Pork belly burnt ends -Korean style

Pork belly burnt ends in rub

Sinds ik een paar weken terug voor het eerst pork belly burnt ends maakte ben ik fan! Al 3 weekenden op rij elkaar tover ik ze van onze Big Green Egg. Met steeds weer een andere saus. Ik werd op Instagram getipt over de Aziatische pork burnt ends van MarcoBBQ. Daar begon ik mee. Dat maakte dat er een radartje in mijn hoofd ging lopen met het idee voor een soort van Koreaanse pork belly burnt ends. Want als er één land is waar ze net zo gek zijn op buikspek als ik dan is het wel Korea. Het schijnt dat de gemiddelde Koreaan zo’n 21 kilo buikspek per jaar eet.

DE saus waarmee stukjes buikspek van de BBQ ( Samgyeopsal) daar geserveerd worden is: ssamjang. Een Koreaanse grillsaus. Dat is dus precies wat ik heb gebruikt voor mijn recept voor Korean style pork belly burnt ends. Manlief en ik hebben hier echt ontzettend van zitten smullen.

Ik ben sowieso al een liefhebber van buikspek van de BBQ. Maar de bereiding van pork belly burnt ends – een variatie op de beroemde brisket burnt ends – is supermakkelijk en kan eigenlijk niet mislukken. Welke smaken je uiteindelijk ook gebruikt om pork belly burnt ends te bereiden, de onderstaande 3 stappen zijn altijd de basis:

  1. Je snijd stukken buikspek (zonder zwoerd) in stukken van ongeveer 4 x 4 cm. Die stukken smeer je in met een rub en rook je daarna 2,5 uur op 130 graden, indirect.
  2. Daarna gaan de gerookte stukken buikspek in een aluminiumschaal met wat stukjes boter, honing en bruine suiker. Die schaal dek je af met aluminiumfolie en dan gaar je ze nog eens 2 uur indirect op 130 graden.
  3. Als laatste stap schep je de buikspek over in een (voor de BBQ geschikte) ovenschaal of schone aluminiumschaal. Meng hier je BBQ saus doorheen en gaar nog een half uur – onafgedekt – op 130 graden tot de saus mooi op je buikspek is gekaramelliseerd.

Een soort van 3-2-1 methode dus maar dan 2,5 -2- 0,5. In 5 uurtjes heb je de meest goddelijke stukjes buikspek om weg te happen. Ideaal als borrelhapje maar ook erg lekker met een Aziatische noodlesalade.

Botermalse op lage temperatuur gegaarde, gerookte blokjes buikspek van de barbecue. Veel blijer kun je me niet maken 🙂

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pork belly burnt ends -Korean style

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 4 1x

Omschrijving

Voor 4 personen


Ingrediënten

Scale

Om in te pakken: 

  • 3 eetlepels roomboter
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels honing

Extra nodig: aluminiumfolie, rookhout en een voor de BBQ geschikte ovenschaal of alumiumschaaltjes


Bereidingswijze

1. Maak je barbecue klaar voor indirect barbecueën op 125-130°C. 

2. Snijd het buikspek in blokken van 4 x 4 centimeter. Bestrooi de blokken buikspek aan alle kanten met de bbq rub. Het makkelijkst is om wat rub op je snijplank te strooien en ze daar door te rollen.

3. Voeg het rookhout toe aan de kolen en leg de blokjes op een BBQ rooster. Sluit het deksel en laat 2,5 uur op de barbecue roken. 

4. Doe de buikspekblokjes na die tijd over in een geschikte ovenschaal of aluminiumbak. Bestrooi de buikspekblokjes met de bruine basterdsuiker. Verdeel de boter  in stukjes over de buikspekblokjes en doe er ook nog 3 eetlepels honing over. Dek af met aluminiumfolie en zet de bak 2 uur terug in de barbecue.

5. Na twee uur haal je de bak uit de barbecue en doe je de pork belly burnt ends in een schone oven- of aluminiumschaal. Verdeel de barbecuesaus – in dit geval de ssamjang – over de buikspek. Het moet genoeg saus zijn om ze aan alle kanten te bedekken. Zet de bak – onafgedekt! –  nog een half uurtje terug in de barbecue. 

De pork belly burnt ends zijn klaar als de saus is gekaramelliseerd. 


Pin voor pork belly burnt ends

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.