Pompoencake met kruidnoten

Pompoencake met kruidnoten op bordje met koffie

Sinterklaas gaat vanavond ons land weer verlaten maar er zijn ongetwijfeld nog een hoop kruidnootjes in omloop. Zelf koop ik vaak nog een zak extra als de goedheiligman alweer op de boot terug naar Spanje zit. Een prima moment dus om dit recept voor pompoencake met kruidnoten te delen.

Inspiratie en ideeën voor bepaalde combinaties of smaken haal ik eigenlijk overal wel vandaan. Maar vaak is een nieuw recept ook gewoon geïnspireerd door wat ik nog in huis heb; in de koelkast, in de voorraadkast of in de moestuin. Zo ook het idee voor deze pompoencake met kruidnoten.

Ik had dit jaar een mega pompoenoogst en een heel verlanglijstje met recepten die ik daar nog mee wil maken. Een tijdje terug zag ik op de blog van Koken met Anita al eens haar recept voor pompoencake voorbij komen.  Een vriendin die langs kwam was de ideale gelegenheid om er eindelijk zelf mee aan de slag te gaan. Ik gebruikte iets minder specerijen en mengde er dus als Sinterklaaselement kruidnootjes door. Heerlijk als tussendoortje of bij de koffie.

 

Print

Pompoencake met kruidnoten

Pompoencake met kruidnoten op bordje met koffie

Ingredients

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 220 gram pompoenpuree (kook of stoom hiervoor ongeveer 250 gram geschilde pompoenblokjes)
  • 2 grote eieren
  • 120 gram zonnebloemolie (= 140 ml) of gebruik eenzelfde hoeveelheid gesmolten boter
  • 1 theelepel vanille essence
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1/8 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/8 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 100 gram kruidnootjes

Extra nodig: ingevette cakevorm van 26 cm

Instructions

1. Schil de pompoen en snijd hem in blokjes. Kook of stoom de pompoenblokjes gaar in 10-15 minuten, giet het af en pureer de blokjes met een staafmixer tot pompoenpuree. Weeg hier 220 gram van af.

2. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, specerijen, zout en bakpoeder door elkaar met een lepel of garde.

3. Klop de eieren en suiker met de mixer of handmatig met een garde in een paar minuten dik en schuimig. Doe de zonnebloemolie, vanille en pompoenpuree erbij en meng het totdat het een mooi mengsel is geworden.

4. Doe het bloemmengsel bij de vochtige ingrediënten en mix het kort op lage snelheid door. Schep er met een spatel 75 gram kruidnootjes door.

5. Schenk het beslag in de ingevette cakevorm en verdeel de resterende 25 gram kruidnootjes op de bovenkant. Bak de pompoencake met kruidnoten gedurende 55-60 min in het midden van de oven gaar. Als de cake te donker dreigt te worden dek hem dan af met aluminiumfolie tijdens de laatste minuten.

Bron: geïnspireerd op het recept van Koken met Anita

Op zoek naar meer lekkere bakrecepten? Probeer ook eens deze Cake van aardpeer  of neem een kijkje op de blog van Deb’s Bakery & Kitchen of bij Patesserie. En hou voor meer recepten met pompoen mijn blog in de gaten 😉 Of probeer alvast dit recept voor Pasta met pompoensaus en venkelgehaktballetjes.

 

Follow my blog with Bloglovin

4 Comments

  1. Mmmm lekker!!! Alles goed met je? 🙂 Ik ben wel erg rustig he op de blog 😅 Tijdelijk even andere prioriteiten ! Leuk dat je nog zo actief bent met kokkerellen….

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.