Salade van geroosterde pompoen met tahin (naar recept van Ottolenghi)

Salade van geroosterde pompoen met tahin

Deze salade van geroosterde pompoen en tahin heb ik al verschillende keren gemaakt maar telkens lukt het me niet om hem op de foto te zetten. Daar heb ik wel vaker last van tijdens de wintermaanden. Als ik geluk heb blijft er nog wat over zodat ik het de volgende dag bij daglicht kan fotograferen. Maar eigenlijk moet ik dan al op voorhand bedenken om een extra hoeveelheid te maken. Want deze salade is zo ontzettend lekker dat er nooit iets van overblijft. Daarom nu toch maar dit fijne recept delen met een slecht belichte foto. Geloof me, het smaakt er niet minder om.

Als eind oktober de pompoenen uit mijn moestuin geoogst kunnen worden is het altijd weer een sport om ze telkens weer anders klaar te maken. Gelukkig zijn pompoenen lang te bewaren. Zeker als ze op een koele plaats liggen. Ik maak deze salade van geroosterde pompoen graag als klein gerecht dat ik serveer voor of na een kaasfondue. Het liefst na Vacherin Mont d’Or uit de oven. Dat is met 2 personen net iets te weinig als hoofdgerecht en met deze salade krijgen we dan toch nog wat gezonds binnen.

Het is overigens niet een gerecht dat ik zelf bedacht heb. Laat dat maar aan Ottolenghi over. Dit recept komt uit het boek Jeruzalem. Ik heb de hoeveelheden aangepast voor 2 personen.

Afdrukken

Salade van geroosterde pompoen met tahin

Voor 2 personen als voorgerecht

Scale

Ingrediënten

  • 500 gram flespompoen, in stukken gesneden (schil mag er aan blijven)
  • 1 rode ui, gepeld in partjes gesneden
  • 25 ml olijfolie
  • 2 eetlepels goede kwaliteit tahin (uit de Midden-Oosterse supermarkt) 
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 klein teentje knoflook, geperst
  • 15 gram pijnboompitten
  • 1 eetlepel za’atar
  • 1 eetlepel grofgehakte platte peterselie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

1. Hak de pompoen doormidden, verwijder de zaden en snijd de pompoen parten van ongeveer 2 cm dikte en 6 cm lengte. Het komt niet heel nauw. Snijd de rode ui door de helft en in de lengte in stukken van ongeveer 1 cm. Doe de pompoen en de rode ui in een braadslede en besprenkel met olijfolie, een halve theelepel zout en flink wat versgemalen zwarte peper toe, hussel alles goed door elkaar en zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200’C.
Schep halverwege een keer om.

2. Doe de tahin in een schaaltje en voeg het citroensap, 1 eetlepel water, 1 geperst teentje knoflook (of gebruik zwarte knoflook) en een 1/8  theelepel zout toe. Roer alles goed door elkaar. Het zal eerst klonteren voordat het weer vloeibaar wordt. De saus moet de consistentie krijgen van honing, voeg als de pasta te dik is nog wat water toe.

3. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan met wat olijfolie en zout tot ze goudbruin zijn.

4. Verdeel de geroosterde pompoen en ui over 2 borden, druppel de tahinpasta erover en verdeel de pijnboompitten, za’atar en de peterselie. Serveer lauwwarm. 

Notities

Lekker als voorgerecht of bijgerecht. 

Trefwoorden: pompoen, ottolenghi, tahin

Salade van geroosterde pompoen met tahin

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.