Spaghetti met kastanjechampignons, tahin en harissa (uit: Bazaar)

Spaghetti met kastanjechampignons uit Bazaar

In dit recept voor spaghetti met kastanjechampignons, tahin en harissa heb je eigenlijk helemaal niet in de gaten dat er geen vlees in zit. De champignons worden namelijk grofgehakt en eenmaal gebakken heeft het dan de substantie van gehakt. Met de sterke smaak van kaneel, komijn, sojasaus, (rozen)harissa en tahin zou zelfs ‘echt’ gehakt niet meer terug te proeven zijn. Een prima optie dus voor Meatless Monday.

Het recept voor deze spaghetti met kastanjechampignons komt uit het heerlijke boek ‘Bazaar’ van Sabrina Ghayour. Mijn recensie daarover lees je trouwens hier terug. Ik heb het al verschillende keren gemaakt en ben dan ook blij dat de uitgever het geen probleem vond om het hier met jullie te delen. Recepten zonder toestemming overnemen uit kookboeken mag namelijk niet. Sinds ik het boek #contentrecht van Charlottte Meindersma heb gelezen ben ik me daar nog meer van bewust.

Heb jij al een potje rozenharissa in huis? Rozenharissa duikt ineens overal op nadat Ottolenghi het in zijn laatste boek Simpel veelvuldig opnam in zijn ingrediëntenlijsten. Ik nam een potje mee uit de Schotse supermarkt maar inmiddels is het ook in de schappen van de Nederlandse supermarkt te vinden. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik de rozensmaak er niet echt uithaal. Gebruik dus gerust gewone harissa.

Spaghetti met kastanjechampignons, tahin en harissa

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen als hoofdgerecht

  • 500 gram kastanjechampignons
  • olijfolie
  • 3 dikke teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels sojasaus, plus extra naar smaak
  • 1,5 eetlepel rozenharissa of gewone harissa
  • 1 eetlepel tahin
  • beetje water
  • 200 gram spaghetti all’uovo of eiernoedels, gekookt zoals aangegeven op de verpakking
  • 2 lente-uitjes, in dunne, schuine ringetjes
  • 15 gram koriander, blaadjes grofgehakt
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 1/4 theelepel chilivlokken

Bereidingswijze

1.Voeg de kastanjechampignons toe aan de kom van een keukenmachine en pulseer tot ze grofgehakt zijn. Hak zeker niet te lang. Je kunt de kastanjechampignons ook met de hand fijnhakken.

Zet in de tussentijd alvast de spaghetti op

2.Verhit een wok of een grote hapjespan op hoog vuur. Voeg de gehakte champignons toe aan de droge pan (zonder olie dus) en bak 5 tot 6 minuten, tot ze wat vocht hebben vrijgelaten en bruin zijn.

3. Voeg wat olijfolie toe aan de pan, zet het vuur lager, voeg de knoflook toe en bak 2 minuten, tot de knoflook glazig is. Voeg vervolgens de kaneel, het komijnpoeder en de peper toe aan de pan en bak 2 minuten.

4. Roer de sojasaus, de harissa en de tahin erdoor. Voeg een scheutje kokend water toe ( ik gebruik hiervoor wat van het pastawater), afhankelijk van hoe dun of dik je de saus wilt hebben om de pasta te bedekken. Breng eventueel nog wat extra op smaak met sojasaus.

5. Verdeel de pasta over de borden (of warm nog even mee in de saus als je deze al eerder gekookt hebt) en daaroverheen de pastasaus, lente-ui en koriander. Bestrooi met het geroosterde sesamzaad en de chilivlokken en serveer.

Afdrukken

Spaghetti met kastanjechampignons, tahin en harissa

Vegetarische pasta uit Bazaar van Sabrina Ghayour

Voor  2 tot 3 personen als hoofdgerecht

  • Genoeg voor: 2 tot 3 1x
Scale

Ingrediënten

  • 500 gram kastanjechampignons
  • olijfolie
  • 3 dikke teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels sojasaus, plus extra naar smaak
  • 1,5 eetlepel rozenharissa of gewone harissa
  • 1 eetlepel tahin
  • beetje water
  • 200 gram spaghetti all’uovo of eiernoedels, gekookt zoals aangegeven op de verpakking
  • 2 lente-uitjes, in dunne, schuine ringetjes
  • 15 gram koriander, blaadjes grofgehakt
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 1/4 theelepel chilivlokken

Bereidingswijze

1.Voeg de kastanjechampignons toe aan de kom van een keukenmachine en pulseer tot ze grofgehakt zijn. Hak zeker niet te lang. Je kunt de kastanjechampignons ook met de hand fijnhakken.

Zet in de tussentijd alvast de spaghetti op

2.Verhit een wok of een grote hapjespan op hoog vuur. Voeg de gehakte champignons toe aan de droge pan (zonder olie dus) en bak 5 tot 6 minuten, tot ze wat vocht hebben vrijgelaten en bruin zijn.

3. Voeg wat olijfolie toe aan de pan, zet het vuur lager, voeg de knoflook toe en bak 2 minuten, tot de knoflook glazig is. Voeg vervolgens de kaneel, het komijnpoeder en de peper toe aan de pan en bak 2 minuten.

4. Roer de sojasaus, de harissa en de tahin erdoor. Voeg een scheutje kokend water toe ( ik gebruik hiervoor wat van het pastawater), afhankelijk van hoe dun of dik je de saus wilt hebben om de pasta te bedekken. Breng eventueel nog wat extra op smaak met sojasaus.

5. Verdeel de pasta over de borden (of warm nog even mee in de saus als je deze al eerder gekookt hebt) en daaroverheen de pastasaus, lente-ui en koriander. Bestrooi met het geroosterde sesamzaad en de chilivlokken en serveer.

Trefwoorden: harissa, vegetarisch, pasta

Vegetarische pasta uit Bazaar van Sabrina Ghayour
Spaghetti met kastanjechampignons uit Bazaar

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.