Pompoen-kikkererwten burgertjes

‘Staat dit recept al op je site?’ Deze vraag werd me afgelopen week meerdere keren gesteld.
Zowel over deze vegan pompoen-kikkererwten burgertjes als over de bloedworst bitterballen.
Bij deze dus.
Het originele recept komt uit een van mijn favoriete nieuwe kookboeken ‘Heel veel VEG!’ van Hugh Fearnsley Whittingstal.

Ik veranderde slechts wat kleine dingen omdat mijn beslag echt veel te nat was. Met een paar eetlepels bloem was het opgelost. Waarschijnlijk had ik de pompoen stukjes gewoon te klein gesneden en dus iets te lang gestoomd. Mocht dit een volgende keer weer gebeuren dan gebruik ik ipv bloem wat kikkererwtenmeel. En heb je geen stoomoven rooster de pompoenstukjes dan eens in de oven. Dan weet je zeker dat het resultaat niet te nat is.

Verder roostert en maalt Hugh de komijn, koriander en chili zelf en ik koos ik voor een short-cut met poeders. Als avondmaaltijd zijn 2 a 3 burgertjes heerlijk met wat rijst of een salade. Ik at de restjes de volgende dag als lunch, even opgewarmd in de oven, met een lik hummus.

Pompoen-kikkererwten burgertjes

Voor 6 burgertjes

Ingrediënten

  • 500 gram (fles)pompoen, geschild en in stukjes van 2 -3 cm
  • blikje kikkererwten van 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • bosje lente-uitjes, in ringen
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • snufje chilipoeder
  • 1 theelepel sojasaus
  • 50 gram gemengde pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten en sesamzaad)
  • paar eetlepels bloem of kikkererwtenmeel
  • olie om in te bakken
  • zeezout & zwarte peper

Bereidingswijze

1. Stoom de stukjes pompoen gaar in ongeveer 25 minuten. De pompoen moet gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Doe de gare pompoen samen met de uitgelekte kikkererwten in een schaal en pureer grof met een pureestamper. Laat afkoelen.

2. Meng de lente-uitjes, specerijen, sojasaus en gemengde pitten door het pompoen-kikkererwten mengsel. Voeg een paar eetlepels bloem of kikkererwtenmeel toe tot het een stevig beslag is.
Ik gebruikte ongeveer 4 eetlepels.

3. Verdeel het pompoenmengsel in 6 even grote porties. Vorm van elke portie een bal en druk deze plat tot burgertjes.

4. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en schenk er een dun laagje olie in. Leg de burgertjes erin en bak ongeveer 10 minuten. Keer ze een paar keer voorzichtig om tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Serveer direct.

Tip: Het is een zacht en plakkerig beslagje; draai de burgertjes daarom maar 1 keer om. Anders heb je kans dat ze uit elkaar vallen.

Pompoen-kikkererwten burgertjes uit Heel veel Veg!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*