Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Sushi Bowls op tafel

Sushi bowl; zo maak je die zelf


Ingrediënten

Voor de sushirijst

– 400 gram sushirijst (ongekookt gewicht)
– 4 eetlepels rijstazijn (naturel)
– 2 eetlepels suiker
– 1/2 theelepel (ongeveer 5 gram) zout
– 5 norivellen, in stukjes geknipt

Voor de vulling:

– 250 gram zeer verse, rauwe zalmfilet (van de visboer),in stukjes
– 100 gram roze garnalen (géén Hollandse garnalen)
– 
1/2 komkommer, zaadlijst verwijderd, in kleine blokjes
– 1/2 wortel, geschild en in dunne reepjes
– 1 avocado, in stukjes gesneden (last minute ivm verkleuren!)
– 1 bakje zeekraal
– ingemaakte gemberstukjes (voor sushi)
Later nodig:
– sojasaus


Bereidingswijze

1. Was de sushirijst 2 keer en laat vervolgens 20 minuten weken.

2. Giet de rijst af en kook, met het deksel op de pan en op laag vuur, in 750 ml water in ongeveer 15 minuten gaar. Roer tussendoor een keer door want hij plakt waarschijnlijk aan de bodem van de pan (is niet erg trouwens).

3. Maak in de tussentijd de azijndressing: doe de rijstazijn samen met de suiker en het zout in een steelpan en warm even op. Roer door tot de suiker is opgelost en haal weer van het vuur.

4. Haal de rijst na 15 minuten van het vuur en laat 5 minuten nastomen met het deksel op de pan.

5. Schep de gekookte rijst nu in een bak ( in Japen en bij restaurant Okura gebruiken ze hiervoor een speciale houten sushi kom, ik gebruik gewoon een plastic schaal).
Het is in ieder geval belangrijk om de sushirijst niet in de pan te laten zitten. Laat de rijst nu 10 minuten staan om af te laten koelen naar lichaamstemperatuur.

6. Giet de azijndressing over de rijst en schep het hier doorheen met een houten lepel.

7. Verdeel de noristukjes goed over de rijst en roer meteen door als de rijst nog lauwwarm is; anders gaat het klonteren.

Voor de garnering: 

Verdeel alle ingrediënten (behalve de avocado) op een bord en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Snijd de avocado pas net voor je de sushi bowl gaat serveren in kleine stukjes ivm verkleuren.
Varieer met de volgende ingrediënten; radijsjes, edamame boontjes, geroosterd sesamzaad, rauwe tonijn, tonijn uit blik, panko, surimi, sriracha saus, japanse omelet


Trefwoorden: sushibowl, zalm