Smokey Goodness 2: Kookboek waardoor je zin krijgt om te koken (of een gat in de grond te maken)

Cover van Smokey Goodness 2 van Jord Althuizen

Ik loop een klein beetje, eigenlijk gewoon een beetje véél, achter met mijn blogjes en recepten posten… Er wordt  de laatste weken meer gekookt en gebarbecued dan dat er tijd is om te bloggen. En vooruit, er zat ook nog een weekje vakantie tussen. Maar daardoor kan ik nu wel een nóg betere recensie schrijven over Smokey Goodness 2. Daar heb ik inmiddels namelijk al 3 recepten uit gemaakt 😀

HET vervolg op Smokey Goodness!

Ik was al fan van Jord Althuizen’s eerste boek Smokey Goodness  dat vorig jaar verscheen. Vooral de Chipotle-Honey Chicken kebabs met gegrilde ananassalsa en geroosterde pita’s werden al meerdere keren klaar gemaakt in huize Worstenbrood & Wijn. En het eerste deel is niet alleen bij mij thuis een favoriet als het gaat om BBQ inspiratie zo blijkt uit de reacties op de vraag ‘ Wat is je favoriete BBQ boek’ op BBQ-NL.  Het is daarom ook niet meer dan logisch dat er een vervolg op kwam.

Smokey Goodness kreeg als ondertitel ‘Het ultieme BBQ boek’ en Smokey Goodness 2 ‘Het next level BBQ boek’. En next level it is! De opbouw van beide boeken is overigens hetzelfde qua categorieën, ze zijn soms alleen iets anders genoemd. Zo zijn de rubs veranderd in flavour boosters, de smaakmakers heten nu mojo’s, salsa’s & such en de Birds & Bones (het gevogelte gedeelte) is omgedoopt naar Feathers & Fire. Een van mijn favoriete onderdelen die niet is veranderd zijn de bier & wijn suggesties voor de verschillende gerechten. Alleen het Whiskey gedeelte uit deel 1 is vervangen door een hoofdstuk met cocktails. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat Jord zich voor Smokey Goodness 2 heeft laten inspireren door de Zuid Amerikaanse BBQ cultuur.

Mocht je ooit in Zuid Amerika zijn geweest dan vindt je zeker veel herkenning in de verhalen die Jord daar, tussen de recepten door, over verteld. Argentinië en Chili stonden al op mijn lijstje met landen waar ik graag nog eens naar terug wil, maar met Jord’s lijstje van leukste hotspots wil ik helemaal snel terug die kant op. Ik gebruik Smokey Goodness 2 dan ook niet alleen om recepten uit te maken maar ook als leesboek om weg te zwijmelen bij de verhalen over de BBQ passie van de Argentijnen.

Smokey Goodness 2: niet alleen voor gevorderden

Maar aangezien er nog heel wat reisjes in de planning staan vóór Zuid Amerika zal ik het voorlopig moeten doen met de recepten uit het boek. En zoals al eerder vermeld zijn die next-level. Er staan wel een aantal recepten in die prima door de minder ervaren BBQ’er bereidt kunnen worden zoals de Bacon & Blue shrooms en onion bombs van de snack platter. Ook een van mijn favorieten, de Catalaanse worstspies met citroen-kappertjesmayonaise, is super makkelijk te bereiden. Het was dan ook het eerste recept uit Smokey Goodness 2 dat bij ons op de BBQ belandde. Nou ja, eigenlijk belandden de spiesjes niet op de BBQ maar op onze oude wasmachinetrommel die regelmatig als BBQ dienst doet. Dat is toch een ook soort van next-level BBQ’en 😉

Catalaanse worstpiesen worden geroosterd boven wastrommel bbq
De Catalaanse worstspiesen worden geroosterd op onze wastrommel-BBQ

Komen ze je bekend voor? Dat kan kloppen. Deze maand schitteren ze namelijk ook op de voorkant van de Allerhande. En wie leest die niet? Het recept daarvoor vind je via deze link. Geen zin om zelf mayonaise te maken? Meng dan gewoon de peterselie, kappertjes, citroenrasp & sap door kant-en-klare mayonaise.  Maar laat dit onderdeel vooral niet weg.  Jord wijst er terecht op dat dit gewoon een hele mooie combi is.

voorbereiding catalaanse worstpiesen uit Smokey Goodness 2

De geteste recepten uit Smokey Goodness 2

Een wat uitgebreider recept dat ik uit Smokey Goodness 2 maakte waren de Smokey’s Golden Ribs.
Ik kan er maar 1 ding over zeggen; goddelijk! Na het meerdere malen inspuiten van de spareribs met een mengsel van appelcider & appelsap worden ze op het laatst ingesmeerd met een saus gemaakt van Goudse kaapbessen. Dat zijn die besjes die je vaak als garnering krijgt bij je dessert. Een recept waar je in totaal 5 uur mee bezig bent maar waarbij het vlees van de ribben valt. De moeite waard dus.

Verder maakte ik naast de al eerder genoemde Catalaanse worstspiesen met citroen-kappertjesmayonaise ook  nog de blue shrooms en de onion bombs. Ik kan je in ieder geval adviseren om deze niet net als ik allemaal tegelijk te maken. Om alle drie de gerechtjes wordt namelijk ontbijt spek gewikkeld. Voor met zijn tweetjes was het een beetje een spek overload…

Zelf ga ik voor de onion bombs (gehaktballetjes omwikkeld met uien en spek) de volgende keer een hogere temperatuur aanhouden dan de 90°C die Jord aangeeft. Na de aangegeven 40 minuten waren ze namelijk nog niet helemaal gaar. Ik twijfel of dit wellicht een foutje is dat er in is geslopen omdat er geen aparte bereidingswijzen bij de verschillende onderdelen van de snack platter staan vermeld. Bij het opstoken van onze Big Green Egg naar een temperatuur 125°C ging het in ieder geval een stuk beter. We aten de onion bombs niet allemaal dezelfde avond op en  uit ervaring kan ik daarom vermelden dat ze ook de volgende dag nog lekker zijn. Gewoon als koud borrelhapje of tussendoortje met een likje mosterdmayonaise.

Onion bombs en champignons gevuld met blauwe kaas op de BGE
De onion bombs & blue shrooms op de BGE

Niet overal verkrijgbare ingrediënten

Het grote voordeel van recepten zoals de Catalaanse worstspies en de hapjes van de snack platter is dat de ingrediënten daarvoor bij elke supermarkt verkrijgbaar zijn. Dat is voor de Anticuchos de Corazon (spiesjes van runderhart) en de Smoked Beef Cheek focaccia helaas anders. En ook voor Speenvarkenracks (met Liefmans & red fruit glaze) of 1 jonge geit of lam van 10 -12 kilo (zoals in het recept voor Carne al Asador uit het Next Level hoofdstuk nodig is) hoef ik niet naar mijn plaatselijke slager te gaan. Hij ziet me aankomen.

Geen probleem. Zolang je maar niet ’s ochtends bedenkt dat je een van die gerechten klaar wilt maken kun je ze gewoon online bestellen. Jord’s favoriete adresjes daarvoor staan achter in het boek. Zelf heb ik alleen ervaring met het ook door hem genoemde Beef en Steak. Het vlees dat ik tot nu toe daar bestelde, extra dik bevleesde spareribs & Boston Butt, werd netjes diepgevroren bezorgd en was van goede kwaliteit.

Wat wel bij de meeste slagers op voorraad is zijn grote stukken buikspek. En dat is dan ook precies wat ik binnenkort ga halen voor het maken van de Porkbelly Pita met mango-gember-limoenmojo, veldsla en ingelegde rode ui. Er staat geen foto van het eindproduct in het boek maar alleen al bij het lezen van de titel van dit recept liep het water me in de mond. Ik kan de verfrissende smaken met de in dunne plakjes gesneden gerookte buikspek al bijna proeven als ik er aan denk. Kortom; dit recept is zeker te weten het eerstvolgende wat ik  ga maken uit Smokey Goodness 2.

Next Level BBQ + 6 uur bier drinken

Wat manlief gaat maken uit dit ontzettend inspirerende barbecue boek is inmiddels ook al duidelijk. Ik wist al dat hij enthousiast zou zijn nog voordat ik hem dit recept had laten lezen. Stiekem heb ik er zelfs nog even over gedacht om het hem niet te laten lezen. Het gevolg daarvan is namelijk dat er een enorm gat in de tuin gegraven gaat worden. Een gat van 1 meter diep en 70 cm doorsnee. Ik heb het over het recept voor ‘Barbacoa de Cordero’; Spaans voor BBQ Lam.

Dit is wat Jord er over zegt: “De Chilenen noemen het onder de grond koken curanto, de Peruanen patchamanka, Mexicanen barbacoa en jij in de achteruin kick ass
Al denk ik dat vooral de zin “je weet immers pas na 6 uur bierdrinkend nagelbijten of het gelukt is” de doorslag gaf. Er is tenslotte geen beter excuus te verzinnen om een hele middag bier te drinken dan tijdens zo’n ultieme oerkook sessie 😉

Naast een groot stuk tuin heb je ook nog een grote Dutch oven, vuurvaste (lava) stenen, bananenbladeren en lamsschouder met bot en voorpoot van 5 kilo nodig. Kortom; dit recept staat niet voor niets in het hoofdstuk ‘Next Level BBQ’.

Foto van boek Smokey Goodness 2 over onder de grond BBQ'en
Foto’s uit Smokey Goodness 2 van het onder de grond BBQ’en

De conclusie over Smokey Goodness 2

De eindconclusie: Smokey Goodness 2 is een echte must-have voor BBQ fanatiekelingen die graag experimenteren en op zoek zijn naar inspirerende recepten. Maar ook voor iedereen die daar over droomt en het leuk vind om er over te lezen of gewoon weg te zwijmelen bij de prachtige en stoere foto’s die er in staan. Het is in ieder geval een boek waarvan ik blij ben dat het aan mijn kookboekenverzameling is toegevoegd en waar ik, en manlief, nog vaak gebruik van gaan maken.

Smokey Goodness 2  is verkrijgbaar bij boekwinkels en Bol.com voor € 24,99.

Disclaimer: Dit kookboek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie echter is geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme en door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan.  De link naar het kookboek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier

Cover van Smokey Goodness 2 van Jord Althuizen

1 Trackback / Pingback

  1. Smokey's Golden Ribs; uit Smokey Goodness 2 - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.