Rodekooltaart met geitenkaas en walnoten

rodekooltaart met geitenkaas, appel en walnoten

Rodekooltaart met geitenkaas en walnoten

Ik hoef geen rekening te houden met vegetariërs tijdens het kerstdiner, maar mocht dat wel het geval zijn geweest dan zou ik zeker deze rodekooltaart met geitenkaas, appel en walnoten als hoofdgerecht serveren. Deze goed gevulde hartige taart heb ik dan ook al verschillende keren gemaakt. Het ‘geheim’ van dit toprecept dat ik jaren terug in de Delicious vond is het deeg. Daar zit Parmezaanse kaas in verwerkt. Echt een recept om te bewaren en ook voor andere hartige taarten te gebruiken.

De reden dat ik deze rodekooltaart als vegetarische suggestie in mijn kerstmenu 2018 opneem is niet alleen omdat hij zo ontzettend lekker is. Je kunt de rodekooltaart namelijk super goed van tevoren maken en invriezen. Tot zelfs wel 2 of 3 weken. Ideaal dus. Maak de taart, laat de vulling afkoelen en verpak hem onafgebakken goed in grote diepvrieszakjes. Ik liet de rodekooltaart daarbij wel in de springvorm zitten. Hou daar dus rekening mee als je je springvorm nog voor andere baksels nodig hebt. Of verwijder de springvorm uit de vriezer als de taart goed is ingevroren en dus stevig genoeg blijft. Je laat hem de dag voor je kerstdiner, of ander feestelijk etentje met vegetarische gasten, ontdooien in de koelkast en bakt hem verder af zoals in het recept beschreven.

Foto’s van de Rodekooltaart

Jullie snappen natuurlijk wel dat de prachtige foto bij dit gerecht niet van mijzelf afkomstig is 😉 Geloof me, ik heb het geprobeerd. Maar fotograferen in de winter, als ik pas thuis kom wanneer het donker is, is gewoon niet aan mij besteed. Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik de foto van Caroline Brouwer mag gebruiken. Helaas blogt Caroline niet meer zo fanatiek als dat ze altijd heeft gedaan, maar het is nog steeds de foodblog die ik zelf het meest bezoek als ik op zoek ben naar inspiratie. Ze heeft precies dezelfde smaak als ik (Ottolenghi style!) en vermeld altijd de juiste aanpassingen bij een recept mocht er iets niet kloppen in het origineel. Ik gebruik dan ook vaak eerder het recept zoals dat op Caroline’s blog beschreven staat dan in het betreffende kookboek of tijdschrift.

In het originele recept wordt er nog cognacroom bij de rodekooltaart geserveerd. Zelf vond ik het wel lekker maar weinig toevoegen aan de toch al heerlijke taart. En bovendien drink ik graag een glaasje rode wijn bij dit gerecht en dat vind ik dan weer niet matchen bij de cognacsmaak. Het is een behoorlijk machtig gerecht en ruim voldoende voor 6 personen als hoofdgerecht. Ik serveer ook wel eens een puntje van de rodekooltaart als bijgerecht bij stoofvlees; een aanrader.

Print

Rodekooltaart met geitenkaas, appel en walnoten

rodekooltaart met geitenkaas, appel en walnoten

Hoofdgerecht voor 4 – 6 personen of bijgerecht voor 8 personen

Ingredients

Voor het deeg:
– 185 gram bloem
– 120 gram ijskoude boter, in blokjes
– 40 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
– 2 eetlepels zure room = 30 gram
– ¼ theelepel zout = 3 gram
– 2 eidooiers + 1 eierdooier extra om te bestrijken

Voor de vulling:
– 80 ml balsamicoazijn
– 60 gram bruine basterdsuiker
– 600 gram rode kool, fijngesneden
– 1 granny smith, in plakjes
– 50 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
– 110 g zachte geitenkaas, verkruimeld
– 40 ml zure room = 50 gram
– 1 teentje knoflook, geperst
– 50 gram walnoten, grofgehakt

Extra nodig: springvorm van 24 cm

Instructions

1. Voor het deeg: meng de bloem, het zout, de boter en de Parmezaanse kaas in de keukenmachine tot fijn kruim. (Je kunt dit ook prima met de hand doen, verkruimel de boter tot fijne korrels met je vingers). Voeg de zure room en de eidooiers toe en meng snel tot een soepel deeg. Kneed niet te lang. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

2. Voor de vulling: verwarm de balsamico-azijn en de bruine suiker in een pan en laat oplossen. Doe de rodekool erbij en laat 15 minuten met de deksel op de pan zacht stoven. Schep af en toe om, het vocht wordt dik en stroperig. Pas op dat het niet verbrandt, dus zet je vuur niet te hoog. Haal na 15 minuten de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger, zodat het vocht verdampt, roer goed.

3. Verwarm de oven voor op 200º C boven- en onderwarmte. Vet een springvorm van 24 cm in en bekleed de bodem met een vel bakpapier.

4. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde vorm van 34 cm doorsnede. Leg het deeg in de vorm, ook tegen de randen. Het deeg mag over de rand heen komen.

5. Beleg de bodem met de plakjes appel en verdeel de uitgelekte rode kool erover.

6. Roer in een kom de Parmezaanse kaas, zure room, geitenkaas, knoflook, walnoten, zout en peper naar smaak goed door elkaar en verdeel dit over de rodekool. Vouw het teveel aan deeg over het mengsel en bestrijk de bovenkant met de losgeklopte eidooier. Vries de rodekooltaart vanaf deze stap in of bak de taart 25 – 30 minuten in het midden van de oven.

7. Verwijder de rand van de springvorm en laat de taart even iets afkoelen voor je hem serveert.

Bron: Delicious, december 2013

Keywords: hoofdgerecht, vegetarisch, feestelijk, etentje, kerstdiner

Benieuwd wat er nog meer op het Worstenbrood & Wijn kerstmenu 2018 staat? Houdt dan vooral de site en mijn social mediakanalen in de gaten. Of neem alvast een kijkje op mijn ‘ Kerstrecepten’ Pinterest bord.

Of lees mijn blog van vorig jaar over hoe mijn ideale kerstetentje er uit ziet en in deze post waarom ik altijd weer zo’n last heb van kerststress 😉

Rodekooltaart met geitenkaas, appel en walnoten
The making of… rodekooltaart met geitenkaas, appel en walnoten

rodekooltaart met geitenkaas, appel en walnoten

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.