Ssamjang; Koreaanse BBQ dipsaus

Ssamjang in schaaltje

Ssamjang; een Koreaanse dipsaus die bij de Koreaanse BBQ wordt gegeten. Meer specifiek wordt hij vaak gebruikt als saus bij buikspek. Vandaar dat ik hem ook als uitgangspunt nam bij mijn recept voor Pork belly burnt ends Korean Style. Ik zal deze saus ongetwijfeld verschillende keren hebben geproefd tijdens onze vakantie naar Zuid Korea in 2012. Maar eerlijk gezegd heb ik daar zoveel fantastische smaken geproefd, met zoveel moeilijke namen, dat ik het niet precies meer weet.

Zoals bij de meeste recepten bestaan er ook van ssamjang verschillende variaties. Je leest er alles over in deze leuk blog van My Korean Kitchen.
De basissaus bestaat echter altijd uit:

  • Doenjang – Koreaanse sojabonenpasta
  • Gochujang (Koreaanse chili pasta)
  • Sesam olie,
  • Honing
  • Geroosterd sesamzaad
  • Fijngeraspte knoflook en ui

Andere toevoegingen daarop zijn: walnoten, appel, miso in plaats van doenjang en lente-ui.

Nou zit er geen ui in het recept wat ik gebruik. Ik gebruikte als basis namelijk het recept voor ssamjang zoals ik dat vond in het boek Yakitori & Korean BBQ. Waar ik eerder een uitgebreide review over schreef. Volgens schrijver Jonas Cramby is dat recept namelijk het beste recept uit het hele boek. Oftewel in zijn woorden:

De saus waardoor alle andere barbecuesauzen kunnen wieberen.

Nou heb ik het vermoeden dat er iets mis is gegaan bij de vertaling want dat recept vraagt namelijk om ‘ een halve zilverui, fijngehakt ‘. Een halve zilverui is al niet groot, maar als je hem probeert fijn te hakken blijft er helemaal niets meer over.

Anyway. Het zou zomaar kunnen dat onderstaand recept voor ssamjang nog lekkerder is met wat fijngehakte ui er door. Maar ik vond hem zonder ook fantastisch.

Doenjang en gochujang haal je beide bij de toko. Ik heb standaard een bakje gochujang in mijn koelkast staan. Je geeft er supersnel smaak mee aan – Koreaanse of Oosterse – gerechten. Ik gebruik hem bijvoorbeeld ook door deze pittige Koreaanse noodles met lamsgehakt.

Nieuwsgierig naar nog meer typisch Koreaanse gerechten? Mijn persoonlijke favoriet is Pajeon; een Koreaanse lente-ui pannenkoek.

Afdrukken

Ssamjang; Koreaanse BBQ dipsaus

Scale

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 bosuitje, fijngehakt
  • 3 eetlepels walnoten, fijngehakt ( = ongeveer 30 gram)
  • 2 theelepels geroosterd sesamzaad
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 3 eetlepels doenjang
  • 1 eetlepel gochujang
  • 2 theelepels honing
  • 1 eetlepel water 

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten door elkaar. Voeg eventueel iets meer water toe om de saus wat te verdunnen.

Voor ssamjang met een fijnere structuur kun je ook alle ingrediënten een minuutje fijnhakken in een keukenmachine. 

Trefwoorden: ssamjang, koreaans, barbecue, dipsaus

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.