeltje of de bar. Geen harde muziek en precies het juiste geluidsniveau aan geroezemoes voor deze HSP’er 😉 Ook leuk om te weten; sinds kort brouwt mede-eigenaar Erwin achter het cafe bier onder de naam Torens Tilburg.

Burgemeester Jansen, Piushaven 22, Tilburg

3. Kookboekwinkel 63 Graden

Een winkel bomvol met alleen maar kookboeken en eigenaar Guus die je ook nog eens van het beste kookboek advies voorziet. Deze combinatie is levensgevaarlijk voor mijn bankrekening en ik kom er, uit zelfbescherming, dan ook niet zo vaak als ik zou willen. Guus is een wandelende encyclopedie als het gaat om kookboeken en ik heb zelfs mijn rubriek voor kookboekrecensies op een van zijn uitspraken gebaseerd. Want zo vertelde hij me: ‘ Een kookboek is een goed kookboek als je er zin van krijgt om te koken’.

63 Graden, Willem II straat 82C, Tilburg

4. Pig & Rye

Bakkerij & Lunchroom Pig & Rye mag sowieso niet in mijn lijstje ontbreken. Ik volg eigenaar Luc Martin al jaren online, zelfs al lang voordat hij zijn bakkerij Tilburg Sourdough (die inmiddels is opgegaan in Pig & Rye) begon. Luc zoekt naar perfectie in alle gerechten die hij maakt en maakt dus ook echt alle onderdelen van een gerecht helemaal zelf. Er komen geen kant-en-klare producten aan te pas.  Een aantal van zijn creaties zijn te proeven tijdens de lunch en daarna neem je nog een van de prachtige zuurdesembroden  mee naar huis. Ook voor goede koffie ben je hier trouwens aan het juiste adres.

Pig & Rye, Nieuwlandstraat 28, Tilburg

5. RAK

Een nieuwkomer op een supergave locatie; de middenpier in de Piushaven. RAK is sinds eind 2017 open en ik weet inmiddels uit ervaring dat je er erg goed kunt eten. In een net iets hogere prijsklasse geniet je hier van super mooie gerechten voor een prima prijs-kwaliteit verhouding. De menukaart wisselt per seizoen. Voor de lunch ben ik er nog niet geweest maar wil je hier ’s avonds eten zorg dan dat je een reservering hebt. Ze zitten namelijk elke avond vol. Een goed teken maar een teleurstelling voor degenen die niet hebben gereserveerd.

RAK, Hopliedenkade 249, Tilburg

6. Vittorio Perzisch ijs

Vittorio is jarenlang mijn buurman geweest. Ik herinner me hem en zijn vrouw Narges vooral van de heerlijke Perzische kippenvleugeltjes die regelmatig over de schutting kwamen. Maar sinds 2017 staat Vittorio met zijn zelfgemaakte Perzische ijs in de Piushaven in Tilburg. Zijn huiskamer zoals hij het zelf noemt. Compleet met Perzische tapijtjes en de Perzische gastvrijheid.  Het ijs bestaat uit 100% echt Perzische smaken: saffraan, kardemon, rozenwater en pistache. Ik vind het in ieder geval heerlijk. En er is  maar 1 soort ijs; ideaal voor mensen als ik die alles lekker vinden en niet kunnen kiezen.

Check voor je die kant op gaat voor een ijsje eerst even of hij er staat via zijn Facebookpagina.

Vittorio Perzisch ijs, Havendijk (aan het eind van de Piushaven), Tilburg

7. Het Proeflokaal bij La Trappe

Het Proeflokaal is de plek waar je kunt lunchen en borrelen bij brouwerij De Koningshoeven, bekend van het La Trappe trappistenbier. Het is een plek waar ik eigenlijk standaard buitenlandse vrienden en kennissen mee naar toe neem. Je kunt er in de zomer op het terras zitten met uitzicht op het trappistenklooster en in de winter binnen in de knusse Schaapskooi.  Alle trappist bieren zijn van de tap te proeven (ook kleine proefglaasjes) en op de kleine lunchkaart staan vooral gerechen met streekproducten. Bitterballen met La Trappe bier er in hebben ze trouwens ook 😉 Tenslotte is de rondleiding zeker aan te bevelen; reserveren daarvoor is meestal wel een must.

Het Proeflokaal, Eindhovenseweg 3, Berkel-Enschot (gemeente Tilburg)

8. Stadsbrouwerij 013

Nog een nieuwkomer in de Piushaven (ik besef me nu ineens dat ik wel heel erg Piushaven georiënteerd ben…) waar je huisgebrouwen biertjes en heerlijke gerechten van de Big Green Egg op de menukaart vindt. En ook superleuk; veel gerechten waarin bier is verwerkt. Denk aan bierbrood, bierkaas en bierbitterballen.

Stadsbrouwerij 013, Piushaven 1, Tilburg

9. Tarte Tatin

Dit kleine zaakje net buiten het centrum, maar nog wel op loopafstand, heeft een prachtige collectie met de lekkerste taarten en gebakjes.  Je kunt er in de winkel van genieten met koffie of thee of je neemt het mee naar huis.

Tarte Tatin is helaas definitief gesloten.

10. Sarban Afghaans restaurant

Er zijn weinig keukens die me zo verrast hebben als de Afghaanse keuken. Want zeg nou zelf; wie had er tot een paar jaar terug ooit van Afghaans eten gehoord? Ik heb geluk dat familierestaurant Sarban, het eerste Afghaanse restaurant in Zuid Nederland, in 2010 zijn deuren opende in Tilburg. Een waar smaakfestijn en ontzettend gastvrije bediening. Ik laat me graag verrassen met het kennismakingsmenu waarbij de hele tafel wordt volgezet met de lekkerste Afghaanse gerechten. O.a. de meest zachte Borani Bandejan (aubergine) en  Sabzi (spinazie) die je je maar kunt voorstellen.

Sarban, Besterdring 2, Tilburg

Nog meer fijne foodie adresjes in Tilburg

Er zijn natuurlijk nog veel meer fijne foodie adresjes in Tilburg. Zo zijn De Houtloods & zusje Eetbar de Wagon zeker de moeite waard. Beide gevestigd in de Spoorzone achter het Centraal Station, de eerste in een industrieel pand en gericht op een hoger segment en de tweede in een oude treincoupe en alleen al daarom een bezoekje waard.

Ik zou bijna restaurant Hofstede de Blaak vergeten. Buiten het centrum maar zeer de moeite waard voor een goed diner.

Waar ik nog niet geweest ben maar wel erg goede verhalen over hoor is restaurant Monarh. Zij worden al een tijdje genoemd in de race voor een eerste Michelin ster. Het zou de eerste Michelin ster voor een Tilburgs restaurant zijn. Verder ben ik ook heel benieuwd naar Eethuis Twintig waar ik alleen maar heerlijke gerechtjes van voorbij zie komen op hun instagram feed.

Ook super leuk om te bezoeken is de enorme Midden Oosterse supermarkt Albalad. Met een oppervlakte van 1200m2 en een mega schap vol tahina waar ik ontzettend blij van word.

Ben je op zaterdag in Tilburg? Ga dan naar de weekmarkt op het Koningsplein en bestel een bakje kibbeling bij de viskraam van Vishandel Rijnen. Ik heb de kibbeling bij alle viskramen getest en dit is al jaren mijn favoriet.

En ben je op zoek naar vegetarische of vegan foodie adresjes in Tilburg? Die zijn er genoeg. Ik verwijs je daarvoor graag door naar de blog over Food Hotspots in Tilburg van Anne Travel Foodie.

Heb je zelf nog een lekkere foodie adresjes in Tilburg die hier niet bij staan? Laat vooral een berichtje hieronder achter.

Collage van Top 10 Foodie adresjes in Tilburg van Worstenbrood en Wijn

8 Comments

   • Das een goede vraag! Want te veel om op te noemen. De tuin van de Spaarbank is in de zomer heerlijk, lunchen doe ik graag bij Nieuwland, werken bij Buutvrij, uiteten bij Hofstede de Blaak en in de zomer zit ik graag aan de Piushaven bij Eethuis Twintig of Villa Pastorie.

 1. Ik kom voor de #wineintubes actie 😆 en voor inspiratie voor een food date van a.s zondag in Tilburg. Dat laatste is al gelukt: rak it is!

  • Ah wat leuk! Doe ze groeten daar. Ik moet er zelf ook snel weer eens naartoe. Veel te lang geleden. En daar tegenover kun je een prima biertje drinken bij bruin café Burgemeester Jansen.

 2. Nog iemand die hier heeeeel enthousiast is over Tilburg. Maar ik mis echt nog een paar onmisbare plekjes op je lijstje! Maar ja een top 10 is ook veel te kort voor Tilburg 🙂
  Misschien binnenkort een deel 2? 🙂
  #winactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.