Recept voor Nachos uit ‘t Hart 2.0

Recept voor Nachos uit 't Hart

Toen ik mijn eerste versie van het recept voor Nachos uit ‘t Hart (van Breda) maakte had ik zelf nog nooit ‘the real thing’ geproefd. Ik ging daarbij puur af op de ingredienten zoals ze op de menukaart vermeld stonden en op wat ik voorbij zag komen toen ik daar vorig jaar op het terras zat. Maar inmiddels heb ik ze wel op bij cafe ‘t Hart van Breda en besefte ik dat mijn 1.0 recept nog wat bijgeschaafd moest worden. Voor wie nog nooit gehoord heeft van Nachos uit ‘t Hart; deze nachosschotel met spekjes, kruidenroomkaas, jong belegen kaas, tomatensalsa, ui en bieslook is dé hardloper bij het cafe op de grote markt in mijn geboortestad. Dat ik er zo lang over gedaan heb om ze live te gaan proeven is schandalig… Maar beter laat dan nooit. 

Sowieso maakte ik het mezelf al lastig door rauwe tomaten te gebruiken. Dat is prima te doen in de zomer, als ze heerlijk rijp uit mijn tuinkas komen, maar ik vind rauwe tomaten van Nederlandse bodem in de winter niet te hachelen. Je zult ze mij dan ook niet snel zien kopen en al helemaal niet rauw serveren. Maar toen ik de nachos uit ‘t Hart zelf proefde wist ik meteen dat ze daar ook geen rauwe tomaten gebruiken. De smaak van de salsa was veel intenser en dat kan alleen als je ze langzaam roostert. Perfect dus om deze heerlijke nachosschotel toch het hele jaar door op tafel te zetten. En dat wil je ook 😉 Ik in ieder geval wel.

Naast de tomaten waren ook de tortillachips wat anders. Iets pittiger. Daarom gebruikte ik deze keer in plaats van naturel tortillachips die in de smaak sweet chili. Als laatste ging ik nog aan de slag met de kaas. In plaats van geraspte kaas maakte ik er een soort nacho kaassaus van. Maar die heb ik toch niet in de uiteindelijke 2.0 versie verwerkt. Niet omdat het niet lekker was maar omdat ik de geraspte kaas gewoon makkelijker te verdelen vindt.  Op de foto van de nachos bij deze blogpost zie je nog wel die met saus. 

Je vind mijn 2.0 versie van het recept voor nachos uit ‘t Hart van Breda hieronder. Wat mij betreft de perfecte ‘maaltijd’ op vrijdag- of zondagavond voor 2 of 3 personen. Maar eigenlijk gewoon altijd lekker. En als voorgerecht prima vooraf te serveren als je met 4 – 6 personen bent.

Nog een laatste tip; verdeel de vulling goed over de nachos. Op de foto gebruikte ik een kleine ovenschaal en daardoor werd het geheel wat te zwaar. Je kunt ze beter uitspreiden over een wat grotere, platte bakplaat zodat de vulling beter verdeeld wordt.

Wanneer ga jij ze maken? 

Afdrukken

Recept voor Nachos uit ‘t Hart van Breda 2.0

Nachos uit t Hart zelf maken

Mijn 2.0 versie van de beroemde nachosschotel van cafe ‘t Hart van Breda

Scale

Ingrediënten

 • 1 zak tortilla chips sweet chili = 150 gram
 • 100 gram geraspte, jong belegen kaas
 • 100 gram kruidenroomkaas (ik gebruikte Paturain #nospon ;))
 • 1 bakje spekreepjes = 125 gram
 • 1/2 rode ui, heel fijngesnipperd 
 • paar sprietjes verse bieslook, fijngehakt
 • 1 x recept tomatensalsa (je zult niet alles nodig hebben maar de restjes smaken de volgende dag ook prima op een boterham met kaas)

Voor de tomatensalsa

 • 4 tomaten, in vieren gesneden kroontje verwijderd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 2 theelepels ruwe rietsuiker
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 1 eetlepel balsamicoazijn
 • 1/2 rode ui, gesnipperd
 • Peper & zout

Extra nodig: een platte ovenschaal of bakplaat. 

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten voor de tomatensalsa, op de rode ui na, in een kleine ovenschaal door elkaar en bak 1 uur in de oven op 180°C. Voeg na een half uur de rode ui toe. Als ze mooi zijn gekaramelliseerd laat je ze afkoelen en hak je de tomatensalsa fijn.

2. Bak de spekreepjes knapperig in een koekenpan.

3. Verhit de oven voor op 200°C en verdeel 1/3 van de tortillachips over een platte ovenschaal die bekleed is met een velletje bakpapier. Verdeel vervolgens steeds 1/3 van de overige ingrediënten over de nachos; de uitgebakken spekjes, kleine lepeltjes tomatensalsa, dotjes kruidenroomkaas, wat fijngesnipperde rode ui & bieslook en tenslotte de geraspte jong belegen kaas. Je maakt zo 2 of 3 laagjes, afhankelijk van hoe je de tortillachips hebt verdeeld. 

4. Schuif de nachos een minuut of 8 in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is.

Serveer de nachos uit ‘t Hart meteen omdat de tortillachips snel zacht worden. Je kunt de bakplaat op tafel zetten of de nachos met bakpapier en al op een bord schuiven.

 

Nog meer nachos recepten?

Er staan nog veel meer lekkere nachosrecepten op mijn blog. Een van de lekkerste (maar wel wat meer werk) vind ik dit recept voor Pulled Pork Nachos met peterseliesaus en fontinakaas. Meer in de lijn van het recept voor Nachos uit ‘t Hart zijn deze Nachos met gerookte kip, avocado en kruidenroomkaas. Voor een ovenschotel die wat vullender is als maaltijd raad ik om de Nachos ovenschotel met pulled pork (of gehakt), bonen en mais eens te proberen.

En volg mijn Pinterest bord met Nachos recepten voor nog meer nachos inspiratie!

10 Comments

 1. Hallo,
  Ik ben dol op de nacho’s van ‘t Hart en wilde dit dan ook zeker eens maken!
  Ik heb de tomatensalsa gemaakt volgens het recept maar de salsa is nogal dun, hoort dit of niet? En zo niet, wat kan ik hier aan doen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.