Taiwan voor foodies

Taiwan: Dé reisbestemming voor Foodies!

Deze blogpost heb ik al tijdens onze vakantie naar Taiwan in oktober 2018 geschreven maar nog niet eerder gepost omdat hij nog niet compleet is… Ik had er namelijk nog meer foto’s bij willen plaatsen, een Google maps kaartje met favoriete adresjes overzichtelijk bij elkaar en nog meer linkjes naar andere sites. Allemaal leuke ideeën maar in de praktijk komt het er dan op neer dat er dan uiteindelijk niets gepost wordt. Jullie zullen het er dus mee moeten doen en me op mijn groen/grijze ogen geloven als ik zeg dat Taiwan een van de meest fantastische reisbestemmingen ooit is voor foodies 😉

Taiwan is nog een redelijk onontdekt foodieparadijs. Ik snap ook best dat degenen die op zoek zijn naar een leuke reisbestemming waarschijnlijk niet meteen aan Taiwan denken. Landen als Thailand, Vietnam, Indonesie en China spreken wat dat betreft veel meer tot de verbeelding. Zowel qua natuur, cultuur als qua gerechten. Maar ik beloof je bij deze; Taiwan is meer dan de moeite van het bezoeken waard. Zeker voor foodies die zich willen laten verrassen door nieuwe smaken. Daarnaast is het ook gewoon een heel fijn land om rond te reizen. Alles is er goed geregeld. Niemand probeert je op te lichten. De bevolking is super vriendelijk en het land is werkelijk prachtig: groen, bergen, rijstvelden, tempels.

Ik heb de namen van de gerechten die we tijdens onze rondreis door Taiwan proefden aangegeven zoals ze daar genoemd werden in het Engels. Mocht je ooit die kant op gaan dan weet je zeker dat je het juiste bestelt en niet een of andere door mij vertaalde Nederlandse versie er van 😉

Ningxia Night Market in Taipei

Op de dag van aankomst in Taipei hadden we met een flink slaaptekort na de lange vlucht geen zin om nog ver weg te gaan ‘s avonds. Dus kozen we voor de Ningxia Night Market op loopafstand van ons hotel. De markt zou bekend staan om de specialiteit Sweet Peanut Soup maar tegen de tijd dat we halverwege de markt waren hadden manlief en ik al zoveel lekkere dingen geproefd dat we die soep helemaal vergeten zijn!

Wat we dan wel proefden op onze eerste avond in Taiwan? Gedroogde tofu in Oolong thee met knoflook & chili, biefstuk Flambée, koolcake, Taiwan Fried Chicken (een must!) en gegrilde Konings Oesterzwammen.

Verder zagen we een enorme lange rij staan voor een kraampje dat waarschijnlijk Fried Taro Cake verkocht. Een andere specialiteit van deze markt maar de vermoeidheid maakte dat ik ze helaas niet geproefd heb.

Theestad Pinglin

Onderweg van Taipei van Hualien maakten we een tussenstop bij het plaatsje Pinglin dat bekend is om de naar honing smakende Bao Zhong thee. Het idee was om het thee museum te bezoeken en te lunchen bij Taiyuan Tea House. Beide plannen vielen echter in duigen want het thee museum is slechts 1 dag in de maand gesloten en dat is op de eerste maandag van de maand… Ook het restaurant was gesloten en dat was een nog veel grotere teleurstelling omdat ik zo had uitgekeken naar het proeven van gerechten met Tea Seed Oil. Ja je leest het goed; olie geperst uit theezaadjes.

Maar goed dat feest ging ook niet door en dus kocht ik een paar deuren verderop een fles van de Tea Seed Oil om thuis mee aan de slag te gaan. Je gebruikt het als olijfolie (het kost ook net zoveel als een fles goede olijfolie; € 30 voor een liter) en het heeft een nootachtige smaak.

Spareribsoep in Hualien

Een van de redenen om naar Taiwan op vakantie te gaan was de omschrijving van Bas Robben in zijn boek ‘Vet’ bij het recept voor gefrituurde spareribsoep. Lees het zelf maar hieronder. Een land waar ze hete stenen in een pan gooien en spareribs in de soep; dat moest ik gewoon zelf gaan proeven. Bas was zo vriendelijk mij een googlemaps link te sturen van het betreffende tentje en daarna sjeesden manlief en ik een dag na aankomst in Taipei door naar Hualien voor die noodlesoep met spareribs. Ik kan niet anders dan toegeven dat dit inderdaad onwijs lekker is. Zelf die kant op? Het tentje heet Laichen en ze hebben er een Engelse menukaart speciaal voor toeristen.

… reed ik afgelopen winter op een scooter met schattige helmpjes op naar het centrum van Hualien. Vanaf de straat kijk je rechtstreeks de keuken van het smalle, diepe zaakje in. boven, onder een licht blazend ventilatortje, kreeg ik een noedelsoep voorgeschoteld in een zwarte kom. Met drie tinten goudbruin erin. Dat klink vies maar wat het niet. Aan het oppervlak van de soep drijven naast een dun laagje vet stukjes gefrituurde bosui en tussen de noedels piepen grote blokken gefrituurde spareribs uit. Het is fantastisch. Een soort ultieme varkenssmaak in soepvorm.

Uit: Vet van Bas Robben

Dongdamen Night Market in Hualien

De Night Market in Hualien was echt heel anders dan in die in Taipei! Heel erg groot, erg ruim opgezet met veel ruimte om te lopen en ook heel schoon. Waar we in Taipei al schuifelend door de mensenmassa vooruit kwamen konden we hier op ons gemakje doorheen wandelen. Over het eten was ik iets minder enthousiast. Zo keek ik bijvoorbeeld erg uit naar de Coffin Cake waar deze markt op bekend staat en waar ook een flinke rij voor stond te wachten. Maar het bleek een dikke, in eierbeslag, gefrituurde boterham te zijn met een hartige vulling naar keuze. Ik moet eerlijk toegeven dat ik liever nog een extra kom van de sparerib soep had gehad. De Taiwan Burger daarentegen, een gestoomd broodje met een vulling van in sojasaus gestoofde varkensbuik, was wel erg lekker. Net als een raar soort luchtige (aardappel?) balletjes uit de frituur waar ook een heleboel Taiwanezen voor in de rij stonden. Ik, of eigenlijk manlief in dit geval, kon het niet laten om maar gewoon aan te sluiten om te proeven wat het nou was.

Mango Shaved Ice bij Bubble Ice Store in Hualien

Ik wist eerlijk gezegd niet goed wat ik moest verwachten toen ik op advies van Bas Robben naar zijn favoriete schaafijsplek in Hualien liep. Ik had namelijk nog nooit shaved ice gegeten! Een korte blik op de enorme ijscoupes op de tafeltjes buiten leerde ons dat het niet een kwestie was van even een bolletje meenemen. Het is schijnbaar nogal een ding in Taiwan dat geschaafde ijs. Vooral de mango variant. Zelf ben ik niet zo’n grote ijseter maar samen met manlief heb ik toch het hele gevaarte opgelepeld. Een gerecht om te delen in ieder geval. En de moeite waard om eens te proberen, ook met andere smaken.

Bubble Ice Store, Bo’ai Street no. 165, Hualien city

Pepper Pie in Taitung

Bij toeval liepen we tegen dit mini restaurantje aan met slechts 1 gerecht op het menu; Pepper Pie. Overigens wordt het meestal Taiwanese Pepper Bun genoemd ( Hujiao bing) Ik had er al over gelezen maar we waren het nog niet tegengekomen op een van de nightmarkets. Het is een bolletje deeg gevuld met gehakt en lente-ui dat wordt gebakken aan de binnenkant van een ton. Snap je het nog? In een grote ton, een soort van BBQ, worden kooltjes verwarmd en de gevulde bolletjes worden tegen de rand van de ton aan geplakt en zo gegaard. Ze smaakten in ieder geval heerlijk sappig en mogen niet gemist worden tijdens een bezoek aan Taiwan. We hebben meerdere vullingen geproefd op de nightmarkets, Pepper Buns zijn eigenlijk typisch streetfood, maar vinden de ‘original’ met peper en lente-ui toch het lekkerst.

Pepper Pie

Eend met rijst in Kaohsiung

Nog een adresje dat ik kreeg van Bas Robben en dat hij beschreef in zijn boek ‘Vet”. Het restaurantje is zoals dat een typisch Chinees, of in dit geval Taiwanees restaurant, betaamt niet meer dan een soort van grote garagebox met plastic krukjes en RVS tafels (zie foto hieronder) Op het menu van Duck Zhen staan alleen maar gerechten met eend. Waarbij wij op safe speelden en alleen de ‘duck rice’ bestelden. Van de andere gerechten was het namelijk niet helemaal duidelijk welke onderdelen van de eend daarin verwerkt waren. Zoals eendenbloed en allerlei ingewanden. En alhoewel ik een redelijk avontuurlijke eter ben is mijn maag niet zo gesteld op ingewanden 😉

Ruifeng Night Market in Kaohsiung

Weer een hele grote night market met afwisselend food en non-food kraampjes. Een must eat op de Ruifeng markt is de Angel Chicken. Dus daar ben ik uiteraard voor in de rij gaan staan. De Taiwanezen zijn dus echt meesters in het frituren van kip! Met een ongelooflijk krokant laagje. Het geheim daarvoor is het gebruik van zoete-aardappel zetmeel. Een recept dat je zeker eens moet proberen is deze Taiwanese gefrituurde kip uit ‘Vet’.

Nog meer must-eats op de Ruifeng Night Market vind je hier.

In de rij voor de lekkerste gefrituurde kip in Taiwan

Da Dong Night Market in Tainan

De DaDong night market is de twee na grootste markt in Tainan en staat bekend als kwalitatief een van de betere in Taiwan. Deze is alleen open op maandag, dinsdag en vrijdag. Waarbij vrijdag de drukste avond is met veel studenten. Het is schuifelen om vooruit te komen en bij verschillende kraampjes staan lange rijen. Ik proefde er een pannenkoek die qua structuur leek op een Marrokaanse Msmen.

Hua Yuan Night Market in Tainan

De grootste night market in Tainan en de grootste niet-overdekte night market in heel Taiwan. Wat mij betreft was het vooral de drukste night market. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat wij er op zaterdagavond waren. Man oh man het was schuifelen van het ene naar het andere kraampje. Het was de vijfde night market die we tijdens onze eerste week in Taiwan bezochten en het viel ons nu wel op dat op de meeste grote night markets veel van dezelfde kraampjes staan. Ook hier weer naast de vele kraampjes met allerlei ingewanden, spiesjes Candied Sweet Potatoes, de gefrituurde kip en biefstuk flambee.

Egg pancake met Tonkatsu in Chiayi

Zo ongeveer het meest bizarre ontbijt wat ik ooit heb gegeten; een opgerolde pannenkoek met daarin gebakken ei, fijngesneden kool, verschillende sausjes en in reepjes gesneden Tonkatsu. Tonkatsu is gefrituurde varkensschnitzel uit Japan. Het schijnt dat er regelmatig een wachttijd van 45 minuten is om hier te kunnen ontbijten. Wij waren er echter redelijk laat op een zondagochtend en konden zo aanschuiven. Een flinke beker koude thee erbij en we voelden ons helemaal local.

252-1 Changrong St, 長榮街252-1號

Egg pancake met Tonkatsu in Chiayi

Beef noodles bij Duan Chun Zhen in Hsinchu

Beef noodles is zo’n beetje het nationale gerecht van Taiwan. Uiteraard zijn er evenzoveel versies als huishoudens en restaurants maar ik was toch wel heel erg onder de indruk van de Beef Noodles die ik at bij Duan Chun Zhen in Hsinchu. Je zult er waarschijnlijk even moeten wachten maar het is allemaal heel efficient georganiseerd. Er is keus uit verschillende smaken, van minder pittig tot heel pittig, en uit brede of smalle noodles. Ik bestelde de Braised Beef Noodle Soup met brede noodles en meteen verliefd op de geweldige bouillonsmaak. Behoorlijk sterk in vergelijking met andere beef noodle soups die we proefden en mijn absolute favoriet.

Duan Chun Zhen, 135 Jiangong 1st Rd, Hsichu ( Google maps kaart )

Miaokou Night Market in Keelung

De Miaokou night market in Keelung, of Keelung night market, staat bekend als DE night market van Taiwan. En aangezien Anthony Bourdain in de Layover aflevering over Taipei ook naar toe gaat moest ik er natuurlijk ook heen. Ik was eerst nog in de veronderstelling dat de Keelung night market in een wijk in Taipei lag, maar het blijkt dus een plaatsje te zijn aan de noordkust van Taiwan. En ik moet meteen bekennen dat ik het de ruim 2 uur die we in totaal bezig zijn geweest om heen en weer te komen met de trein gewoon niet waard vond. We aten er onder het motto ‘nu we er toch zijn’ nog een bakje glutinous rice, thick crab soup, een rol met groenten en zoete pindacrunch en gefrituurde tarocake

Beef noodles bij Lao Shandong in Taipei

Met beef noodles als hét nationale gerecht van Taiwan is het bijna onmogelijk om een keus te maken waar ze dan te proeven. Het blijft toch altijd een kwestie van smaak. Ik koos er voor om naar Lao Shandong te gaan die dit jaar door Michelin werd beloond met een Bib Gourmand vermelding. En ze waren inderdaad erg lekker. Vooral de stukken botererzacht rundvlees.

Shilin Nightmarket in Taipei

Van alle night markets die we tijdens ons verblijf in Taiwan bezochten vond ik dit de meest onoverzichtelijke. Hij is namelijk ontzettend groot en de kraampjes met eten zitten daar links en rechts tussen verstopt. Mijn favoriete gerecht op de Shilin night market was de ‘fried milk’ dit zijn gefrituurde sateprikkers met daaraan blokjes melkcake die door een beslagje zijn gehaald. Echt verrassend lekker: krokante buitenkant, een beetje zoet en een zachte binnenkant. We zijn op het eind nog een keer teruggelopen voor een tweede ronde. Het meest teleurstellend was het zogenaamde ‘foodcourt’ in een kelder ónder de markt. Zowat alle mini restaurantjes hebben hetzelfde op de menukaart staan en het meeste is gefrituurd en absoluut niet bijzonder.

Din Tai Fung in Taipei 101

Ik zou toch bijna een van mijn favoriete restaurants in Taipei vergeten te benoemen: Din Tai Fung. We zijn er zelfs 2 keer geweest omdat ik hier perse nog een keer wilde eten. Als je wilt weten waarom ze hier de allerlekkerste dumplings ever serveren moet je zeker even de aflevering van Anthony Bourdain’s The Layover in Taipei bekijken (sowieso een aanrader). Maar een kleine spoiler alert; ze worden allemaal met de hand gemaakt en de bouillon loopt er uit als je ze open maakt. Goed nieuws; Din Tai Fung is een grote keten en zit op veel meer plaatsen in (voornamelijk) Azië. Zeker eens gaan eten als je daar in de buurt bent. In Taipei zitten ook verschillende vestigingen maar die in het bekende Taipei 101 gebouw is waar het begon en nog steeds drukbezocht. Ik droom trouwens nog van de ongelooflijk zachte aubergine en superknapperige komkommer die we daar ook bestelden.

Praktische tips vooraf

Er zijn een aantal praktische tips die handig zijn om al bij je planning rekening mee te houden:

  • Taiwan is geen groot land maar je kunt door de bergen niet zo makkelijk van Oost naar West komen. Je zult altijd via het zuiden of het noorden moeten reizen
  • Openbaar vervoer is prima geregeld tussen de grote steden maar wil je flexibeler zijn en ook een aantal kleinere plaatsen bezoeken dan is een huurauto toch wel prettiger. De wegen zijn erg goed en zelf rijden is geen probleem. Alle verkeersborden zijn ook in het Engels.
  • In Taiwan heb je een andere stekker nodig
  • Toch de juiste stekker vergeten? Geen probleem, ze zijn op elke straathoek te koop. Sowieso vind je echt overal USB aansluiting om je telefoon op te laden.

Reizen naar Taiwan

Er gaan wel rechtstreekse vluchten naar Taiwan maar wij vlogen met Xiamen airlines met een overstap in Xiamen (China). De prijs van de tickets was daardoor een stuk lager; een kleine 400 Euro per persoon. Houdt er rekening mee dat je met een overstap in China wat extra tijd kwijt bent doordat je eerst het hele douane proces moet doorlopen om China in te komen (wat natuurlijk eigenlijk onzin is) en vervolgens weer opnieuw om China uit te gaan en te boarden voor Taiwan. Een compleet zinloos en tijdrovend proces (reken op 1,5 uur) met als enige doel om de mensen daar aan het werk te houden…

Praktische tips bij aankomst in Taiwan

  • Koop bij aankomst op het vliegveld meteen een Taiwanese SIM kaart met onbeperkte data. Wij betaalden voor 1 maand onbeperkt data 950 Taiwan Dollar, omgerekend zo’n 27 Euro. Wij gebruikten de 4G data vooral als navigatie voor Google Maps. Zo hoef je geen aparte navigatie bij je huurauto te regelen en staat hij meteen in de juiste taal ingesteld.
Ik zei toch dat Google maps op je telefoon handig is 😉

Reizen door Taiwan

Taiwan is niet zo heel groot en alle bezienswaardigheden zijn prima in 2 weken te bekijken. Het ligt er natuurlijk ook maar net aan wat je wilt zien en doen. Zo hebben wij geen hikes gedaan maar voornamelijk de steden bezocht.

Taipei 101 vanaf de olifantenberg

Favoriete overnachtingen in Taiwan

Hieronder vind je de overnachtingsadresjes die manlief en ik extra fijn vonden en die ik graag aanbeveel. Wij boekten al onze overnachtingen in Taiwan vooruit via Booking.com

Hotel Bayview in Dahan ( naast Hualien)

Een fijn en kleinschalig hotel recht aan het strand. Gratis parkeerplaatsen voor de deur en ook gratis fietsen te leen. Het is zo’n 20 minuten rijden naar het centrum van Hualien en geen handige uitvalsbasis voor als je geen eigen vervoer hebt.

Kindness Hotel (Zhongshan Bade Branch) in Kaohsiung

Echt een top hotel op een goede locatie (twee blokken van het metroknooppunt) met schone kamers en onbeperkt gratis water, thee, koffie en ijs. Ijs? Ja je leest het goed. Je kunt gewoon gratis heerlijk schepijs eten. Probeer vooral de ‘sour mango’ smaak. De auto konden we gratis parkeren in de parkeergarage om de hoek van een andere vestiging. Wij betaalden € 50 per nacht voor een tweepersoonskamer inclusief (Westers + Chinees) ontbijtbuffet.

Sun Moon B & B bij Sun Moon Lake

Nog zo’n fijne plek vlakbij de pier en om de hoek bij allerlei foodkraampjes. Die overigens alleen overdag open zijn als de straten volstromen met toeristen, dat is wel goed om te weten. Een lichte kamer met ruime inloopdouche en voldoende ruimte om je tassen weg te zetten.

Een van de meest geweldige uitvindingen in Japan & Taiwan; de verwarmde WC bril 🙂

Nog meer Taiwan voor foodies?

Op zoek naar nog meer informatie en inspiratie over het eten in Taiwan en daar rondreizen?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.