Plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas

Plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas

Deze plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas was meteen een succes! Dus zonder al te uitgebreid verhaal heb ik hem maar meteen online gezet šŸ™‚ Ik maakte hem de eerste keer met geraspte appel, maar die viel helemaal weg qua smaak dus die heb ik uiteindelijk weggelaten.

Als je de asperges eenmaal voorgekookt of gestoomd hebt is deze plaattaart zo in elkaar geflanst. Jawel dit is een heuse flanstaart. Ideaal op doordeweekse dagen en een leuke variatie op mijn andere favoriete aspergerecepten zoals de klassieke asperges uit de stoomoven en pasta met asperges en spekjes.

Sowieso ben ik de laatste maanden nogal van de makkelijke plaattaarten. Zo stond deze plaattaart met witlof, ham en blauwe kaas al verschillende keren op het menu. Maar nu het lente is kan een makkelijke plaattaart met asperges natuurlijk niet in mijn repertoire ontbreken.

Een plaattaart is ook ideaal voor een borrelavond met vrienden. Zo’n avond waarop je eigenlijk teveel hapjes hebt gegeten en geen ruimte meer hebt voor een hoofdgerecht. Dan gaat een puntje plaattaart er altijd nog wel in. Op zoek naar een vegetarische plaattaart? Neem dan eens een kijkje bij dit recept van vriendin Mandy met courgetten en geitenkaas.

Afdrukken

Plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas

Plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas

Hoofdgerecht voor 2 personen

Scale

Ingrediƫnten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 500 gram witte asperges, geschild
  • paar eetlepels creme fraiche
  • 70 gram serranoham
  • 70 gram zachte geitenkaas
  • verse basilicum, in fijne reepjes gesneden
  • zout en peper

Bereidingswijze

1. Stoom of kook de asperges ongeveer 10 minuten voor. Afhankelijk van hoe dik ze zijn. Laat ze daarna goed uitlekken of stomen en snijd ze in de lengte doormidden.

2. Smeer de creme fraiche uit over de bladerdeegrol en laat daarbij een klein randje vrij.

3. Verdeel de gehalveerde asperges om en om op de plaattaart en vervolgens de serranoham en geitenkaas. Breng op smaak met peper en zout.Ā 

4. Bak de plaattaart 25 – 30 minuten in de oven op 220 graden of 200 graden in de heteluchtoven. Dek eventueel halverwege af met aluminiumfolie als de ham dreigt te verbranden.Ā 

Bestrooi met de basilicum en serveer meteen.Ā 

Plaattaart met asperges en geitenkaas
Plaattaart met asperges, serranoham en geitenkaas

2 Comments

  1. Beste Ilona
    Ik leerde je website kennen via Judith en Frank in Australiƫ en ben ondertussen een fervente volger van de Bourgondische recepten. Deze plaat taart is een absolute voltreffer!
    Ik hoop dat je nog veel recepten kan maken en nog extra veel kan genieten!
    Groetjes uit Belgiƫ,
    Tine
    #goodiebag in BelgiĆ« ? šŸ˜‰

    • Dankjewel voor het compliment Tine! En super leuk om te lezen dat je me via Frank & Judith hebt gevonden šŸ™‚ Dat zijn ook een stelletje bourgondiers.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.