Sekanjabin; Perzische siroop met honing, saffraan en azijn

Sekanjabin: Perzische limonade met honing, azijn en saffraan

Op onze laatste dag in Iran lunchten we bij een Iraanse familie thuis en proefde ik voor het eerst in mijn leven sekanjabin. We boekten die lunch bij Mohsen & Sahar van Persian Dinner: een superleuke ervaring die ik niet had willen missen.
Voor € 20,- per persoon verscheen er een tafel vol heerlijke Perzische gerechten klaargemaakt door Sahar, speelde Mohsen wat liedjes op de ‘Tar’ en droeg hij een gedicht van de beroemde dichter Hafez voor.

Maar wat ik me vooral herinner van deze lunch is de ontzettend lekkere en verfrissende limonade die we erbij dronken. Het bleek een typisch Iraanse siroop met honing, munt en saffraan te zijn met de naam ‘Sekanjabin’. 
De siroop was klaargemaakt door Mohsen’s moeder en werd in een verhouding van 1:10 aangelengd met water.

Na de lunch vertelde Mohsen me precies welke ingrediënten er in de Sekanjabin siroop zaten zoals wij die proefden. En hoe zijn moeder dat klaar maakt! Hieronder vind je mijn uitwerking daarvan.

Wat is Sekanjabin?

Volgens Wikipedia is Sekanjabin een van de oudste Iraanse drankjes gemaakt van honing en azijn. Zoveel verschillende families, zoveel verschillende recepten.

Zo heeft Azita van de blog Turmeric & Saffron twee versies op haar blog staan; een met suiker en een met honing. Ook de reactie van een van haar lezers, wiens oma het altijd maakte met appelazijn en chocolade mint uit de tuin, sprak mij meteen aan. Laat ik nou ook toevallig ook al 2 jaar chocolade mint in de moestuin hebben staan! Ik heb er alleen nog niet eerder iets mee gemaakt en ben erg benieuwd naar deze versie.

Nog een andere variatie die meteen ook invloed heeft op de kleur is Maryam’s recept op de blog The Persian Fusion. Haar Sekanjabin siroop heeft een dieprode kleur door het gebruik van rode wijnazijn en gekaramelliseerde suiker.

De aangelengde siroop met water zoals ik hem proefde heet eigenlijk Sharbet- e Sekanjabin. Sekanjabin is namelijk de naam van de siroop en Sharbet – e Sekanjabin is de naam van de aangelengde limonade.

In Iran wordt deze zoet-zure siroop niet alleen gebruikt om aan te lengen met water en als limonade te drinken. De Iraniërs hebben de gewoonte om blaadjes Romaine sla in de siroop te dippen. Dat lijkt me echter meer iets voor zomerse temperaturen. Aangelengd met water vind ik deze siroop echter heel het jaar door erg lekker.

Heb je de smaak te pakken en benieuwd naar andere recepten uit de Perzische keuken? Er zijn niet veel goede Perzische kookboeken vertaald voor de Nederlandse markt maar ik ben erg fan van Persiana en het recent verschenen Pardiz.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Sekanjabin: Perzische limonade met honing, azijn en saffraan

Sekanjabin; Perzische siroop met honing, munt en saffraan

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
 • Categorie: siroop, limonade

Ingrediënten

Scale
 • 225 gram vloeibare honing
 • 200 gram suiker
 • 250 ml water
 • 150 ml witte wijnazijn 
 • klein bosje munt
 • plukje saffraan

Bereidingswijze

1. Los de saffraan op in een klein beetje heet water zodat het zijn kleur afgeeft.

2. Breng het water met de suiker en honing – onder af en toe roeren – aan de kook om de siroop te maken. Kook op laag vuur, ongeveer 10 minuten. Eventueel schuim schep je eraf.

3. Voeg op het laatst, als de siroop begint in te dikken, het saffraanwater, de verse muntblaadjes en de azijn toe. Zet het vuur uit.

4. Als de siroop is afgekoeld zeef je de muntblaadjes eruit.

Serveren: Leng aan met water (1:10) of naar smaak en serveer met ijsblokjes op een warme zomerse dag.


Flesje met sekanjabin siroop en glazen met limonade

8 Comments

 1. Oeps! Ik zie nu pas dat het niet in de ingrediënten lijst staat… Maar het komt gelukkig niet heel nauw. Een klein bosje is genoeg. Laat je me weten wat je er van vond? Daar ben ik erg benieuwd naar 🙂

 2. uitgeprobeerd met chocolademunt en appelazijn!! Erg lekker!!
  Bedankt voor het leuke recept weer! Aanrader dus ook deze variatie!!

 3. De eerste slok is even wennen. Het ruikt ook een beetje naar azijn. De tweede slok is lekker en nu is de siroop niet meer aan te slepen. Vooral met deze waren dagen, doe ik er niet lang mee. Lekker fris.
  Ik heb de siroop van Ilona op, maar die is lekkerder dan die van mij. Het is de liefde en de passie die er ingestopt word denk ik 😉

 4. Wat een super lekkere frisse drank is dit..!
  Dank je wel Ilona voor het delen van dit recept…
  Idd zeer smakelijk…met ijsblokjes in een grote karaf… drinkt erg lekker weg..en is in mum van tijd leeg… Dit wordt ook
  mijn favoriet..
  Heb er zelf nog handvol rozenblaadjes aan toegevoegd..


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.