Review Flavour van Sabrina Ghayour + salade van geroosterde groenten & bonen

Het is alweer een tijdje geleden dat ik kookboekrecensie schreef. Maar toen ik zag dat het nieuwste kookboek van Sabrina Ghayour precies uitkwam in de week dat ik in Nederland was vond ik dat een perfect excuus om een recensie-exemplaar aan te vragen. Er gaat toch echt niets boven een fysiek kookboek, maar sinds ik op Curaçao woon schaf ik vaker digitale kookboeken aan. Daar schrijf ik geen recensies over omdat een fysiek kookboek nu eenmaal een beter beeld geeft van hoe de auteur en uitgever het boek bedoelt hebben.

Flavour is het zevende boek van Sabrina en ook het zevende boek van haar in mijn kookboekverzameling. Ik ben echt een fan van de recepten van Sabrina die eigenlijk altijd kloppen en lekker smaken. En wat ik misschien nog wel het leukste vindt aan haar boeken zijn de serveersuggesties die ze onder bijna elk recept deelt. Zo hoef je zelf niet na te denken over wat erbij zou passen en blader je van het ene naar het andere recept.

Sabrina’s recepten hebben altijd een Midden-Oosterse twist. Nou was ik alleen even vergeten dat ik in het Caribisch gebied woon waar niet alle ingrediënten om Midden-Oosters te koken aanwezig zijn. Zo bevat het boek maar liefst 19(!) recepten met lamsvlees. Ik ben gek op lamsvlees, maar dat is hier lastig verkrijgbaar.

Salades uit Flavour

Gelukkig staan er nog genoeg andere fijne gerechten in. Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij dit boek vooral heel enthousiast ben over de salades. De Egeïsche parelcouscoussalade staat hoog op mijn lijstje om te maken met o.a. geraspte halloumi en veel verse kruiden. Ik maakte de zoete, geurige kastanjechampignonsalade en serveerde die bij een BBQ als bijgerecht. Net als de salade van geroosterde groenten & bonen met een kruidendressing die ik hieronder deel.

Waarbij ik de groenten niet in de oven roosterde maar op de BBQ. What’s not to like aan een salade met gegrilde groenten, bonen en een smaakvolle kruidendressing die je alleen in de keukenmachine hoeft te pureren. Wij aten het met een stukje vlees van de BBQ en de volgende dag smaakte de salade ook nog erg goed met gebakken vissticks. De titel van het boek is niet voor niets Flavour, alles draait om smaak. En die komt vooral uit het gebruik van verse ingrediënten en heel veel kruiden en specerijen die goed met elkaar in balans zijn.

Er zitten heel wat post-its geplakt bij recepten die ik nog wil maken, o.a. bij de kruidige geroosterde aardappels met tomaat-paprika-harissasaus, kruidige kofte met warme yoghurtsaus & pittige muntboter en de kippenvleugels met tamarinde. Al betwijfel ik of de temperatuur van de oven (270 graden) in dat recept klopt. Ik denk dat als ik ze eerst 30 minuten op 200 graden en dan nog eens 25 minuten op die hoge temperatuur bak ze dan zwart zijn. Maar Sabrina heeft me nog nooit teleurgesteld dus ik ga het gewoon proberen.

Een recept waarvan ik in ieder geval zeker weet dat het 100% klopt, omdat ik het al 2 keer heb gemaakt, zijn de wraps met halloumi, avocado en harissaketchup. Supersimpel, supersmaakvol en ook nog eens supersnel om te maken.

Flavour is een uitgave van Good Cook en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 27,50.

Disclaimer: Dit boek is mij toegestuurd door de uitgever maar volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek en andere boeken zijn affiliate links. Voor meer informatie hierover klik hier

Hieronder deel ik – met toestemming van de uitgever – het recept voor de salade met geroosterde groenten & bonen met een kruidendressing:

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Salade van geroosterde groenten & bonen + review Flavour van Sabrina Ghayour

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Wat Sabrina hierover schrijft bij de intro van dit recept in Flavour: Dit is een geweldige manier om groenten aan een salade toe te voegen, maar dan op een luie manier: je bakt alles op één bakplaat! Serveer dit kleurrijke gerecht zo, of als onderdeel van een feestmaal. Heb je veel eters? Maak het gerecht eenvoudig voedzamer met een graan naar keuze, zoals zilvervliesrijst, wilde rijst of gerst.


Ingrediënten

Scale

Voor 3 -4 personen

  • 1 grote courgette, in plakjes van 1 cm
  • 1 grote aubergine, geschild en in stukjes van 2 cm
  • 1 grote, rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in de lengte in reepjes van 1 cm
  • olijfolie
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 1 blik zwarte bonen a 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik cannelinibonen a 400 gram, afgedspoeld en uitgelekt

Voor de kruidendressing: 

  • een flinke kneep citroensap
  • 15 gram peterselie
  • 15 gram koriander
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • 1 volle theelepel kristalsuiker
  • 56 eetlepels olijfolie
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor tot 220 graden Celcius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Leg de courgette, aubergine en paprika op de bakplaat, besprenkel met olijfolie en meng met je handen door elkaar, tot de groenten met olie zijn bedekt; voeg indien nodig meer olie toe. Verdeel de groenten in een enkele laag over de bakplaat en rooster 30 – 35 minuten in de oven, tot de groenten gaar zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.

3. Pureer alle ingredienten voor de dressing in een keukenmachine (of met een staafmixer) glad.

4. Voeg de geroosterde groenten toe aan een mengkom, gevolgd door de ui, zwarte bonen en cannelinibonen. Schenk de dressing erover, meng goed en breng voor het serveren indien nodig verder op smaak met zout en peper.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.