Tarte Tatin van ui & een Nederlandse Muscaris wijn

Tarte tatin van ui op bord met Muscaris wijn

Een Tarte Tatin van ui; als sinds ik het boek Mari plukt de dag recenseerde ben ik in de ban van hartige tarte tatins. Voor de Wijn & Spijs rubriek van Wijnbouwers der Lage Landen die ik verzorg maakte daarom ik dit recept van Tarte Tatin van ui bij een heerlijke Muscaris wijn uit 2015 van wijngaard Aan de Breede Beek in Gelderland.

Het was Siem Zwaard die mij tijdens een redactievergadering prikkelde met de vraag: ‘Ik ben benieuwd wat je bij een droge muskaatwijn zou maken, dat vind ik moeilijk met eten’.
Ik had op dat moment geen idee want ik kon me niet zo snel herinneren ooit een droge muskaatwijn gedronken te hebben. Dat is ook lastig want door zijn fruitige neus lijken veel wijnen die afkomstig zijn van de muskaatdruif al snel zoet. En hij staat hij er ook om bekend; in het Spaans, Italiaans en Duits duiden de namen Moscatel, Moscato en Muskateller allemaal op zoete wijnen.

Voor de Wijn & Spijs rubriek ging ik uiteraard op zoek naar wijn uit de Lage Landen afkomstig van de muskaatdruif en kwam zo uit bij een Muscaris wijn. Ook deze wijn heeft een heerlijk fruitige neus die het glas uitspat. Ik was er aangenaam door verrast en koop hem graag nog eens. Toch zou ik hem niet perse als een zoete wijn omschrijven en doe je de wijn tekort door hem alleen als aperitief of bij het dessert te drinken.

Juist door het lichte zoetje en zijn mooie lange afdronk past hij ook perfect bij wat meer pittige, Aziatische curry’s. Zelf besloot ik er dus een hartige Tarte Tatin van ui bij te maken. Daar zit wel een zoete toon aan maar kan prima als hoofdgerecht met een salade worden geserveerd. Of in kleine stukjes gesneden bij de borrel. Ook met plakjes geitenkaas erop is het een mooie combinatie met de zoete neus van de Muscaris.

Ik maakte de Tarte Tatin twee keer om zeker te zijn van het recept en of hij bij de Muscaris wijn past. De eerste keer gebruikte ik donkere balsamicoazijn en de tweede keer een witte wat het kleurverschil in de foto’s verklaart.  Een mix van uien geeft een leuk effect maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor maar 1 soort ui.

Recept: Tarte Tatin van ui

Nodig voor 1 grote quichevorm

Ingrediënten

  • een mix van uien (ongeveer 300 gram), gepeld en in ringen gesneden
  • 50 gram boter
  • 30 gram (ruwe riet) suiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries of 1 verse plak uit het koelvak
  • Handje tijm + rozemarijn, blaadjes fijngehakt

Extra nodig: 1 quichevorm met dichte bodem

Bereidingswijze  

1. Laat de boter smelten en verdeel deze samen met de suiker over de bodem van de quichevorm.

2. Verdeel hierover de in plakjes gesneden ui, de balsamicoazijn en de fijngehakte kruiden en zorg er daarbij voor dat de uienringen goed tegen elkaar aanliggen. Het liefst in 1 dikke laag.

3. Als je bladerdeegplakjes uit de diepvries gebruikt laat deze dan eerst ontdooien en plak ze in een vierkant tegen elkaar aan. Gebruik je een groot bladerdeegvel uit de koeling dan kan deze in zijn geheel over de uien worden gelegd. Stop het deeg aan de randjes van de vorm goed in en snijd eventuele overhangende stukjes weg.

4. Bak de Tarte Tatin van ui nu 25 minuten op 200˚C in een voorverwarmde oven.

5. Laat hem een heel klein beetje afkoelen voor je er een groot bord op zet en de Tarte Tatin van ui in een keer omdraait.

Tarte tatin van ui op bord met Muscaris wijn

arte Tatin van ui in quichevorm met tijm en rozemarijn

Tarte Tatin van ui met rode balsamico
Tarte Tatin van ui gemaakt met rode balsamico
Muscaris Aan De Breede Beek kurk
Prachtige kurk; dat soort details zeggen niets over de kwaliteit van de wijn maar kan ik toch erg waarderen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.