Spruitjessalade met mosterddressing en zonnebloempitten

Spruitjessalade met mosterdressing en zonnebloempitten

Een salade van rauwe spruitjes?! Zoals wel vaker met recepten die vriendin SarahKate klaar maakt is het resultaat onverwacht geweldig lekker en ben ik te laat met opschrijven… Wat er dan vervolgens gebeurt is dat ik snel alsnog mijn notitieboekje pak en alleen een soort van basisrecept heb zoals op de foto onder het recept te zien is.

Want aan precieze hoeveelheden of dingen afmeten daar doet SarahKate (soms tot mijn grote frustratie) niet aan. En zeg nou zelf, wie denkt er bij het woord spruitjessalade dat dit echt iets is om vaker te maken? Ik geef het maar eerlijk toe, toen ze er mee aan de slag ging had ik niet gedacht dat het zo ontzettend lekker zou zijn.

Verrassend genoeg was deze spruitjessalade echter als eerste op. En dat terwijl er ook twee soorten brisket en potato skins op tafel stonden. SarahKate maakte het op hun laatste avond in Nederland toen ze vorig jaar bij ons logeerden. Daarna heb ik het nog vele keren zelf gemaakt. Telkens weer op zoek naar die juiste verhouding. Alhoewel hij nooit meer precies hetzelfde smaakte ben ik toch aardig tevreden over het eindresultaat. Varieer er overigens gerust mee. Mijn schoonmoeder voegde er bijvoorbeeld nog wat rozijntjes aan toe.

Het liefst serveer ik spruitjessalade bij een romig ovengerecht zoals deze gratin van knolselderij en gerookte zalm of die met aardpeer en aardappel. Maar hij kan ook prima naast een herfstlasagne of op zichzelf als lunchsalade aangevuld met wat uitgebakken spekjes.

Spruitjessalade

Als bijgerecht voor 2 personen

Ingrediënten 

  • 250 – 300  gram spruitjes
  • 1/2 Pink Lady appel, in kleine stukjes gesneden
  • handvol zonnebloempitjes, geroosterd

Dressing:

  • 1 eetlepel Dijon mosterd (het is belangrijk dat het Dijon mosterd is of een andere scherpe mosterd)
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout & peper

Bereidingswijze

1. Maak de spruitjes schoon en haal de onderkant eraf. Snijd vervolgens met de hand of met de keukenmachine (MagiMix met plakjesschijfjes) helemaal fijn.

2. Meng de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Deze moet vrij scherp zijn.

3. Verdeel de dressing over de spruitjes en meng er ook de andere ingrediënten door.

Variatie: vervang de zonnebloempitjes door bijvoorbeeld walnoten, amandelen of pecannoten.
Voeg ook eens wat spekjes of Parmezaanse kaas toe om er een lunchsalade van te maken.

Aantekening spruitjessalade SarahKate in notitieboekje
Aantekening van SarahKate’s spruitjessalade in mijn notitieboekje
Foto van het originele door SarahKate klaargemaakte spruitjessalade
Foto van de door SarahKate klaargemaakte spruitjessalade; de orginele versie.

Spruitjessalade met mosterdressing en zonnebloempitten

 

2 Comments

  1. Gisteren de spruitjes salade geprobeerd bij de kaasfondue. Als ik had geweten dat mijn snijmachine geen zin had, was ik er niet aan begonnen. Ik moest dus met de hand mijn spruitjes snijden en het waren kleine spruitjes, dus ik ben even bezig geweest 😂. Maar het was de moeite waard. Mijn man, die geen spruitjes lust op wat voor manier ik het ook klaar maak, vond de salade wel lekker. Dus voor diegene die geen spuitjes lusten, is deze salade de moeite waard. Het smaakt totaal niet als spruitjes. Onze eters vinden hem ook lekker. De schaal was leeg. Ik had er nog wat amandelen en gedroogde cranberries bij gedaan. Weer een recept van Worstenbrood&Wijn welke zorgde voor een geslaagd etentje 👍🏻.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.