Thaise rode curry met kip bitterballen

Hoe zou dit smaken in een bitterbal? Die vraag stel ik mezelf geregeld bij verschillende smaakcombinaties. Zo ook bij Thaise rode curry met kip; een gerecht dat ik erg graag eet. Uiteraard kun je de Thaise rode curry in dit recept makkelijk vervangen door groene curry of massaman curry en de kip door garnalen, rundvlees en zelfs door groenten voor een vegetarische versie.

Als uitgangspunt gebruikte ik het recept voor ‘ Gevogelte met rode curry’ uit mijn bitterballenbijbel, oftewel ‘Het Groot Culinair Croquetten Kookboek’ van Edwin Kats. Ik verving de kipfilet door kippendij, de bouillon door kokosmelk en voegde nog wat curryblaadjes toe aan de salpicon voor die speciale smaak waarmee ze de Thaise rode curry met kip bitterballen helemaal afmaken.

Let op: deze bitterballen zijn mega smaakbommetjes en behoorlijk pittig. Hou je niet zo van pittig gebruik dan 1 in plaats van 2 eetlepels rode currypasta.

Thaise rode curry met kip bitterballen

Ingrediënten

  • 8 gram gelatineblaadjes
  • zonnebloemolie (of andere olie) om in te bakken
  • 400 gram kippendij, zonder vel, in stukjes gesneden
  • 120 gram boter
  • 120 gram bloem
  • 400 gram kokosmelk
  • 2 afgestreken eetlepels rode currypasta (ik gebruik graag de currypasta van het merk Mae Ploy die verkrijgbaar is bij de toko #nospon)
  • 2 Curryblaadjes (djoeroek purut)
  • Zout

Bereidingswijze

1. Week de gelatineblaadjes in een diep bord in koud water.

2. Verhit zonnebloemolie en de rode currypasta in een hapjespan en bak hier de stukjes kippendij zachtjes gaar.

3. Haal de kippendij uit de pan en smelt hierin de boter. Voeg in één keer de bloem toe en roer goed met een rubberen spatel om een gladde massa te verkrijgen. Laat gedurende 3 minuten bakken om de bloem te laten garen.

4. Voeg de koude kokosmelk toe en breng de massa onder goed roeren aan de kook. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg de toe aan de massa. Meng hier tenslotte ook nog de curryblaadjes door, proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

5. Laat de salpicon afgedekt met plastic folie afkoelen en plaats in de koelkast om op te stijven. Verwijder tijdens het positioneren de curryblaadjes; deze gaan niet mee in de bitterballen vulling.

6. Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram. Rol de porties tot balletjes en paneer ze door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje. Als je het eiwit van een echt ei gebruikt gaat het namelijk nogal klonteren.

7. Frituur 3 minuten in plantaardige olie of plantaardig vet van 180°C.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.