Pimento cheese (Amerikaanse kaassdip)

pimento cheese in glaasje

Ik ben al een hele tijd in de ban van ‘pimento cheese’. Sinds ik het in november 2019 bij onze Amerikaanse vriendin SarahKate in Atlanta proefde heb ik er meer van op dan goed voor me is. Wat pimento cheese is? Het is dip uit het Zuiden van de Verenigde Staten op basis van cheddar, mayonaise, zure room en pimentos of piquillo’s. Het slechte nieuws is dat pimentos (een soort van ingemaakte niet-pittige rode peper) niet in de Nederlandse supermarkt verkrijgbaar zijn. Het goede nieuws is; het is prima te vervangen door fijngehakte stukjes ingemaakte rode paprika of peppadews uit een pot. En die zijn wel overal te koop.

Als ik SarahKate moet geloven (en dat doe ik graag) dan kun je pimento cheese eigenlijk de hele dag door eten 🙂 Op een cracker bij het ontbijt, op een tosti tijdens de lunch, als borrelhapje met toastjes (mijn favoriet! Vooral met pita chips), verwerkt in een ovenschotel met saucijzenvlees en ook bij het avondeten wordt het overal opgesmeerd. Zo bestelde ik in het bekende hamburgerrestaurant (The Vortex) een hamburger met pimento cheese. Pimento cheese wordt ook wel ‘Kaviaar van het Zuiden’ genoemd. Ik snap nu waarom.

Mijn conclusie; dit is een heel ongezond maar heel lekker smeerseltje! Het is gelukkig niet moeilijk om zelf te maken. Het recept hieronder is gebaseerd op dat van Vivian Howard uit Deep Run Roots. Een prachtig kookboek met recepten uit de staten in het zuiden van Amerika.

Aangezien we in Nederland niet zoveel keus hebben qua goede kwaliteit cheddar kun je er voor kiezen om het te vervangen door belegen Goudse kaas. Maar zorg er in ieder geval voor dat je de kaas vers raspt en niet voorverpakt koopt (ik herhaal hier gewoon Vivian’s woorden hoor). Ook witte cheddar is hier lastig verkrijgbaar dus ik gebruikte alleen gele cheddar.

Bij de pimento cheese op de foto had ik alles iets te fijn gepureerd. De volgende keer hou ik wat geraspte kaas en fijngehakte peppadew achter voor een iets rustieker effect.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor lekkere borreldips? Neem dan ook zeker eens een kijkje bij onderstaande recepten:

Heb je dit recept voor pimento cheese of een ander recept van mijn website gemaakt? Dan zou ik het enorm leuk vinden als je het deelt op instagram en @worstenbrood_en_wijn daarin tagt of een reactie achterlaat onder het recept.

Recept om zelf pimento cheese te maken:

Afdrukken
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon heart heart icon heart solid heart solid icon
Pimento cheese in glaasje

Pimento cheese (Amerikaanse kaasdip)


Omschrijving

Voor 1 kommetje – ruim genoeg als dip voor 4 personen 


Ingrediënten

Scale
  • 250 gram versgeraspte cheddar kaas (niet voorgeraspt dus)
  • 45 gram fijngehakte peppadew of geroosterde paprika uit pot
  • 80 gram tomatenstukjes uit blik of verse tomaat
  • 50 gram mayonaise, ik gebruikte de Amerikaanse Hellmans
  • 2 eetlepels (ongeveer 45 gram) zure room
  • ¼ theelepel hot sauce
  • ½ theelepel zout (naar smaak toevoegen)

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten voor de pimento cheese – behalve het zout – in een keukenmachine. Hou eventueel wat geraspte Cheddar en fijngehakte paprika achter voor een wat rustiekere dip. Mix de rest kort door elkaar tot je een romige dip hebt.

2. Breng op smaak met zout en eventueel nog wat hot sauce als hij wat pittiger mag zijn. Zet tot gebruik in de koelkast.


Trefwoorden: pimento cheese, cheddar, dip

Pin hieronder de afbeelding direct op je eigen favoriete bord om het recept te bewaren en makkelijk terug te vinden.
Klik op deze link om de rest van mijn recepten te zien op Pinterest.

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.