Pastitio: Griekse ovenschotel met pasta en gehakt

pastitio Griekse ovenschotel met pasta en gehakt

Jaren terug vroeg een collega of ik weleens van een gerecht met de naam ‘pastitio’ of ‘pastitsio’ had gehoord. Hij was net terug van een vakantie in Griekenland en vond het verrassend lekker. Natuurlijk had ik daar weleens van gehoord 😉 Het is een Griekse ovenschotel met pasta, gehakt en tomatensaus. Ik knipte mijn pastitiorecept destijds snel uit een oud Wordbestand en plakte het op de website. Met een hele slechte foto erbij. Die foto is inmiddels opgefrist, het recept voor pastitio is nog steeds hetzelfde.

Pastitio lijkt een beetje op een Italiaanse lasagne maar dan met geurige kruiden als oregano, kaneel en kruidnagel. En macaroni-achtige pasta in plaats van lasagnebladen.  Al moet ik meteen bekennen dat ik zelf nog nooit pastitio in Griekenland heb geproefd.  Wel heb ik er dus een heerlijk recept van dat ik al verschillende keren tijdens etentjes heb geserveerd.  

Bij een etentje

Pastitio is een ideaal gerecht om voor te bereiden. Je hoeft het alleen nog in de oven te schuiven als je gasten er zijn. Als je ook nog eens een mooie ovenschaal hebt om het gerecht in te maken is het gewoon een kwestie van op tafel zetten en opscheppen maar. Het is telkens weer een succes en ik serveer pastitio graag met een Griekse salade van komkommer, tomaat, olijven en feta. 

Dit recept is een versie zonder bechamelsaus. Weliswaar niet traditioneel maar wel erg lekker. En makkelijk 😉
In plaats van een zware bechamelsaus maak je het bovenste laagje van de pastitio met een mengsel van Griekse yoghurt, eieren en feta.

Pastitio, pastitsio of pasticcio?

Sinds ik Elefteria van de blog Koken met Elefteria ken durf ik bijna dit pastitio recept niet meer te delen. Elefteria is namelijk Grieks en ontzettend streng als het aankomt of recepten die Grieks worden genoemd ook wel echt authentiek zijn. En eerlijk gezegd weet ik dat niet. Ik weet zelfs niet eens of het nou pastitio is of pastitsio. Maar dat het lekker is weet ik wel 🙂
Je vindt Elefteria’s pastitsio recept via deze link. Inmiddels heb ik ook het Griekse huis in Tilburg ontdekt. Daar (en online) verkopen ze de echte Griekse buispasta die gebruikt wordt voor pastitio.

P.s. heb jij mijn boek Het Bourgondische Bitterballenboek al in je bezit? Hét must-have kookboek voor bourgondiërs! Nu ook verkrijgbaar als ePub.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
pastitio Griekse ovenschotel met pasta en gehakt

Pastitio; Griekse ovenschotel met pasta en gehakt

  • Genoeg voor: 4

Omschrijving

Hoofdgerecht voor 4 -6 personen


Ingrediënten

– 2 eetlepels olijfolie
– 1 ui, fijngesneden
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 750 gram lamsgehakt
– 1 blik tomaatblokjes (400 gram), evt. extra blikje
– 2 theelepels suiker
– 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
– 1 eetlepel fijngesneden verse oregano
– 1 theelepel kaneelpoeder
– ½ theelepel nootmuskaat
– ½ theelepel kruidnagelpoeder
– 500 gram grote macaroni of Griekse buispasta (Perciatelli)
– 3 eieren, losgeklopt
– 300 ml Griekse yoghurt
– 200 gram feta, verkruimeld
– 50 gram geraspte Parmezaanse kaas of Griekse Kefalograviera


Bereidingswijze

1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook op laag vuur +/- 3 minuten.

2. Voeg het gehakt toe en bak het al roerend in een paar minuten rul en bruin. Doe de tomaat, suiker, peterselie, oregano, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel erbij en roer goed. Breng de saus op smaak met zout en peper en laat afgedekt +/- 15 minuten zachtjes stoven.

3. Verwarm de oven voor op 190˚C. Vet een grote ovenschaal in. Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet de pasta af door een vergiet. Verdeel de pasta over de bodem van de ovenschaal.

4. Klop de eieren, yoghurt en feta door elkaar en voeg zout en peper toe. Schenk driekwart van het mengsel over de pasta en schep het een beetje door elkaar. Schep het gehaktmengsel over de pasta en schenk de rest van het yoghurtmengsel erover. Bestrooi met de geraspte kaas en bak de pastitio in 30 – 40 minuten in de oven tot hij mooi bruin is aan de bovenkant.


Notities

Serveer pastitio met een Griekse salade van komkommer, tomaat, olijven en feta.

Bron: Delicious, maart 2013

Trefwoorden: pastitio, Grieks, ovenschotel,

Pastitio: Griekse ovenschotel met pasta en gehakt

Hoofdgerecht voor 4- 6 personen

Ingrediënten:

– 2 eetlepels olijfolie
– 1 ui, fijngesneden
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 750 gram lamsgehakt
– 1 blik tomaatblokjes (400 gram), evt. extra blikje
– 2 theelepels suiker
– 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
– 1 eetlepel fijngesneden verse oregano
– 1 theelepel kaneelpoeder
– ½ theelepel nootmuskaat
– ½ theelepel kruidnagelpoeder
– 500 gram grote macaroni of Griekse buispasta (Perciatelli)
– 3 eieren, losgeklopt
– 300 ml Griekse yoghurt
– 200 gram feta, verkruimeld
– 50 gram geraspte Parmezaanse kaas of Griekse Kefalofraviera

Extra nodig: grote ovenschaal van ongeveer 30 x 20 cm

Bereidingswijze

1. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook op laag vuur +/- 3 minuten.

2. Voeg het gehakt toe en bak het al roerend in een paar minuten rul en bruin. Doe de tomaat, suiker, peterselie, oregano, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel erbij en roer goed. Breng de saus op smaak met zout en peper en laat afgedekt +/- 15 minuten zachtjes stoven.

3. Verwarm de oven voor op 190˚C. Vet een grote ovenschaal in. Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet de pasta af door een vergiet. Verdeel de pasta over de bodem van de ovenschaal.

4. Klop de eieren, yoghurt en feta door elkaar en voeg zout en peper toe. Schenk driekwart van het mengsel over de pasta en schep het een beetje door elkaar. Schep het gehaktmengsel over de pasta en schenk de rest van het yoghurtmengsel erover. Bestrooi met de geraspte kaas en bak de pastitio in 30 – 40 minuten in de oven tot hij mooi bruin is aan de bovenkant.

Serveer met een Griekse salade van tomaat, komkommer en feta.

Bron: Delicious, maart 2013

pastitio

Op zoek naar meer lekkere ovenschotels die goed zijn voor te bereiden? Check dan ook eens mijn andere recepten:
Pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes dit is een echte herfstfavoriet
Lasagne met courgette en saucijzenvlees
Gratin van knolselderij en gerookte zalm

Pastitio Griekse ovenschotel met gehakt en pasta
Pastitio onafgebakken met ingredienten

2 Comments

    • He Anke, ik zie je reactie nu pas! Maar dat kan inderdaad prima. Gewoon af laten koelen, afdekken met folie en afhankelijk van wat
      de buitentemperatuur is en hoe lang het nog duurt voordat hij de oven in gat, bewaar je hem in de koelkast of op een koele plek.
      Ik schuif hem dan al in de oven tijdens het opwarmen daarvan. Dek eventueel op het laatst af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker dreigt te worden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.