Pasta met palmkoolsaus

Pasta met palmkoolsaus en geraspte Pecorino kaas op bord

Dit recept voor pasta met palmkoolsaus is gebaseerd op een recept uit het kookboek ‘ Zes Seizoenen’. Sinds ik dat kookboek als recensie-exemplaar kreeg toegestuurd (mijn uitgebreide recensie daarover lees je hier) heb ik er al heel wat recepten uit gekookt. Het staat dan ook bomvol met groente recepten en veel van die groenten groeien in mijn moestuin. Het moestuinseizoen loopt al behoorlijk op zijn einde maar de palmkool, ook wel bekend als cavolo nero, doet het nog steeds ontzettend goed. En heeft, in tegenstelling tot zijn Hollandse broertje boerenkool, geen last van bladluis.

Op zaterdag plan ik vaak al de maaltijden voor maandag en dinsdag vooruit en kookt manlief. Vanaf de eerste keer dat ik de instructies voor dit recept voor pasta met palmkool voor hem klaar legde is het een favoriet voor Meatless Monday. Al moet ik er meteen bij vermelden dat het recept niet meer vegetarisch is sinds we 4 ansjovisjes met de saus mee pureren. Behalve dat ik het een ontzettend lekker recept vind zit het ook nog eens bomvol groenten. Een goed begin van de werkweek dus.

De pasta met palmkoolsaus zoals ik hem hieronder heb uitgewerkt wijkt, naast de toevoeging van ansjovis, sowieso iets af van het recept in het boek. Dat komt omdat ik het recept voor pasta met koolsaus zoals het in Zes Seizoenen staat beschreven nogal omslachtig vindt. Er worden gewoon teveel woorden worden gebruikt om dit in wezen zo simpele pastagerecht te omschrijven.

Dat we thuis een stoomoven hebben maakt het ook wel een stuk eenvoudiger. Heb je geen stoomoven? Dan kook je de palmkool natuurlijk gewoon in de pan gaar.

Pasta met palmkoolsaus

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

 • 500 gram palmkool (cavalo nero) of boerenkool, goed gewassen en de dikke nerven verwijderd
 • 225 gram pasta (maakt niet uit welke soort)
 • 75 gram versgeraspte Pecorino kaas (of gebruik Parmezaanse kaas of een andere harde kaas)
 • 2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
 • olijolie
 • 4 ansjovisjes uit blik
 • evt. zwarte peper

Extra nodig: blender + evt. stoomoven en stoompan met gaatjes

Bereidingswijze

1. Breng een pan met water aan de kook en kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar tijdens het afgieten 250 ml kookwater.

2. Verhit in een kleine koekenpan een paar eetlepels olijfolie en bak hierin de knoflookplakjes op laag vuur zachtjes lichtbruin. Laat de knoflook niet verbranden.

3. Stoom de palmkoolbladeren in 14 minuten gaar in de stoomoven op 100°C (hoge druk stoomovens gaan op hogere temperatuur en dan is de bereidingstijd korter) of kook de bladeren in ruim water in een grote pan gaar.

4. Pureer vervolgens de kool samen met de knoflook, olijfolie en ansjovis in een blender en voeg zoveel kookwater toe tot een mooie dikke saus ontstaat. Dit gaat het makkelijkst als je al meteen wat pastawater in de blender doet en steeds een beetje kool toevoegt tot alles is opgenomen.

5. Schep de palmkoolsaus door de pasta en serveer met versgeraspte Pecorino of Parmezaanse kaas.

Breng eventueel nog wat op smaak met zwarte peper maar zeker niet met zout. De ansjovis en de kaas zijn al zout genoeg.

Bron: gebaseerd op het recept ‘ Pasta met koolsaus’ uit Zes Seizoenen van Joshua McFadden

Pasta met palmkoolsaus en geraspte Pecorino kaas op bord

pasta met palmkoolsaus op bord

3 Comments

 1. Hoi Ilona,

  Gefeliciteerd met je verjaardag 🎂 🎈 🎉 en een smakelijke avond gewenst!

  Ik volg jou al een hele tijd met veel plezier.
  Ik ben een misschien een stille volger want ik maak geen filmpjes, schrijf geen blog en geef niet op iedere foto een reactie. Maar ik geniet gewoon van koken en van eten en het lezen over eten.
  Ik lees ook met plezier over je moestuin avonturen.
  Mijn wens om zelf een moestuin te hebben is uitgekomen. Ik heb eindelijk een stuk grond en ga vanaf nu dus beginnen. Spannend! Veel werk maar super veel zin in.

  Fijne avond! Geniet ervan!

  Anne-Marie (De Gezonde Brabander)

  • Hoi Anne-Marie, ontzettend bedankt voor je lieve reactie! En wat gaaf dat je met een moestuin gaat beginnen. Het is inderdaad veel werk maar ook hier geldt het cliche; je krijgt er zoveel voor terug 😉 Als je nog tips nodig hebt? Ik ben geen moestuinexpert maar door schade en schande toch al een hoop wijzer geworden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.