Kookboekrecensie: Superveg

Superveg kookboek cover

‘Jij bent toch die foodblogger die zoveel uit kookboeken kookt?’ Ik weet niet meer door wie, maar zo werd ik ‘herkend’ tijdens het laatste foodbloggersontbijt in Breda. En dat klopt ook; ik kook ontzettend graag en veel uit mijn kookboeken. Uit het Superveg kookboek maakte ik maar liefst 3 recepten in het eerste weekend na ontvangst. Dat was ook niet zo moeilijk want het staat bomvol met lekkere, vegetarische recepten die ik meteen allemaal wel wilde maken.

Ik ben zelf niet vegetarisch maar als flexitarier én moestuinier eet ik wel vaak vegetarisch. In mijn woordenboek betekent vegetarisch koken; lekker koken zonder vlees en zonder vleesvervangers. Superveg voegt daar meteen een hele rits met nieuwe favoriete recepten aan toe.

Gezonde groenten

De ondertitel van Superveg ‘meer dan 100 vegetarische recepten met 25 gezonde groenten‘ doet een beetje vreemd aan. Want welke groenten zijn nou niet gezond? Schrijfster Celia Brooks heeft voor een selectie daarvan gekeken naar de voedingswaarde, de veelzijdigheid van de groenten en de verkrijgbaarheid daarvan. Zelf ben ik echter snel doorgebladerd naar de recepten in het boek. En die zijn me toch een partijtje lekker! Ik plakte al meteen 10 post-its in Superveg.

Elk van de 25 groenten bevat een korte inleiding over het seizoen, de verschillende soorten, of je kant-en-klare alternatieven uit bijvoorbeeld de diepvries of ingemaakt kunt gebruiken en hoe je ze het beste kunt bewaren. Gevolgd door 3 totaal verschillende recepten. Zoals bij bloemkool: een Bloemkoolpilav, Bloemkoolwings (gefrituurde bloemkoolroosjes) met hete saus en het recept voor een Pittige, hele geroosterde bloemkool (die overigens verdacht veel lijkt op de bloemkool uit Smokey Goodness 3!) Alhoewel ik er zelf zelden naar kijk is het ook erg handig dat er bij elk recept meteen te zien is of het glutenvrij, zuivelvrij of veganistisch is.

Gesmoorde zoete aardappel uit Superveg

Wat ik kookte uit Superveg

Uit Superveg maakte ik de Avocadogazpacho, de Boerenkoolsalade met geplette komkommer en de Gebakken bietjes met loof. Ik kan niet anders zeggen dan dat alle drie de recepten overheerlijk waren. De gazpacho van trostomaten met yoghurt is snel klaar te maken en ga ik tijdens zomerse etentjes zeker vaker op tafel zetten als voorgerecht. Voor de verandering zag mijn versie er net zo mooi uit als op de foto in het boek.

De boerenkoolsalade was, naast ontzettend gezond door het gebruik van rauwe boerenkool, zeer smaakvol door de Aziatische dressing met sojasaus en rijstazijn. En de gebakken bietjes met loof zagen er weliswaar in mijn ovenschaal niet zo prachtig uit als op de foto maar smaakten geweldig. Een mooie combinatie van de aardse bietjes met romige kokosmelk en groene pistachenootjes. Zo is het geen straf om veganistisch te eten 😉

De Knolselderijlasagne met cashewnotenroom, Gesmoorde zoete aardappel met pittige champignons en mozzarella en de Zuurkool van koolrabi staan alvast op de planning om later dit jaar te maken.

avocadogazpacho uit superveg
De door mij gemaakte avocadogazpacho uit Superveg

Is Superveg een aanrader?

Het Superveg kookboek is zeker een aanrader! Niet alleen voor vegetariers of veganisten maar voor iedereen die graag verrassende en net iets andere recepten wil maken met groenten in de hoofdrol.
Ik zou het zelfs aanraden als uitgangspunt voor een vegetarisch of veganistisch kerstdiner. Met Boerenkoolchips met cashewsterrenstof als hapje vooraf, Ultieme champignonsoep als voorgerecht, Knolselderijlasagne met cashewnotenroom als hoofdgerecht samen met de Venkel-appelsalade met hazelnoten en eventueel de Venkel met saffraan en een kruidig walnootkorstje maak je zelfs deze bourgondier blij 😀

Superveg is een uitgave van Good Cook en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 24,95

Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgever maar volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier

 

Superveg kookboek cover

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.