Achter de schermen: 2 maanden sabbatical + plannen voor 2021

Elk jaar met Oud & Nieuw als om 24.00u het vuurwerk de lucht in gaat vraag ik me af waar ik volgend jaar op die tijd zal zijn. En ben ik al benieuwd naar wat er dan in het voorafgaande jaar allemaal gebeurt is. Zo wist ik met Oudjaar 2019 zeker dat manlief en ik het jaar daarop ergens in Azië Oud & Nieuw zouden vieren. Waarschijnlijk India of Indonesie. Maar als 2020 mij iets geleerd heeft is dat niets in het leven te plannen valt. Het begrip ‘vrijheid’ bleek een illusie en manlief en ik zitten al ruim twee maanden thuis. Te wachten tot de wereld weer ‘normaal’ wordt – wat dat dan ook moge zijn – en wij alsnog onze rugzakken kunnen pakken.

Want alhoewel we ons geen minuut vervelen is dat toch wat het allerhoogst op ons prioriteitenlijstje staat. Ik heb inmiddels besloten dat we op 1 februari alsnog vertrekken. Maakt me niet uit waarheen. Dan heb ik 3 maanden thuis aan mijn onderneming kunnen werken en ben ik er wel klaar mee. Niet met ondernemen trouwens maar wel met maar afwachten. En als ik iets in mijn hoofd heb dan gebeurt het ook. Linksom of rechtsom. Dat betekent dat ik in januari nog ontzettend veel meters ga maken voor zowel Worstenbrood & Wijn als Bitterbalrecepten.nl en daarna mijn business en mezelf in ‘reismodus’ zet 😉

2 maanden thuis

We mogen dan vooral veel thuis zijn geweest, stilzitten is er niet bij. Manlief heeft ontzettend veel klusjes in- en om het huis opgepakt. Waarbij het snoeien van de drie enorme treurwilgen in onze tuin de grootste klus was. Bijna een maand is hij met hulp van papa en een hoop gevaarlijke capriolen met een kettingzaag op een ladder bezig geweest. Inmiddels is alle troep weer uit de tuin en de voorraad haardhout flink aangevuld. Er is stroom en verlichting buiten – een monsterklus – en ook binnen zijn er een hoop kleine klusjes aangepakt. Zelfs onze voorraadkast is helemaal opgeruimd en uitgesopt door mijn wederhelft.

En ik? Ik heb ruim 2 maanden na mijn laatste werkdag eindelijk wat meer rust in mijn lijf! Het duurde even maar het lijkt erop dat ik nu toch een ritme heb gevonden in het aan mijn onderneming werken zonder 24/7 als een kip zonder kop rond te rennen. En dat komt eigenlijk vooral door een strakke planning! Sinds ik het boek GRIP heb gelezen plan ik letterlijk alles in mijn digitale agenda. En alle to-do dingen die op welk moment dan ook in mijn hoofd op poppen zet ik meteen in mijn to-do-app. Ja ja je leest het goed. De persoon die tot een maand geleden zwoor bij een papieren agenda en alles in haar bulletjournal opschreef is eindelijk om naar ‘digitaal’. Overigens werkt het pas sinds ik vorige week bedacht dat ik daar ook ’tijd om te ontspannen’ in moest plannen. Als ik dat namelijk niet inplan blijf ik maar doordenderen.

Naast ondernemen heb ik vooral gezorgd dat mijn moestuin er weer netjes bij ligt, vlogen we in november nog een weekje naar Curacao net voor Mark Rutte dat afraadde, paste ik een paar keer op mijn nichtjes, waren er verschillende etentjes in klein gezelschap, brachten we een paar dagen door in Zuid Limburg en werd ik enthousiast over online proeverijen; Europese kaas, Brabantse wijn, Tilburgs bier & de WijnSpijsBox. Ze werden allemaal door manlief en mij geproefd! Je moet toch wat om er thuis het beste van te maken 😉

Terugblik 2020: ups & downs

Aan het eind van het jaar vraag ik me toch altijd af wat ik nou in hemelsnaam allemaal gedaan heb. En dan blijkt dat er ondanks dat het zo’n ontzettend k**jaar was waarin we heel veel dingen niet konden, er toch ook heel veel mooie herinneringen zijn. Dingen waar ik met ontzettend veel plezier op terugkijk en trots op ben.

Ondanks de vele ups ga ik beginnen met de downs. Die kunnen we maar gehad hebben. En die zijn – hoe kan het ook anders- allemaal coronagerelateerd. De grootse down was natuurlijk het niet doorgaan van onze wereldreis. Na 8 jaar sparen waren wij in de volle overtuiging dat we eind september voor 7 maanden zouden vertrekken richting Centraal- en Zuid Oost Azië. Maar zelfs met het verschuiven van die plannen zitten we nu al ruim 2 maanden thuis zonder enig vooruitzicht. Dat is echt ontzettend zuur. Ik kwam met ons verhaal zelfs nog in de krant! En daarnaast viel mijn hele boeklancering en bitterballenborrel XL die ik in de planning had in het (corona)water.

Tot overmaat van ramp vroeg ook de tussenpartij via wie ik mijn boeken had laten drukken faillissement aan net na het verschijnen van mijn boek. Naar de inkomsten van alle boeken die ik via Bol.com verkocht in die tijd kan ik fluiten. Godzijdank had ik enkele maanden later alle fysieke boeken die daar nog lagen weer in mijn bezit maar de stress daarover heeft er flink ingehakt. Dat in combinatie met de aard van het beestje, een ‘mannetje’ dat mijn webshop verprutste, juridische perikelen met een notaris die niet spoorde en de enorme hoeveelheid energie die ik in mijn werk stopte terwijl ik eigenlijk aan een dood paard aan het trekken was maakte dat ik in de zomer letterlijk even op was. Gelukkig word ik ook wat ouder en wijzer en heb ik inmiddels geleerd om op tijd op de rem te trappen.

Maar vooral veel ups

Maar wat waren er ook ontzettend veel ups in 2020! Met als hoogtepunt uiteraard het verschijnen van Het Bourgondische Bitterballenboek op 27 maart. Dit hele zelf-uitgeef-traject waar ik een jaar eerder spontaan aan begon heeft meer geld en energie gekost dan het me ooit gaat opleveren.
Ik heb uitgerekend dat als ik mijn hele 1e druk verkocht heb ik ongeveer
€ 500,- heb verdiend. Hier moet ik zelf gelukkig het hardst om lachen. En dat is dan nog zonder alle uren die ik er in heb zitten meegerekend. Toch is het boek voor mij zonder twijfel een groot succes. Niet alleen om de ruim 90(!) mooie recensies die ik kreeg op Bol.com, alle persoonlijke berichtjes en e-mails van lezers die enthousiast waren over hun zelfgemaakte bitterballen maar vooral omdat in dit project voor mij alles op zijn plek viel. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat dit is waar ik blij van wordt. Dit is wat ik wil doen en dit is ook waar ik goed in ben; ondernemen. Dat is echt een eye-opener voor mijzelf geweest. Alsof er ineens een lampje ging branden. Toegegeven; er valt nog veel te leren, maar wat is het leuk! Met alle (financiële) ups – en downs die daar bij komen kijken.

Naast het fysieke hardcover exemplaar verscheen er ook nog een ePub versie (ook te koop via Bol en Kobo) en een digitaal klein zusje: Het Kleine Bourgondische Bitterballenboekje met daarin 5 spiksplinternieuwe bitterbalrecepten. Ik riep Nationale Bitterballendag in het leven en zorgde er persoonlijk voor dat ‘ Bitterballen bij de borrel’ op de lijst met immaterieel erfgoed kwam! En daarmee kwam ik in bijna alle landelijke radioprogramma’s . Een rollercoaster was het. Om vervolgens ook nog te starten met een Kookboekenpodcast en het geven van online bitterballenworkshops. Allemaal naast 28 uur in loondienst werken en sociale afspraken. Behalve die online workshops dan, daar ben ik pas in november mee begonnen.

Ondanks dat er veel evenementen werden afgelast heb ik toch een paar bitterballenborrels in klein gezelschap kunnen houden. Er waren zelfs nog de nodige foodie-evenementen en meetings waarbij ik weer ontzettend veel leuke medefoodbloggers en foodondernemers mocht ontmoeten. Zoals bij de Peper-in-je-zaakborrel, de wijnborrel van Toost aan Tafel, het eerste grote foodblogevent van Het Ingredient, een mini-pizza party, de Culiperslunch en ik ging samen met mijn allerliefste foodiefriend Mandy mee met de Rotterdam-editie van de Mooncake foodtour. Een dikke aanrader. Culinair hoogtepunt was uiteraard het diner bij Brut172; het nieuwe restaurant van mijn all-time favoriete chef Hans van Wolde. Wat een plek! En wat een fantastische gerechten en wijnen. Wij gaan in 2021 zeker te weten terug.

Niet verkeerd toch voor een jaar wat eigenlijk gewoon Kaa Uuu Tee was 😉

Plannen voor 2021

Aan goede voornemens doe ik uit principe niet. Want zeg nou zelf; wat heeft het voor zin om je iets voor te nemen? Niks toch? Het is gewoon een kwestie van dingen doen. Of juist niet meer doen. Mijn plannen en doelen voor 2021? Die ga ik hier natuurlijk niet allemaal delen stelletje nieuwsgierige aagjes 😉 Maar ik zal in ieder geval een tipje van de sluier oplichten.

Januari wordt een knalmaand qua content maken. Recepten, foto’s, blogs, podcasts, filmpjes. Alles moet deze maand gebeuren en staat al ingepland. Dat moet wel want van februari t/m augustus gaan we de reisschade inhalen. Waarschijnlijk niet in de landen die we hadden gehoopt maar in ieder geval in landen of op plaatsen waar we nog nooit zijn geweest. Het doel ‘de wereld zien’ staat al mijn hele leven met stip op 1. En dat zal het ook altijd blijven staan.

Dat zijn dus de plannen vóór ik weer aan het werk ga – bij mijn betaalde baan welteverstaan, niet die ondernemersbaan waarbij ik niets verdien 😉 – op 1 september.
De maand september gebruik ik vervolgens om nieuwe content te maken voor het laatste kwartaal van 2021. Want in Q4 ga ik pas echt knallen met mijn bitterballenbusiness. Wil je daar niets van missen? Schrijf je dan in voor mijn bitterballen-mailinglijst. Dit is een andere mailinglijst dan die van Worstenbrood & Wijn. Die laatste ga ik wel nieuw leven inblazen in 2021. Elke twee weken op donderdag ontvangen de bourgondiërs op die lijst een mail met borrel-, recept-, bbq- en kookboekeninspiratie. Daar niets van missen? Schrijf je dan in via deze link of onderstaande button:

Nieuw kookboek?!

Nee er komt geen nieuw kookboek uit in 2021 🙁 Dat gaat echt niet. Het Bourgondische Bitterballenboek heb ik als een malle gemaakt. Binnen 1 jaar van idee naar fysiek boek. Zonder enige kennis van zaken. Dat ga ik niet nog eens doen. Losstaand van het feit dat het financieel een flinke investering is wil ik mezelf niet nog eens zo’n deadline opleggen. Als ik niet oppas wordt die grote ambitie en gedrevenheid in combinatie met mijn perfectionisme nog eens mijn echte deadline…

Maar ik ga zeker nadenken over een nieuw kookboek. Ik ben er namelijk nog niet helemaal aan uit wat daarvan dan het onderwerp gaat worden. In ieder geval geen Bitterballenboek deel 2. Die bitterballen zijn een heel eigen leven gaan leiden en alhoewel ik er nog lang niet mee klaar ben, maak ik veel meer dan alleen bitterballen. Uiteraard ben ik heel benieuwd wat jij als lezer van Worstenbrood & Wijn en wellicht als bezitter van Het Bourgondische Bitterballenboek voor vervolg zou willen zien! Alle goede ideeën en suggesties zijn welkom. Laat je me dat weten als reactie onder deze blog of via een mail naar ilona@worstenbroodenwijn.nl? Dat zou ik super tof vinden.

Voor zover ik dat nog niet via een andere weg had gedaan wens ik via deze weg mijn lezers een bourgondisch nieuw jaar toe. In goede gezondheid. Want van alles wat je je kunt wensen voor 2021 blijft dat toch het belangrijkst.

Ilona

23 Comments

 1. Ondanks de tegenslagen heel tof om te lezen wat je allemaal hebt bereikt! Daar mag je trots op zijn. En wat betreft dat nieuwe kookboek: Een moestuin kookboek met recepten per seizoen met daarin ook uitgelegd hoe en wanneer je de verschillende groentes moet zaaien en oogsten! Komen een aantal van je passies in samen!

  • Ja dat zit wel ergens in mijn achterhoofd inderdaad! Het stomme is; ik denk al heel snel dat er al genoeg van dat soort kookboeken zijn. Maar de kunst is natuurlijk om er mijn bourgondische twist aan te geven 😉 Thanks Saskia!

 2. Wàt een leuke blog en Wàt een jaar!
  Alles behalve saai!
  Volg je met veel liefde, zowel je kookkunsten als reisplannen.
  Wens je een geweldig Nieuwjaar waarin je dromen en plannen uit mogen komen!❤

 3. Ik vind jou zo’n topper hé! Heerlijj hoe je bent en trots op alles wat je doet. We kennen elkaar alleen online maar ik vind het geweldig je te volgen. Een digitaal kookboek van worstenbrood & wijn zou ook leuk zijn. Want dat jij f*cking lekker kan koken is een feit! Maar ik hoop dat jullie vanaf februari mega gaan genieten en de wereld gaan zien en erg benieuwd naar die verhalen en jullie daarin te kunnen volgen. Jullie verdienen het zo hard om lekker de wereld over te gaan!
  Ik ga sowieso dit jaar nog mega veel bitterballen maken haha
  De beste wensen ook voor jullie en succes deze maand!

  Liefs Kelly

 4. Lieve Ilona,
  Ik hoop zo dat 2021 jullie jaar gaat worden en dat er vanaf februari de meest fantastische avonturen beleefd gaan worden waar ook ter wereld. Ik bewonder je moed, gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Met dat nieuwe boek komt het ook vast wel goed! Er komt straks vast wel opeens weer een idee bij je op ploppen. Je weet dat ik gek ben op borrelen en alles wat erbij hoort qua natje en droogje. Dit is een hint ;-).
  Tot ergens in dit jaar! -xxx-

 5. Goedemorgen bezig bijtje. Leuk om te lezen ook al vond je het een k.t jaar. Boek 2 gaat natuurlijk over Brabant en hun mooie streekproducten. Veel reis plezier in 2021

 6. Ik vind het een verademing om jou lekkere eerlijk, Bourgondisch gedachtengang te volgen. No nonsens en bij jezelf blijven. Gewoon brabantse gezelligheid. Ik geniet van je bitterbalrecepten, je podcast en je gezellige geklets en uitstraling. Hopelijk kun je dus toch binnenkort weer wat meer van de wereldkaart aanvinken als geweest. Succes met je business en je reis en natuurlijk straks ook weer met je baan.

 7. Ja… Ik kan natuurlijk niet níet reageren op dit verhaal (ook al zit ik middenin een sociale media-pauze die me al twee hele dagen meer dan uitstekend bevalt), want jemig de pemig wat ben ik trots op jou. Op alles wat je al bereikt hebt, maar misschien nog wel meer op het feit dat je niet bij de pakken neer bent gaan zitten toen werkelijk alles anders liep dan hoe jullie dat gehoopt hadden. Echt, ik had zelf inmiddels in een driedubbele depressie gezeten, maar jij zucht even diep (en nog een paar keer heeeeeeel diep waarschijnlijk), stelt de plannen bij en gaat daar weer voor. Dusss… Jij bent niet alleen ook mijn liefste foodiefriend (forever #jeweettoch), maar ook een voorbeeld in zoveel opzichten. Keep up the good work, lieverd 😘

 8. Ilona,Wat een verhaal , wat een jaar !
  Geweldig om je te volgen op insta en ik ben benieuwd naar je reisplannen/ verhalen na 1 febr.
  Suc6 nog ff in januari en dan hopelijk VOLOP genieten vanaf februari , waar dan ook!
  Alle goeds voor jullie ! PROOST 🥂
  Gr Jacquelien

 9. Heb alle perikelen, de meeste ups en downs het afgelopen jaar natuurlijk vanaf de zijlijn (en soms middenin, zoals borrels, pizza-party, proeverijen, workshops…) gevolgd, maar toch mooi om je verhaal nog eens te lezen. Jeetje, wat heb je veel bereikt. Hoop zo voor jullie dat jullie kunnen gaan reizen, en dan niet alleen een beetje met de auto door Europa, maar heerlijk weg naar verre oorden. Ik kijk in ieder geval al uit naar jullie (culinaire) verhalen en de ongetwijfeld lekkere recepten die je na je reis bedenkt. Wellicht nog wat nieuwe bitterballensmaken. Voor een tweede boek… hét Worstenbrood & Wijn boek… variaties op het (Brabantse) worstenbroodje, Nederlandse wijnen, recepten recht uit je moestuin, Borugondisch borrelen als rode draad… Wat het ook wordt, ik teken nu alvast in op de pre-order ;). Heel fijn 2021 voor jullie xxx

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.