Sekanjabin; Iraanse siroop met honing, munt en saffraan

Sekanjabin siroop Iran

Op onze laatste dag in Iran lunchten we bij een Iraanse familie thuis. Die lunch die we boekten via Tripadvisor bij Mohsen & Sahar van Persian Dinner en was een superleuke ervaring die ik niet had willen missen. Voor € 20,- per persoon verscheen er een tafel vol heerlijke Perzische gerechten klaargemaakt door Sahar, speelde Mohsen wat liedjes op de ‘Tar’ en droeg hij een gedicht van de beroemde dichter Hafez voor.

Maar wat ik me vooral herinner van deze lunch is de ontzettend lekkere en verfrissende limonade die we erbij dronken. Het bleek een typisch Iraanse siroop te zijn met de naam ‘Sekanjabin’.
De siroop was klaargemaakt door Mohsen’s moeder en werd in een verhouding van 1:10 aangelengd met water.

Na de lunch vertelde Mohsen me precies welke ingrediënten er in de Sekanjabin siroop zaten zoals wij die proefden en hoe zijn moeder dat klaar maakt. Hieronder vind je mijn uitwerking daarvan.

Wat is Sekanjabin?

Volgens Wikipedia is Sekanjabin een van de oudste Iraanse drankjes gemaakt van honing en azijn. Zoveel verschillende families, zoveel verschillende recepten.

Zo heeft Azita van de blog Turmeric & Saffron twee versies op haar blog staan; een met suiker en een met honing. Ook de reactie van een van haar lezers wiens oma het altijd maakte met appelazijn en chocolade mint uit de tuin sprak mij meteen aan. Laat ik nou ook toevallig ook al 2 jaar chocolade mint in de moestuin hebben staan! Ik heb er alleen nog niet eerder iets mee gemaakt en ben erg benieuwd naar deze versie.

Nog een andere variatie die meteen ook invloed heeft op de kleur is Maryam’s recept op de blog The Persian Fusion. Haar Sekanjabin siroop heeft een dieprode kleur door het gebruik van rode wijnazijn en gekaramelliseerde suiker.

Dippen met sla? Sharbet- e Sekanjabin

De aangelengde siroop met water zoals ik hem proefde heet eigenlijk Sharbet- e Sekanjabin. Sekanjabin is namelijk de naam van de siroop en Sharbet – e Sekanjabin is de naam van de aangelengde limonade.

In Iran wordt deze zoet-zure siroop niet alleen gebruikt om aan te lengen met water en als limonade te drinken. De Iraniërs hebben de gewoonte om blaadjes Romaine sla in de siroop te dippen. Dat lijkt me echter meer iets voor zomerse temperaturen. Aangelengd met water vind ik deze siroop echter heel het jaar door erg lekker.

Sekanjabin
Iraanse siroop met honing, munt & saffraan

Ingrediënten

  • 225 gram honing
  • 200 gram suiker
  • 250 ml water
  • 150 ml witte wijnazijn
  • Klein bosje munt
  • plukje saffraan

Bereidingswijze

1. Los de saffraan op in een klein beetje heet water zodat het zijn kleur afgeeft.

2. Maak de siroop door het water te koken met de suiker en honing. Eventueel schuim schep je eraf.

3. Voeg op het laatst, als de siroop begint in te dikken, het saffraanwater, de verse muntblaadjes en de azijn toe. Zet het vuur uit.

4. Als de siroop is afgekoeld zeef je de muntblaadjes eruit.

Serveren: Leng aan met water (1:10) of naar smaak en serveer met ijsblokjes op een warme zomerse dag. Of bij een Perzisch diner dat geheel in stijl alcoholvrij is 😉

Sekanjabin siroop Iran

2 Comments

  1. Oeps! Ik zie nu pas dat het niet in de ingrediënten lijst staat… Maar het komt gelukkig niet heel nauw. Een klein bosje is genoeg. Laat je me weten wat je er van vond? Daar ben ik erg benieuwd naar 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.