Schotland voor foodies

Ik heb besloten dat ik in mijn blogs met foodietips voor culinaire reisbestemmingen alleen dat ga delen waar ik zó enthousiast over ben dat ik het onmogelijk niet kan delen. Verre van compleet dus maar hopelijk een inspiratie voor andere lekkerbekken voor- of tijdens hun vakantie. Te beginnen met deze aflevering van Schotland voor foodies. En wat heb ik daar veel over te delen! Ik durf zelfs wel te stellen dat Schotland mijn nieuwe favoriete vakantieland is naast Israël.

De beste periode voor een verblijf in Schotland ligt tussen mei en september. Aan te bevelen is de periode van half mei tot eind juni. Het regent dan relatief weinig.

Aldus de ANWB reisgids. En wie denk je dat er de eerste 11 dagen van juni alle dagen regen had? Jawel hoor… Je hoort mij niet zeggen dat ik daar niet ontzettend van baal maar dat betekent niet dat we geen fijne vakantie hadden. We hebben juist een heerlijke vakantie gehad. Op wat wandelingen na hebben we alles gezien en gedaan wat we graag wilden doen. Maar dan in de regen. Gelukkig is Schotland een walhalla voor foodies en laat dat nou precies in mijn straatje passen. 😉

De Schotse keuken

Eigenlijk zou het me niet moeten verbazen dat de Schotse keuken (en dat geldt ongetwijfeld ook voor de Britse keuken) zo ontzettend lekker is. Want ‘what’s not to like’ aan een land met heel veel verse vis, zeevruchten, lamsvlees, de beste Indiase curries en scones met flinke klodders clotted cream?

En dan heb ik het nog niet over de whisky gehad. Ik snap na ons bezoek aan Schotland ook veel beter die hele pubcultuur en het feit dat het bij uitstek een whiskyland is. De eerste week dat wij door dit prachtige land reden heeft het 24 uur per dag geregend. Soms een miezerregen, soms kwam het met bakken uit de hemel. Maar altijd regen. Veel. En dat maakt het nat, grauw en donker. Ik vroeg me al hardop af hoe het toch kwam dat die Schotten niet massaal depressief zijn en verhuizen naar zonniger oorden…

Het antwoord daarop denk ik inmiddels ook te weten. Reden 1: het Schotse landschap is zó ontzettend mooi dat je eigenlijk nergens anders in de wereld zou willen wonen. Zelfs als het regent is het nog steeds een genot om te zien. Ook met continu zwiepende ruitenwissers. En op het moment dat het dan eindelijk droog is en de zon doorkomt is alle ellende van de dagen dat het regende meteen vergeten. Reden 2: daarom is er whisky 😉 Eén slok van dit levenswater en de wereld, dus ook het regenachtige Schotland, ziet er ineens een stuk zonniger uit en je warmt meteen op!

Schotse Whisky (zonder ‘e’)

Hier spreekt een whiskyliefhebber. Dat ben ik echt niet altijd geweest maar wat is dit toch een goddelijk drankje. Ik heb er zelfs over getwijfeld om mijn blognaam te veranderen in Worstenbrood & Whisky. Tijdens onze vakantie hebben we 5 Single Malt whiskyhuizen bezocht; Oban, Tallisker, Glen Morangie, Cardhu en Glenfiddich. Bij Oban en Cardhu hebben we ook de rondleiding gedaan. Beide superleuk en leerzaam om te doen. Het proces van whisky maken is uiteraard bij elk whiskyhuis hetzelfde maar toch hoorden we bij beide weer andere leuke weetjes.

De meeste rondleidingen kosten 12£ en zijn inclusief een proeverij en een whiskyglas om mee te nemen. Goed om te weten: voor degene die rijdt zijn kleine flesjes beschikbaar om het proefglaasje in over te schenken om later van te genieten. Als je zeker wilt zijn van een rondleiding bij een bepaald whiskyhuis is het wel aan te raden om te reserveren. Wij zijn op goed geluk gegaan en hadden beide keren geluk dat er nog plaatsen vrij waren.

Zowel Oban als Cardhu zijn relatief kleine whiskyhuizen. Glenfiddich is veel grootschaliger en zeker ook een bezoekje waard om de prachtige locatie. Je kunt er in het restaurant terecht voor een fijne lunch. De Cullen Skink ( een Schotse soep met gerookte schelvis en aardappelen) is er heerlijk. Een lunchtip voor als je Tallisker, op Isle of Skye, bezoekt; op loopafstand zit The Old Inn. Hier at ik het allerlekkerste gerecht dat ik deze vakantie proefde; Haggis Strudel. Een filodeegrol gevuld met haggis, tatties & neeps. Say what?

Dit is meteen een mooi bruggetje naar HET nationale gerecht van Schotland: Haggis!

Haggis

Nog nooit van haggis gehoord? Dat is misschien maar beter ook. Sommige dingen kun je nu eenmaal beter proeven zonder dat je weet wat erin zit…
Hoe ik haggis zou omschrijven; als heerlijk gekruid gehakt met de smaak van ultiem comfortfood.
Wat het is: schapen (of lams) hart, long & lever vermalen met reuzel, ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon. En dat alles in een schapenmaag gestopt om in zijn geheel te koken. Klinkt niet echt smakelijk toch?

Voordat ik dit gerecht een aantal jaar terug voor het eerst in Edinburgh proefde tijdens een foodtour schrok de gedachte van een schapenmaag op mijn bord me af. Maar je krijgt dus niet die hele maag op je bord; alleen het verrukkelijke binnenste. En geloof me; probeer het gewoon eens als je in Schotland of Groot-Brittannië op vakantie bent.
Je vindt het werkelijk overal op de menukaart terug; bij het ontbijt als onderdeel van een ‘proper Scottish breakfast’, traditioneel geserveerd als hoofdgerecht met neeps (koolraap) en tatties (aardappelpuree), maar ook op een hamburger of op een pizza.


Ik heb een paar blikjes haggis mee naar huis genomen uit de supermarkt en jullie kunnen waarschijnlijk wel raden waar die in terecht komen. Juist ja. In mijn bitterballen. Met een dip van whiskymayonaise erbij. Ik kan niet wachten om daarmee aan de slag te gaan!

Inverness

Ga je richting de omgeving van Inverness? Zorg dan dat je als het even kan een overnachting ín Inverness boekt op een maandag of donderdag. Op deze dagen kun je namelijk om 19.00 aanschuiven bij de Whisky avond in MacGregor’s Bar waarbij je 5 whisky’s proeft en vanalles leert over de geschiedenis van de streek. Dit had ik ontzettend graag willen doen maar wij verbleven in een cottage een kwartiertje buiten de stad. Een whisky avond als er nog iemand moet rijden, manlief in dit geval aangezien hij de enige bestuurder was op het contract voor de huurauto, was echter geen optie. Laat het me vooral weten als jij wel aanschuift bij deze Highland Malt Whisky Experience.

Een auto huren in Schotland

Om rond te reizen in Schotland is een auto wel een must. Tenzij je alleen van plan bent om de grote steden, Glasgow, Edinburgh en Aberdeen aan te doen. Maar geloof me, dat wil je niet. Juist het binnenland van Schotland en met name de Schotse hooglanden zijn een must. Wij vlogen voor 70 Euro per persoon retour naar Glasgow vanaf Amsterdam en huurden een auto via Green Motion. En dat laatste zou ik dus niet aanraden. Wel een auto huren (en niet vergeten dat ze in Schotland links rijden) maar niet bij Green Motion.

Ze hebben misschien de goedkoopste prijzen maar je bent uiteindelijk alsnog duur uit omdat er een hoop niet bij inbegrepen is. Denk aan onbeperkte kilometers, verzekering en navigatie. Ze probeerden ons zelfs nog meer te laten betalen voor een automaat terwijl we daar niet om gevraagd hadden. Maar het vervelendste vonden we het ontbreken van de klantvriendelijk. Bij aankomst op Glasgow Airport moet je bellen om opgehaald te worden omdat hun kantoor buiten het vliegveld zit. Na 3 (!) keer bellen, waarbij steeds gezegd werd dat er iemand onderweg was en dat het 10 minuten zou duren, en 45 minuten in de kou wachten werden we pas opgehaald. Wij dachten dus dat het kantoor ongetwijfeld aan de andere kant van de stad moest zitten maar dit bleek op nog geen 3 minuten afstand… Niet doen dus.

Waar ga je slapen?

Manlief en ik boeken altijd onze hotelkamers via Booking.com maar beter kun je de B&B’s en hotels rechtstreeks benaderen want dan krijg je vaak nog korting of bijvoorbeeld een gratis ontbijt. De plekken waar wij hebben overnacht en die zeker een aanrader zijn wil ik hier ook nog even noemen:

The Woolly Rock in North Ballachulish. De kamer was klein en gehorig maar de gastvrijheid van de gastvrouw was voortreffelijk. Net als het vers klaargemaakte ontbijt dat we mochten uitkiezen. Ze voorziet je meteen van alle tips die je nodig hebt om het beste uit je verblijf te halen. Op loopafstand zit het Loch View restaurant (in het Loch Leven hotel) waar je prima kunt eten.

Kilcoy Chalets in Muir of Ord. Betaalbare 2-persoons chalets voor als je zelf wilt koken. Zeer goed ingericht en op een kwartiertje rijden van Inverness.

Byde Guesthouse in Westhill is een splinternieuwe B&B die werkelijk prachtig is ingericht. De mooiste kamer waarin verbleven met vriendelijke eigenaren die je voorzien van een heerlijk ontbijt en die zelfs versgebakken scones met jam en clotted cream voor ons klaar zetten.

Outlander tour

Wat niet echt gepland was maar wat manlief en ik beiden wel ontzettend leuk vonden om te doen was het bezoeken van filmlocaties die gebruikt zijn voor de serie ‘Outlander’. Dit is een verfilming van ‘De Reiziger’ boeken van Diana Gabaldon. Ik wilde jarenlang de verfilming niet zien omdat ik boeken, en het beeld dat ik daarbij heb, vaak mooier vind dan een film of serie. Maar ik moet toegeven dat het een prachtige serie is en het is tevens een visitekaartje voor Schotland. Wat ook wel blijkt uit de vele tourbussen die inmiddels op de Outlander filmlocaties te vinden zijn. Er worden heuse Outlander vakanties aangeboden waarbij je overal langs wordt gereden.

Wij hebben onze eigen tour gedaan en naast het onvermijdelijke slagveld bij Culloden ook Castle Leoch (in het echt Doune Castle en de moeite waard om ook van binnen te bezoeken) en Lallybroch (in het echt Midhope Castle en een bouwval) bezocht. Bij Doune Castle stuitte ik trouwens bij toeval op het meest geweldige foodiesouvenir voor Outlanderfans (en dat ben ik); het Outlander Kitchen kookboek. Met daarin recepten van gerechten die worden beschreven in het boek.

Arbroath Smokies

Een van de dingen die ik ontzettend graag wilde proeven in Schotland waren de Arbroath Smokies: gerookte schelvis. De lokale specialiteit in de plaatsjes Arbroath en Auchmithie Ze zijn ook lastig verkrijgbaar daarbuiten en behalve in Arbroath zelf heb ik ze nergens op de menukaart zien staan of in de supermarkt zien liggen. Zelfs niet bij de M&S Food. Manlief en ik gingen na een flinke wandeling langs de kliffen van Arbroath (toen het gewoon een hele ochtend droog was) lunchen bij The Old Brewhouse. Ik bestelde een traditionele Smokie; met boter, frietjes en salade. Daar had ik al snel spijt van want de heerlijk ruikende smokies zitten bomvol graten… Die ik er dus uit moest zien te pulken. Manlief koos voor de lunchdeal van een geroosterde panini met smokie, ei en Cheddar en een Cullen Skink met smokie. Die soep was echt verrukkelijk! En zonder het gedoe van graatjes. Zeker bestellen dus mocht je in de buurt zijn.

Nog een andere lunchtip is BUT’nBEN in Auchmithie die bekend staan om hun signature dish met Arbroath Smokie: de Smokie Pancake.

Goodies for Foodies

Ik ben vast niet de enige foodie voor wie het hoogtepunt van de vakantie een bezoekje aan de plaatselijke supermarkt is. En dan niet zo’n kleine supermarkt maar de grotere. Voor een bezoek aan Schotland heb ik 2 aanraders: de M&S Foodstore en de grotere Tesco’s. Ik vond beide in Inverness. De M&S heeft een wat luxer assortiment en daar was zóveel keus dat ik totaal overprikkeld de winkel heb verlaten zonder iets te kopen. Een paar dagen later bij de Tesco was ik beter voorbereid. Een aantal items die interessant zijn om mee naar huis te nemen zijn trouwens niet typisch Schots maar typisch Brits.

Wat ik mee naar huis nam uit Schotland:

  • Oatcakes
  • Blikken haggis (zie hierboven)
  • Rozenharissa (met dank aan Ottolenghi)
  • Marmite (hier ook verkrijgbaar maar in de UK een stuk goedkoper en in grote potten)
  • Whisky (zie tips hieronder)

Wat ik helaas niet mee naar huis kon nemen omdat het gekoeld moet zijn:

  • Cornish Clotted Cream. Ik schrijf dit bewust met hoofdletters want dit is DE clotted cream. En ja ik weet dat dit Engels is en niet Schots maar dat maakt in dit geval niet uit. Het betreft hier een gevalletje: sla je slag als je het tegenkomt.
  • Wit krabvlees
  • Kippers

Whisky kopen in Schotland?

Whisky mee naar huis nemen? Bijna alle Schotse whisky’s zijn prima in Nederland te verkrijgen en zijn ter plaatse niet perse goedkoper. Check dus vooral even online de prijs van een bepaalde fles bij Gall & Gall voordat je thuiskomt met een fles die je in Nederland voor hetzelfde geld of misschien zelfs minder kunt kopen. Zeker als ze in de aanbieding zijn.

Wat veel interessanter is zijn de ‘Distillery exclusive’ flessen. Dit zijn whisky’s die niet buiten de distilleerderij verkrijgbaar zijn. En nog een laatste whiskytip. Kijk ook eens naar afgeprijsde single malt whisky’s in de Schotse supermarkt. Wij beseften ons te laat dat ook goed gesorteerde supermarkten zoals Tesco een flink whisky assortiment hebben en dat kan al snel 15 £ per fles schelen.

Glasgow: Curry Capital van Groot Brittannië

Manlief had helemaal geen overnachting in Glasgow opgenomen in onze vakantieplanning. Godzijdank las ik op tijd dat Glasgow bekend staat als de Curry Capital van Groot Brittannie. Al wandelend door het stadscentrum kom je letterlijk om de paar restaurants een Indiër tegen. Wij reserveerden een tafel bij Mother India (wat stomtoevallig letterlijk recht tegenover ons hotel lag). Dit is een ietwat upscale Indiaas restaurant met een heel beperkte menukaart. Maar alle gerechten die er op staan zijn werkelijk fantastisch uitgevoerd. De porties zijn vrij groot dus 1 curry per persoon is ruim voldoende. Reserveren is aanbevolen.

Ook als je niet van Indiaas eten houdt is het zeker de moeite om Glasgow te bezoeken. Het is een erg overzichtelijke stad om doorheen te wandelen en bomvol gezellige kroegen. Wij lunchten met versgemaakte pizza en een proeverij van 4 biertjes bij de Shilling Brewing Company (een tip van Jody). Ik heb mezelf al een weekendje Glasgow beloofd met mijn verjaardag. Indiaas eten en whisky drinken: ik kan me geen beter verjaardagsweekend wensen.

Ben jij al eens in Schotland geweest? Laat me jouw favoriete adresjes en foodietips vooral weten in een reactie onder deze blog 🙂

Voor de volledigheid en om elke eventuele twijfel weg te nemen; dit hele artikel over Schotland is niet-gesponsord. Alles wat ik hierin noem is geschreven uit enthousiasme en zelfbetaald.

5 Comments

  1. Hahaha, nee, whisky is zeker geen likeur, een distillaat, maar van whisky kun je wel een lekkere likeur maken. Maar dan mag je het ook zeker geen whisky meer noemen 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.