Gekruide boter uit Zes Seizoenen

Gekruide boter uit Zes seizoenen
De door mij gemaakte gekruide boter uit Zes seizoenen.

“Dit is een van mijn favorieten om in de lente en de zomer op tafel te zetten. Het is ondoenlijk er
een recept op maat voor te schrijven, dus zie dit als een algemene richtlijn.”

Aldus schrijver Joshua McFadden over de gekruide boter uit zijn ‘Zes seizoenen’ kookboek. Inmiddels is het ook een van mijn favorieten. Zo’n plankje met boter bestrooid met verschillende laagjes jonge groenten en kruiden is gewoon zo ontzettend feestelijk om te zien.

En ook nog eens super makkelijk te maken trouwens. Zelfs personen die beweren niet te kunnen koken hebben hiermee geen excuus om niet iets lekkers op tafel te zetten. Ik geef je hieronder het recept, wat dus eigenlijk geen recept is, zoals het in het boek staat. Zelf gebruikte ik roomboter met zeezout en strooide er daarom geen extra zoutvlokken op.

Verder gebruikte ik pul biber als chilivlokken, verse kruiden uit de kruidentuin, wat geraspte citroenschil, gehakte loof van verse uien uit de moestuin en dunne plakjes witte radijs.

Dit plankje met gekruide boter is gegarandeerd een succes bij elk etentje of BBQ. Heb je eetbare bloemen? Dan kun je die natuurlijk ook gebruiken.

Recept voor gekruide boter

Smeer een dikke laag echte (gras) boter over een kleine houten snijplank of mooi bord uit en bestrooi hem royaal met zoutvlokken, zwarte peper en een snuf chilivlokken.

Voeg vervolgens in laagjes groenten, kruiden en eventueel een beetje geraspte citroenschil en fijngehakte kappertjes toe. Zet de plank of het bord samen met warm boerenbrood op tafel en laat het feest beginnen.

Bron: Zes Seizoenen van Joshua McFadden. Mijn recensie over dit kookboek lees je hier.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gekruide boter uit Zes seizoenen

Gekruide boter uit Zes Seizoenen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Auteur: Ilona

Omschrijving

Voor 6 personen als bijgerecht


Ingrediënten

 • echte boter (geen margarine of ander plantaardig iets dat op boter wil lijken)
 • zoutvlokken (ik gebruik graag Fleur de Sel Camargue) 
 • versgemalen zwarte peper
 • chilivlokken of pul biber (verkrijgbaar bij de Turkse winkel)
 • geraspte citroenschil
 • fijngehakte verse kruiden en groenten
 • evt. fijngehakte kappertjes
 • evt. eetbare bloemen

Extra nodig: kleine houten snijplank of een mooi bord om te serveren


Bereidingswijze

1. Smeer een dikke laag echte (gras)boter over een snijplank of bord uit en bestrooi hem royaal met zoutvlokken, zwarte peper en een snuf chilivlokken.

Voeg vervolgens in laagjes groenten, kruiden en eventueel een beetje geraspte citroenschil en fijngehakte kappertjes toe. Zet de plank of het bord samen met warm boerenbrood op tafel en laat het feest beginnen.


Gekruide boter uit Zes seizoenen
De door mij gemaakte gekruide boter uit Zes seizoenen.

4 Comments

 1. Gisteren deze gekruide boter klaargemaakt voor bij de bbq. Iedereen vond hem heerlijk. Veel lekkerder dan de kant en klare en zoveel werk is het niet. Denk dat het ook lekker is met zachte monchou kaas.
  Bedankt weer Ilona. Al de zoveelste keer dat mijn etentjes/bbq een succes zijn met recepten van Worstenbrood&Wijn. 👍🏻👍🏻

  • Dat vind ik echt super leuk om te lezen Wendy! Zo tof dat je al zoveel van mijn recepten hebt gemaakt. Maar vooral dat het goed gesmaakt heeft 😁

  • Staat in het recept: ” verse kruiden uit de kruidentuin, wat geraspte citroenschil, gehakte loof van verse uien en dunne plakjes witte radijs”

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.