Perzische worteljam

Perzische worteljam, ik had er nog nooit van gehoord. Maar in Iran verslinden ze er hele potten van. Bij elk ontbijtje dat wij daar nuttigden stond het op tafel. Maar pas aan tafel bij onze couchsurfing gastheer ontdekten we dat de worteljam nog lekkerder smaakt in combinatie met het zoutige van zachte, witte kaas.

De zachte kaas die we in Iran proefden heb ik hier nog niet kunnen vinden. Maar feta of witte kaas van de Turk is net zo lekker.

Perzische worteljam verschilt van gewone worteljam door de toevoeging van kardemon en rozenwater. Je kunt dit laatste uiteraard ook weglaten maar ik vind een beetje rozenwater de jam juist helemaal af maken.

Op internet zijn verschillende recepten van Perzische worteljam te vinden. Waarbij de hoeveelheiden weliswaar niet overal hetzelfde zijn maar de ingrediënten wel. Onderstaand recept is wat ik er van heb gemaakt.

Perzische worteljam

Voor 2 jampotjes

Ingredienten

  • 400 gram wortelen, geschild & geraspt (= geschild gewicht)
  • 400 gram geleisuiker
  • 400 ml water
  • 4 kardemonpeulen, zaadjes fijngestampt
  • schil van 1/2 sinaasappel, fijn geraspt
  • 2 theelepels rozenwater

Bereidingswijze

1. Doe de geleisuiker, water, geraspte wortel, fijngestampte kardemon en sinaasappelschil in een kookpan met stevige bodem.

2. Breng aan de kook. Roer af en toe door en laat ongeveer 30 minuten koken tot het stollingspunt. Om dit te meten doe je een lepeltje jam op een koud schoteltje. Als het na een minuut gestold is is het goed. Je kunt dit testen door met je vinger door de jam te gaan. Als er een veeg van je vinger achter blijft is het goed.

3. Meng nog 2 theelepels rozenwater door de worteljam en giet in gesteriliseerde* jampotjes.

Lekker op (Perzisch) platbrood met een beetje verkruimelde witte kaas.

* Heb je een stoomoven? Dan zijn de jampotjes snel gesteriliseerd door ze 15 minuten op 100 graden te stomen.

Perzische worteljam met kardemon en rozenwater

2 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.