Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes bedekt met mozzarella en parmezaanse kaas

Pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes

  • Genoeg voor: 4 1x

Omschrijving

Ovenschotel bomvol groenten en met een hoog comfortfoodgehalte.


Ingrediënten

Scale
  • 400 gram korte pasta (bijvoorbeeld penne of rigatoni)
  • 700 gram pompoen, in blokjes (= geschild gewicht)
  • 70 gram palmkool, heel fijngehakt (of laat het weg) 
  • 1 blik tomatenblokjes + 1/2 blikje water
  • 5 saucijzen
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden of oregano
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 bollen mozzarella, in plakken gesneden
  • 1 bakje ricotta
  • Parmezaanse kaas 
  • peper en zout 

Bereidingswijze

1. Meng de pompoenblokjes met wat olijfolie, peper en zout en rooster ze 15 minuten op een bakplaat op 200°C. Je kunt ze hierna pureren of heel laten. Ik gebruik hiervoor ook wel geroosterde pompoenpuree die ik eerder heb gemaakt en ingevroren. Deze hoeveelheid maakt ongeveer 500 ml pompoenpuree.

2. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af en spoel even om met koud water zodat ze niet aan elkaar plakken. 

3. Snijd het velletje van de saucijsjes open en meng het saucijzenvlees met de oregano of Italiaanse kruiden.  Rol er kleine gehaktballetjes van ter grootte van een bitterbal en bak ze bruin in een grote koekenpan.

4. Bak de ui en knoflook even aan in wat olie en voeg het blikje tomatenblokjes en een half blikje water toe. Heb je de geroosterde pompoen gepureerd? Dan kun je die hier ook bij mengen. Breng alles goed op smaak met peper en zout. 

5. Je gaat nu alles door elkaar mengen in een grote ovenschaal behalve de mozzarella. Ik begin met de ricotta te mengen door de pasta zodat elk stukje bedekt is met een laagje ricotta. Je zult waarschijnlijk niet het hele bakje nodig hebben. Vervolgens gaat de tomatensaus er doorheen, de pompoenblokjes, de rauwe palmkool als je die gebruikt en een klein beetje geraspte Parmezaanse kaas. Verdeel er tenslotte de gehaktballetjes door zodat ze goed verdeeld zijn over de ovenschaal. Als laatste gaan de plakjes mozzarella en nog wat geraspte Parmezaanse kaas erop. 

6. Tot dit punt kun je de ovenschotel met pasta, pompoen en gehaktballetjes helemaal voorbereiden. Schuif hem voor het serveren 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Komt de ovenschotel uit de koelkast? Zet hem dan al in de oven tijdens het voorverwarmen. Of dek de bovenkant de eerste 10 minuten af met aluminiumfolie en laat hem 10 minuten langer staan. 


Trefwoorden: pompoen, pasta, ovenschotel, gehaktballetjes