Pasta met asperges, basilicumroom en gerookte vis

‘Dat is dan toch zeker wel zonder het schillen?!’ Dit was de reactie van manlief op mijn mededeling dat ik mezelf had opgegeven voor de #15minutesasperge challenge die wordt georganiseerd door het Nederlands aspergecentrum. De opdracht: bedenk een recept met asperges wat in 15 minuten klaar te maken. Het recept wat ik daarvoor in gedachten had was een pasta met asperges, basilicumroom en gerookte vis.

Ik snap de reactie van manlief wel want asperges goed schillen kost best even tijd. Het is dan ook niet voor niets dat je ze op steeds meer plekken, in ieder geval bij veel aspergeboeren in het zuiden van het land, geschild kunt kopen. Gelukkig stond er bij de spelregels dat het om 15 minuten bereidingstijd moet gaan. Het schillen zou daar dan niet bij zitten.

Toch leek het me wel leuk om de uitdaging aan te gaan en echt het hele recept voor deze pasta met asperges, basilicumroom en gerookte in 15 minuten klaar te maken. Inclusief schillen. Er staat namelijk nergens dat je alles alleen moet doen toch?

Dus zo kwam het dat we met de kookwekker op 15 minuten, alle ingrediënten op het aanrechtblad en 2 man sterk aan de slag gingen. Manlief met het schillen van de witte asperges en het in stukjes snijden daarvan. Ik met het aan de kook brengen van een pan met water (dat gaat extra snel met water uit de kokendwaterkraan), het maken van de basilicumroom en het uit elkaar plukken van de gerookte zalm en forel. Maar je kunt natuurlijk ook de asperges al eerder schillen of ze geschild kopen.

Dit gerecht smaakt extra lekker met een glaasje Auxerrois uit Limburg; een echte aspergewijn die ervoor gemaakt lijkt.

Pasta met asperges, gerookte vis en basilicum crème

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges, geschild en in stukjes van 2 cm gesneden
  • 200 gram korte pasta
  • 100 gram gerookte zalm, in stukjes gesneden
  • 125 gram gerookte forel, in stukjes gesneden
  • 50 gram mascarpone of andere roomkaas
  • Handje verse basilicum + evt. wat losse blaadjes ter garnering
  • 1 citroen, rasp en sap
  • Peper

Bereidingswijze

  1. Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook.
  2. Doe de pasta en de aspergestukjes in het kokende water en kook ze in 10 – 12 minuten gaar.
  3. Meng de citroenrasp en sap samen met de mascarpone en basilicum in een mengbeker en mix met de staafmixer tot een crème.
  4. Giet de pasta met asperges af en bewaar nog wat van het kookvocht.
  5. Roer de basilicumroom samen met de stukjes gerookte vis door de pasta met asperges.
    Voeg eventueel nog wat kookvocht toe als de pasta te droog is. Breng op smaak met versgemalen peper (de gerookte vis is al zout genoeg) en roer goed door.

Serveer de pasta met asperges, gerookte zalm en basilicumroom op warme borden bij een glaasje Auxerrois.

Extra tostitip: koop een verpakking van 200 gram gerookte zalm en maak een dubbele hoeveelheid van de basilicumroom. Samen met een plakje jong belegen kaas maak je daar de volgende dag een heerlijke tosti mee.

Op zoek naar meer lekkere aspergerecepten? Check dan ook eens deze favoriet met asperges uit de stoomoven.

#15minutesasperge

pasta met asperges, basilicumroom en gerookte vis

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.