Pastitio; Griekse ovenschotel met pasta en gehakt

pastitio Griekse ovenschotel met pasta en gehakt

Update: 14 augustus 2019

Sinds ik Elefteria van de blog Koken met Elefteria ken durf ik bijna dit pastitio recept niet meer te delen. Elefteria is namelijk Grieks en ontzettend streng als het aankomt of recepten die Grieks worden genoemd ook wel echt authentiek zijn. En eerlijk gezegd weet ik dat niet. Ik weet zelfs niet eens of het nou pastitio is of pastitsio. Maar dat het lekker is weet ik wel 🙂 Je vindt Elefteria’s pastitsio recept trouwens via deze link.

Jaren terug vroeg een collega of ik weleens van een gerecht met de naam ‘ pastitio’ had gehoord. Hij was net terug van een vakantie in Griekenland en vond het verrassend lekker. Natuurlijk had ik daar weleens van gehoord 😉 Het is een Griekse ovenschotel met pasta, gehakt en tomatensaus.

Pastitio lijkt dus een beetje op een Italiaanse lasagne maar dan met geurige kruiden als oregano, kaneel en kruidnagel. En macaroni-achtige pasta in plaats van lasagnebladen.  Al moet ik meteen bekennen dat ik het zelf nooit in Griekenland heb geproefd.  Wel heb ik er een heerlijk recept van dat ik al verschillende keren tijdens etentjes heb geserveerd.  Ideaal om voor te bereiden en alleen nog in de oven te schuiven als je gasten er zijn. Het is telkens weer een succes en ik serveer pastitio graag met een Griekse salade van komkommer, tomaat, olijven en feta. 

Pastitio, Griekse ovenschotel met pasta en gehakt

Hoofdgerecht voor 4- 6 personen

Ingrediënten:

– 2 eetlepels olijfolie
– 1 ui, fijngesneden
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 750 gram lamsgehakt
– 1 blik tomaatblokjes (400 gram), evt. extra blikje
– 2 theelepels suiker
– 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
– 1 eetlepel fijngesneden verse oregano
– 1 theelepel kaneelpoeder
– ½ theelepel nootmuskaat
– ½ theelepel kruidnagelpoeder
– 500 gram penne of grote macaroni
– 3 eieren, losgeklopt
– 300 ml Griekse yoghurt
– 200 gram feta, verkruimeld
– 50 gram geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook op laag vuur +/- 3 minuten.

2. Voeg het gehakt toe en bak het al roerend in een paar minuten rul en bruin. Doe de tomaat, suiker, peterselie, oregano, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel erbij en roer goed. Breng de saus op smaak met zout en peper en laat afgedekt +/- 15 minuten zachtjes stoven.

3. Verwarm de oven voor op 190˚C. Vet een grote ovenschaal in. Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet de pasta af door een vergiet. Verdeel de pasta over de bodem van de ovenschaal.

4. Klop de eieren, yoghurt en feta door elkaar en voeg zout en peper toe. Schenk driekwart van het mengsel over de pasta en schep het een beetje door elkaar. Schep het gehaktmengsel over de pasta en schenk de rest van het yoghurtmengsel erover. Bestrooi met de geraspte kaas en bak de pastitio in 30 – 40 minuten in de oven tot hij mooi bruin is aan de bovenkant.

Serveer met een Griekse salade van tomaat, komkommer en feta.

Bron: Delicious, maart 2013

pastitio

Op zoek naar meer lekkere ovenschotels die goed zijn voor te bereiden? Check dan ook eens mijn andere recepten:
Pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes dit is een echte herfstfavoriet
Lasagne met courgette en saucijzenvlees
Gratin van knolselderij en gerookte zalm

Afdrukken

Pastitio; Griekse ovenschotel met pasta en gehakt

pastitio Griekse ovenschotel met pasta en gehakt

Serveer de Pastitio met een Griekse salade van komkommer, tomaat, olijven en feta.

Ingrediënten

– 2 eetlepels olijfolie
– 1 ui, fijngesneden
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 750 gram lamsgehakt
– 1 blik tomaatblokjes (400 gram), evt. extra blikje
– 2 theelepels suiker
– 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
– 1 eetlepel fijngesneden verse oregano
– 1 theelepel kaneelpoeder
– ½ theelepel nootmuskaat
– ½ theelepel kruidnagelpoeder
– 500 gram penne of grote macaroni
– 3 eieren, losgeklopt
– 300 ml Griekse yoghurt
– 200 gram feta, verkruimeld
– 50 gram geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook op laag vuur +/- 3 minuten.

2. Voeg het gehakt toe en bak het al roerend in een paar minuten rul en bruin. Doe de tomaat, suiker, peterselie, oregano, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel erbij en roer goed. Breng de saus op smaak met zout en peper en laat afgedekt +/- 15 minuten zachtjes stoven.

3. Verwarm de oven voor op 190˚C. Vet een grote ovenschaal in. Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet de pasta af door een vergiet. Verdeel de pasta over de bodem van de ovenschaal.

4. Klop de eieren, yoghurt en feta door elkaar en voeg zout en peper toe. Schenk driekwart van het mengsel over de pasta en schep het een beetje door elkaar. Schep het gehaktmengsel over de pasta en schenk de rest van het yoghurtmengsel erover. Bestrooi met de geraspte kaas en bak de pastitio in 30 – 40 minuten in de oven tot hij mooi bruin is aan de bovenkant.

Notities

Bron: Delicious, maart 2013

Pastitio Griekse ovenschotel met gehakt en pasta
Pastitio onafgebakken met ingredienten

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.