Spruitjes ovenschotel; met spekjes, champignons en kaas

Spruitjes ovenschotel met spekjes, kaas en zoete aardappel

Op de website Voedzaam & Snel was mijn aandacht snel getrokken door de zin “Dit recept met spruitjes is lekker, zó lekker dat mensen die spruiten vies vinden dit spruitjes recept vast en zeker wel lekker vinden.” Het ging over hun recept voor Spruitjes uit de oven met kaas.

Een spruitjesliefhebber was ik al, maar het maakte me toch erg nieuwsgierig naar dit recept. Inmiddels weet ik; deze spruitjes ovenschotel is inderdaad ontzettend lekker. Of je nou van spruitjes houdt of niet.

Ik gebruikte mijn stoomoven om de spruitjes voor te garen en bracht een paar kleine veranderingen aan in het originele recept. Zo voegde ik wat extra pit toe door het gebruik van gerookt paprikapoeder en een rode peper. Ook een restje rode paprika belandde in het gerecht.
De eerste keer aten we deze spruitjes ovenschotel als bijgerecht bij gebakken aardappels en gebruikte ik een restje gerookt buikspek van de BBQ in plaats van spekreepjes.

De tweede keer liet ik de rode paprika weg en verving die door 1 in blokjes gesneden zoete aardappel zoals op de foto te zien is. Dit was ruim voldoende als hoofdgerecht voor 2 personen.
Eet je er liever geen koolhydraten bij? Volg dan het originele recept en gebruik 750 gram spruitjes.

Heb jij ook een recept met spruitjes dat ik zeker eens moet proberen? Laat een reactie achter onder dit bericht of tag me op social media!

Op zoek naar meer spruitjesrecepten? Probeer ook zeker eens deze spruitjessalade; een heerlijk bijgerecht bij romige ovenschotels.

Spruitjes ovenschotel

Bijgerecht voor 2 personen

Ingrediënten 

  • 500 gram verse spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 ui, gesnipperd
  • 125 gram spekreepjes (of vervang door een restje gerookt buikspek!)
  • 1/2 bakje (kastanje) champignons = 125 gram, in blokjes
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1/2 rode paprika, in blokjes
  • 1 verse rode peper, fijngesneden
  • 100 gram crème fraiche
  • Gerookt paprikapoeder, nootmuskaat en peper
  • 100 gram geraspte kaas

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175ºC.
1. Stoom de gehalveerde spruitjes in 8 minuten beetgaar in de stoomoven op 100°C of kook ze in de pan.
2. Snijd de overige groenten fijn als je dit nog niet had gedaan en bak de ui, knoflook en spekjes een paar minuten in een koekenpan. Bak ook de champignons, paprika en peper even mee.
3. Laat de spruitjes na het afgieten of uit de stoomoven halen even uitstomen en bak ze daarna nog even mee met de spekjes.
4. Breng het spruitjesmengsel op smaak met flink wat gerookt paprikapoeder, een beetje nootmuskaat en peper naar smaak.
5. Schep alles in een ingevette ovenschaal en roer de crème fraîche er doorheen.
Strooi de geraspte kaas er over en zet de schaal 15 minuten in de oven.
Spruitjes ovenschotel met spekjes, kaas en zoete aardappel

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.