Rabarber-yoghurt kruimeltaart (eigenlijk Rabarber- yoghurt kruimelcake)

rabarber yoghurt kruimeltaart

Toeval bestaat niet? Daar leek het wel op toen ik het boek ‘Fresh’ van Annabel Langbein uit de kast pakte en open sloeg op de pagina met het recept voor Rabarber-yoghurt kruimeltaart. Zonder dat ik het zelf in de gaten had was dit precies het recept waar ik naar op zoek was.

De dag ervoor had ik namelijk de eerste 3 rabarberstengels geoogst uit de moestuin. Mijn allereersterabarberoogst. Vorig jaar helemaal zelf opgekweekt uit zaadjes. Daar ben ik best trots op. Maar wat moet je nou met 3 stengels rabarber? Deze taart maken dus. Al is het eigenlijk meer een cake met een kruimelkorst erop.

Ik was meteen enthousiast omdat ik de rest van de ingrediënten ook nog in huis had. Tenminste dat dacht ik, maar het bleek dat mijn kristalsuiker op was en dus verving ik het door rietsuiker. Ook de hoeveelheden paste ik een ietsiepietsie aan.

Debbie van de foodblog Deb’s Bakery & Kitchen wees mij op haar favoriete recept voor Rabarber-yoghurtcake waar een eetlepel rozenwater door gaat. Daar was ik wel erg nieuwsgierig naar. Beide recepten kwamen behoorlijk overeen en het recept hieronder, zoals ik de rabarber-yoghurt kruimeltaart uiteindelijk maakte, is een combinatie van beiden.

Ik serveerde een punt van deze taart met een toef slagroom als dessert na het eten. De toevoeging van rozenwater werd unaniem als verassende toevoeging ervaren. Dank dus aan Debbie voor dit idee 🙂

Rabarber-yoghurt kruimeltaart

Voor 1 taart (8 – 10 stukken)

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 3 stengels rabarber (ongeveer 200 gram), in dunne plakjes
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram rietsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel rozenwater
  • 150 gram gesmolten roomboter

Voor de kruimelkorst:

  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram fijngehakte amandelen
  • 4 eetlepels bloem
  • 50 gram boter, gesmolten

Extra nodig: Springvorm van 24 cm; ingevet en de bodem bekleed met bakpapier

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180ºC.

2. Houdt een handje rabarberstukjes achter en schep de rest met het zelfrijzend bakmeel en de suiker door elkaar.

3. Doe vervolgens de gesmolten boter, vanille-extract, losgeklopte eieren, yoghurt en rozenwater erbij.
Roer voorzichtig tot een dikke samenhangende massa.

4. Schep het beslag in de vorm, verdeel er de achtergehouden stukjes rabarber over en tenslotte de kruimelkorst.

5. Bak 1 uur in het midden van de oven. Controleer met een sate prikker of de cake gaar is als deze er in het midden gestoken weer droog uitkomt. Laat de rabarber-yoghurt kruimeltaart 15 minuten staan voor je hem uit de vorm neemt en laat helemaal afkoelen. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Serveer in punten met wat mascarpone of slagroom.

Extra tip; prima te bewaren. Ik bakte hem vrijdag en at dinsdag het laatste restje op. De taart was toen nog steeds smeuïg.

2 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*