Afdrukken
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon heart heart icon heart solid heart solid icon
Tartaar van gerookte paling met tzatziki

Tartaar van gerookte paling met tzatziki en Granny Smith appel

  • Genoeg voor: 6 1x

Ingrediënten

Scale
  • 25 gram poedersuiker
  • 12 gram sinaasappelsap 
  • 8 gram bloem
  • 3 witte boterhammen
  • 1/4 theelepel kerriepoeder
  • 300 gram gerookte paling 
  • 1/2 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 sprieten bieslook + extra voor garnering
  • 1 komkommer
  • 50 gram Griekse yoghurt
  • 1 granny Smith appel
  • Evt. inktvisinkt (bij visboer, in klein zakje)
  • roomboter

Bereidingswijze

1. Krokante bodempjes
Smelt alvast een beetje roomboter in een steelpannetje met 1 teen gekneusde knoflook.
Neem 3 witte boterhammen en steek 6 rondjes uit met een doorsnede van 5 cm. Leg de rondjes op een ovenplaat en besmeer ze aan de bovenkant goed met de gesmolten knoflookboter. Bak de rondjes af in de oven op 175 graden gedurende 16 minuten.

2. Gerookte paling
Neem 250 gram gerookte paling en snijd deze fijn. Maak de gerookte paling aan met een beetje peper, een half fijngesneden sjalotje en 5 sprieten gehakte bieslook. Vermeng goed met elkaar en bewaar in de koelkast.
Snijd de rest van de paling in lange repen van ongeveer ½ cm dik en 6cm lang. Bewaar de repen in de koelkast.

3. Komkommercreme/ Tzatiki
Schil de komkommer, halveer over de lengte en verwijder het zaad met een lepeltje. Rasp van een halve komkommer het vruchtvlees en vang de geraspte komkommer op in een fijne zeef. Druk je geraspte vruchtvlees goed uit in de zeef. Neem de uitgedrukte komkommer en vermeng deze met de 50 gram Griekse yoghurt. Breng op smaak met 1/2 fijngesneden teentje knoflook, zout en peper.

4. Slaatje van granny smith met komkommer
Snijd ongeveer een 1/4 komkommer in kleine blokjes. Vermeng de komkommerblokjes alvast met een beetje olijfolie, zout en peper. Schil de appel en snijd in blokjes net zo groot als de komkommer. Vermeng met de komkommer. Snijd 5 sprietjes bieslook fijn en vermeng met het komkommer/ appelslaatje.

5. Kletskopje van kerrie
Maak een beslagje van 25 gram poedersuiker, 12 gram sinaasappelsap, 8 gram bloem, een beetje zout en 1/4 theelepel kerriepoeder. Vermeng goed met elkaar. Neem een bakplaatje met een siliconenmatje of velletje bakpapier en verdeel 12 kleine hoopjes over het bakplaatje. Bak de kletskopjes af op 175 graden gedurende 10 minuten.

6. Taartje met paling
Neem alvast de broodbodempjes en doe deze in de steker van 5 cm. Verdeel de gehakte paling over de steker en druk stevig aan. Probeer ½ cm van de rand vrij te houden. Top de steker verder af met de creme van komkommer en yoghurt. Bewaar de taartjes in de koelkast.

7. Inktvisinkt
Vermeng een klein zakje inktvisinkt met een beetje water en een beetje olijfolie.

8. Afmaken/ dresseren
Neem je inktvisinkt en trek met een kwastje een mooie strakke streep over je bord. Verdeel in een lijn je slaatje van appel/ komkommer over je bord. Zet je taartje paling erbij en de stukjes gesneden paling. Steek de kletskopjes in de top van je palingtaartje.


Notities

Bron: Tako Hoefsloot van ArtichauD 

Trefwoorden: gerookte paling, voorgerecht, kerst