Plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas

Plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas

Deze plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas was meteen een succes! Dus zonder al te uitgebreid verhaal heb ik hem maar meteen online gezet 🙂 Ik maakte hem de eerste keer met geraspte appel, maar die viel helemaal weg qua smaak dus die heb ik uiteindelijk weggelaten.

Als je de asperges eenmaal voorgekookt of gestoomd hebt is deze plaattaart zo in elkaar geflanst. Jawel dit is een heuse flanstaart. Ik gebruik in dit recept dan ook een rol vers bladerdeeg uit de koeling. Dan hoef je zelfs niet eens de plakjes te ontdooien. Ideaal op doordeweekse dagen en een leuke variatie op mijn andere favoriete aspergerecepten zoals de klassieke asperges uit de stoomoven en pasta met asperges en spekjes.

Sowieso ben ik de laatste maanden nogal van de makkelijke plaattaarten. Zo stond deze plaattaart met witlof, ham en blauwe kaas al verschillende keren op het menu. Maar nu het lente is kan een makkelijke plaattaart met asperges natuurlijk niet in mijn repertoire ontbreken.

Plaattaart met asperges als borrelhapje

Een plaattaart is ook ideaal voor een borrelavond met vrienden. Zo’n avond waarop je eigenlijk teveel hapjes hebt gegeten en geen ruimte meer hebt voor een hoofdgerecht. Laat staan veel puf of zin om nog lang in de keuken te staan. Dan gaat een puntje plaattaart er altijd nog wel in. Het is uiteraard niet het meest gezonde recept, maar zo heb je toch nog groenten op het menu staan. Het is dan dus wel handig om de asperges vooraf al geschild en gekookt te hebben. Anders ben je toch nog even bezig.

Eet je geen vlees maar wel vis? Je kunt op dit recept voor plaattaart met asperges de serranoham makkelijk vervangen door gerookte zalm. Op zoek naar een vegetarische plaattaart? Dan kun je de ham natuurlijk ook gewoon weglaten. Of neem eens een kijkje bij dit recept van vriendin Mandy met courgette en geitenkaas.

Tip: serveer de plaattaart in stukken op een grote (borrel)plank.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas

Plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas

Save Recipe

Omschrijving

Hoofdgerecht voor 2 personen


Ingrediënten

Scale
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 500 gram witte asperges, geschild
  • paar eetlepels creme fraiche
  • 70 gram serranoham
  • 70 gram zachte geitenkaas
  • verse basilicum, in fijne reepjes gesneden
  • zout en peper

Bereidingswijze

1. Stoom of kook de asperges ongeveer 10 minuten voor. Afhankelijk van hoe dik ze zijn. Laat ze daarna goed uitlekken of stomen en snijd ze in de lengte doormidden.

2. Smeer de creme fraiche uit over de bladerdeegrol en laat daarbij een klein randje vrij.

3. Verdeel de gehalveerde asperges om en om op de plaattaart en vervolgens de serranoham en geitenkaas. Breng op smaak met peper en zout. 

4. Bak de plaattaart 25 – 30 minuten in de oven op 220 graden of 200 graden in de heteluchtoven. Dek eventueel halverwege af met aluminiumfolie als de ham dreigt te verbranden. 

Bestrooi met de basilicum en serveer meteen. 


Plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas

4 Comments

  1. Beste Ilona
    Ik leerde je website kennen via Judith en Frank in Australië en ben ondertussen een fervente volger van de Bourgondische recepten. Deze plaat taart is een absolute voltreffer!
    Ik hoop dat je nog veel recepten kan maken en nog extra veel kan genieten!
    Groetjes uit België,
    Tine
    #goodiebag in België ? 😉

    • Dankjewel voor het compliment Tine! En super leuk om te lezen dat je me via Frank & Judith hebt gevonden 🙂 Dat zijn ook een stelletje bourgondiers.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.