Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #2

Sinds de laatste ‘Achter de schermen’ eind januari heb ik helaas wat minder tijd gehad om regelmatig recepten te plaatsen. Maar ook al kwamen er niet zoveel nieuwe recepten online, op culinair gebied heb ik niet stil gezeten! Benieuwd waar ik, naast fulltime werken/studeren, druk mee was? Lees dan snel verder.

Overstap van wordpress.com naar .nl domein

Ik heb de overstap gemaakt van mijn gratis wordpress.com blog naar een blog met een gehoste .nl domeinnaam. Het heeft me heel wat uurtjes en grijze haren gekost maar ik ben toch erg blij dat ik de overstap heb gemaakt!  Alle recepten zijn inmiddels overgezet (met dank aan provider Siteground ) en de nieuwe blogs verschijnen sinds februari op www.worstenbroodenwijn.nl. En daar hoort ook een eigen emailadres bij: ilona@worstenbroodenwijn.nl 

Er moet nog heel wat aan verbeterd worden maar ik ben toch al erg trots op het resultaat tot nu toe. Er zit zelfs een mooi balkje op met een uitklap menu voor een snel overzicht van alle recept categorieën op de site.

De lekkerste nieuwe recepten op Worstenbrood & Wijn

Niet alle recepten die ik op de blog plaats zijn ‘nieuw’. Dat wil zeggen; sommige recepten zijn oude favorieten en heb ik al vaker gemaakt. Zoals bijvoorbeeld onze Valentijns favoriet Vacherin Mont d’or kaasfondue, een Zuurkool stamppotje met appel voor doordeweekse dagen en Lasagne met geitenkaas, peer en paddestoelen voor een wat sjieker etentje.  Maar ik probeer uiteraard ook regelmatig nieuwe recepten uit. De afgelopen maanden was ik vooral enthousiast over het Brood met bier en blauwe kaas, de Cake van aardpeer met yoghurtglazuur, de Tortilla van kikkererwtenmeel en de Libanese broodsalade met geroosterde bloemkool. Allemaal de moeite waard om eens te maken. Al is het aardpeer seizoen inmiddels wel afgelopen dus daar zul je mee moeten wachten tot eind van het jaar.

Brabantse wijnbouwers

Eind vorig jaar meldde ik me aan als lid bij de vereniging van de Brabantse Wijnbouwers. Ik had er al veel goede verhalen over gehoord en als toekomstig Brabants wijnbouwer in spé moest het er toch een keer van komen. Het is een erg actieve vereniging die niet alleen regelt dat er gezamenlijk  spullen worden ingekocht maar ze organiseren ook veel lezingen en cursussen. Overigens ben ik niet het enige lid met (nog) geen wijngaard en ook niet de enige met in de toekomst een kleine wijngaard. Er zijn meer fanatiekelingen die als hobby een wijngaard van slechts 200m2 hebben.

Dat er bij het aanleggen van een wijngaard veel meer komt kijken dan alleen wat druivenstokjes bestellen en in de grond planten was me inmiddels al duidelijk. Ik gaf me daarom op voor de cursus ‘Theorie over en praktijk in de wijngaard’. Geen overbodige luxe want ik leerde alleen al op de eerste cursusdag veel nieuwe dingen. Meer hierover kun je lezen in de post die ik daarover schreef.

En tot slot nog een leuk nieuwtje; ik ben gevraagd om voor het online magazine ‘Wijnbouw in de Lage Landen’ dat elk kwartaal via de Brabantse Wijnbouwers verschijnt een wijn/spijs rubriek te gaan schrijven!  Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Ik weet dat voor de meeste wijnboeren de spijs-kant slechts bijzaak is maar voor mij kan het een niet zonder het ander. Het uitgangspunt gaat zijn de wijn en op mijn verzoek Nederlandse wijn. What else?!

En nu we het toch over Brabantse Wijnbouwers hebben; afgelopen zaterdag mochten manlief en ik weer meehelpen bij het bottelen van de 2016 wijn bij Wijngaard de Linie in Made. Iets wat we ontzettend leuk vinden om te doen. En ik kan alvast verklappen; zowel de witte wijn als de rode wijn zijn (weer) verrassend lekker. Dat kan ook bijna niet anders als je net als Marius van Stokkum al sinds 1977 wijn maakt, maar toch.

 

Weekendje Malaga

Half februari vlogen manlief en ik voor een weekendje naar Malaga in Andalusië waar we genoten van ontzettend veel heerlijke tapas. Een uitgebreide blogpost met alle foodie tips staat al online en is zeker de moeite waard om even te checken als je die kant op gaat. De stad is ons zo goed bevallen dat de kans groot is dat we nog een keer terug gaan.

Brood voor gevorderden Bij Robèrt

Ongeveer 2 jaar geleden volgde ik diverse brood & patisserie cursussen bij Robert van Beckhoven. Dit was nog in zijn oude bedrijfspand en inmiddels is hij alweer een tijdje verhuist naar de nieuwe locatie op het terrein van de oude leerfabriek in Oisterwijk. Een prachtig pand met bakkerswinkel, de bakkerij waar je via een glazen wand precies kunt volgen hoe er gewerkt wordt en een mooie lesruimte.

Nadat we vorig jaar zomer een heerlijk rond focaccia brood kochten in de winkel van Robert kon ik niet wachten om de gevorderden cursus Brood te volgen (inmiddels omgedoopt tot Brood 2) . De cursus wordt slechts enkele keren per jaar gegeven maar afgelopen maand kon ik aansluiten.  En inmiddels weet ik dus hoe ik zo’n brood thuis kan bakken. Nou’ ja in grote lijnen dan. In de bakkerij worden namelijk alle broden met (verse) desem gebakken maar omdat deze een lange rijstijd hebben wordt in de cursus desempoeder gebruikt. Dat geeft een prima resultaat maar ik ga zeker nog thuis experimenteren om hem helemaal ‘echt’ te krijgen.

Desalniettemin zitten mijn beide vriezers weer stampensvol; na elke lesdag ga je namelijk naar huis met 2 tassen vol zelfgebakken brood producten.

Moestuin van start

Het moestuin seizoen is begonnen!  De knoflook die ik vorig jaar al plantte doet het prima en ook de eerste uitjes, sjalotjes, rucola, snijbiet en radijsjes zijn in de koude grond geplant en gezaaid. En in onze slaapkamer hangt een lichte mestgeur want daar liggen de pootaardappeltjes uit te schieten voordat ze in april geplant worden. Je moet er wat voor over hebben…

Ook heb ik sinds kort een kleine tunnelkas in de moestuin! Hij ligt er nog wat kaal bij maar daar gaat de komende maand verandering in komen. Ik kan alleen maar hopen dat we deze zomer tomaatjes en aubergines uit eigen tuin kunnen eten; hoe meer hoe beter.

Weliswaar kunnen we nog niet uit de moestuin eten we konden er op een prachtige zonnige zondag in ieder geval al wel in etenJe snapt nu waarschijnlijk ook waarom ik er over gedacht heb om mijn blog ‘En thuis loop ik op klompen’ te noemen 😉

 

Voorbereiding voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella

Verlof regelen en iedereen vertellen dat je naar Santiago de Compostella gaat wandelen is één. Er ook daadwerkelijk voor gaan trainen is nog een heel ander verhaal, dat kost zoveel tijd… Maar inmiddels heb ik een rugzak aangeschaft en wandel ik regelmatig kleine stukjes naar het winkelcentrum of de supermarkt. En ik heb 10 kilometer, met bepakte rugzak (8 kilo),  in de regen gelopen. Dat valt stiekem nog best een beetje tegen met dat gewicht op mijn rug. Gelukkig heb ik nog een paar maanden voor ik echt vertrek.

 

 

1 Comment

  1. Inspirerende teksten ilona, op een of andere manier krijg ik altijd honger als ik je bloggen lees. Maar ook zin om te wandelen 😉😃 goed bezig 👍

1 Trackback / Pingback

  1. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #3 - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.