Over perikelen bij het maken van rabarberwijn (en elke andere fruitwijn)

Geleerde lessen bij mijn eerste poging om fruitwijn te maken; rabarberwijn

Ik dacht me toch redelijk goed te hebben voorbereid;  het recept gelezen, een bestelling voor de benodigde middelen geplaatst via Brouwmarkt.nl en rabarber gehaald bij een boertje verderop in de straat. Niets stond nog in de weg aan het maken van mijn eerste wijn; rabarberwijn.  Al snel bleek dat de pannen die ik in huis heb eigenlijk net iets te klein zijn om 5 liter wijn te maken, maar dat mocht de pret niet drukken.  Totdat we op dag 2 de mix van rabarber en suiker over wilden gaan doen in één van de bestelde gistflessen. Ik kan alleen maar zeggen dat we vooral veel geleerd hebben …

Les 1: Het steriliseren van de glazen gistfles moet in ieder geval niet met kokend water

Stap 5 in het recept: :”Zeef door een fijn neteldoek in een gesteriliseerd gistingsvat.” Ik had tijdens het bestellen van mijn brouw artikelen over het woordje ‘gesteriliseerd’ heen gelezen… Manlief kwam met het idee om er dan maar even kokend water in te doen. Ik geloof niet dat ik mijn zin ‘niet teveel want anders barst het glas’ al af had gemaakt toen de hals van gistfles brak! Gelukkig had ik er nog 2 besteld maar dit was duidelijk geen goed idee.

Wat is dan wel een goed idee om zo’n ontzettend onhandige fles te steriliseren? Even googlen en verschillende sites raadplegen blijkt dat het spoelen met een sulfietoplossing de beste methode is want “glazen voorwerpen kunnen door hoge temperaturen springen’.  En op de site van Brouwmarkt las ik bij de door mij bestelde glazen gistfles ook nog: “LET OP: Deze glazen gistingsflessen kunnen door transport en opslag vuilresten bevatten die eenvoudig te verwijderen zijn met lauw water en een goede flessenborstel. Spoel daarna de fles 2 x goed schoon en reinig hem vóór gebruik met een oplossing van Puro-Oxi of sulfiet. “

Tot zover dus de eerste les. Een kwestie van goed lezen dus voordat je iets besteld.

Les 2: Ga niet het vocht door een neteldoek gieten in een trechter als je geen geduld hebt

Ik wist natuurlijk wel dat ik van nature niet bedeeld ben me een portie geduld. Het was dan ook geen slim idee om ‘even’ voor borreltijd de rabarbervloeistof door een neteldoek te willen gieten door een trechter. Dat. Duurt. Uren.  Ok, ik overdrijf een beetje maar als we schepje voor schepje door waren gegaan hadden we nu nog niet gegeten. Met de minuut nam mijn ongeduld toe en nadat we ongeveer onze hele pannen/grote kommen verzameling plakkerig hadden gemaakt met al dat zoete fruitwater konden we alsnog een portie bitterballen in de pan gooien om de ergste trek te stillen .

Hoe dan wel overgieten? De vloeistof met stukken rabarber door een neteldoek gieten in een grote zeef die boven een grote kom hangt. Dan heeft het een groter oppervlak om het vocht doorheen te laten. En dat gezeefde vocht vanuit de kom vervolgens via een trechter (ook gesteriliseerd neem ik aan) in de gistfles overhevelen.

Les 3: Het is een goed idee om alvast te ‘oefenen’ met het maken van fruitwijn voordat je begint met ‘echte’ wijn

Misschien nog wel de belangrijkste les van deze eerste poging; het echte werk is nog heel ver weg! Een aantal van de wijnboeren die ik ontmoette op de laatste cursusdag van de Brabantse Wijnbouwers hadden me dat ook al voorspelt; als je wijn van ander fruit kunt maken kun je ook wijn van druiven maken.  Het is in ieder geval een goede voorbereiding daarop.

Tot zover mijn eerste pogingen om wijn te maken. Ik ga er vanuit dat deze eerst poging finaal mislukt, in een niet gesteriliseerde fles, maar we zullen zien. Het begint in ieder geval al wel te bubbelen!

Wordt vervolgd …

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.