Ouderwetse rode kool uit de stoomoven

Rode kool uit de stoomoven op bord met gehaktballetjes en gebakken aardappels

Nog nooit eerder heb ik zoveel rodekool gemaakt als sinds ik mijn stoomoven heb. Dit recept voor ouderwetse rode kool uit de stoomoven leerde ik maken bij een Miele stoomoven workshop. Ik geef het toe; ik had nooit naar de zogenaamd kosteloze kookdemonstratie bij het Miele experience center moeten gaan. Inderdaad de kookdemonstratie zelf is gratis maar als je daar eenmaal al die mooie apparatuur hebt gezien ben je al om en kost het bakken met geld. Hetzelfde geldt trouwens voor de Big Green Eggperience van Beleef Green Egg maar daarover een andere keer meer.

Vanaf het moment dat ik de stoomoven van Miele had gezien stond hij op mijn verlanglijstje voor in onze nieuwe keuken. Inmiddels hebben we hem al ruim 1,5 jaar in gebruik en gelukkig nog steeds naar volle tevredenheid. Dit recept voor ouderwetse rode kool wordt in de herfst en winter regelmatig klaar gemaakt bij ons thuis. Meestal maak ik het dubbele recept en vries ik de overige 3 porties in. Dat is net zoveel werk en de gemiddelde rode kool is groot genoeg.  Aangezien wij maar met z’n tweetjes zijn eten we er dan 4 keer van.  De ene keer met oma’s gehaktballetjes en de andere keer met zalmfilet uit de oven omwikkeld met ontbijtspek. En gebakken aardappeltjes. Ook eerst gestoomd in de stoomoven trouwens…

Voor iedereen die niet in het bezit is van een stoomoven; maak het gewoon in een pan op het gasfornuis. De eerste 35 minuten (of misschien iets langer) met de deksel dicht en de laatste 10 minuten met de deksel schuin op de pan. Vergeet dan niet om regelmatig te roeren om aanbakken te voorkomen.

Ouderwetse rode kool uit de stoomoven

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
– 500 gram rode kool, fijngesneden
– 125 ml rode wijn
– 1 laurierblad
– 2 kruidnagels
– 15 gram rijst
– 1 eetlepel boter
– ½ ui, fijngesneden
– Zout, naar smaak
– 30 gram suiker
– 1 steranijs
– 1 kaneelstokje
– 1 appel, geschild en in stukjes gesneden
Extra nodig: dichte stoomovenpan of gewone kookpan

Bereidingswijze:
1. Doe de rode kool in de stoomovenpan of gewone pan (zonder deksel) en voeg alle ingrediënten, behalve de appel, toe.

2. Meng alles goed door elkaar.

3. Schuif de rode kool in de stoomoven, 35 minuten op 100°C.

4. Voeg de appel aan de rode kool toe, en schuif de stoomovenpan weer terug in de stoomoven voor 10 minuten op 100°C.

5. Serveer de rode kool direct. Bij later gebruik, verwarm de rode kool in de stoomoven.

Bron: Miele workshop voor de stoomoven

Op zoek naar meer stoomoven recepten? Check ook eens:

 

 

Afdrukken

Ouderwetse rode kool uit de stoomoven

Rode kool uit de stoomoven op bord met gehaktballetjes en gebakken aardappels

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

– 500 gram rode kool, fijngesneden
– 125 ml rode wijn
– 1 laurierblad
– 2 kruidnagels
– 15 gram rijst
– 1 eetlepel boter
– ½ ui, fijngesneden
– Zout, naar smaak
– 30 gram suiker
– 1 steranijs
– 1 kaneelstokje
– 1 appel, geschild en in stukjes gesneden
Extra nodig: dichte stoomovenpan of gewone kookpan

Bereidingswijze

1. Doe de rode kool in de stoomovenpan of gewone pan (zonder deksel) en voeg alle ingrediënten, behalve de appel, toe.

2. Meng alles goed door elkaar.

3. Schuif de rode kool in de stoomoven, 35 minuten op 100°C.

4. Voeg de appel aan de rode kool toe, en schuif de stoomovenpan weer terug in de stoomoven voor 10 minuten op 100°C.

5. Serveer de rode kool direct. Bij later gebruik, verwarm de rode kool in de stoomoven.

Rode kool uit de stoomoven op bord met gehaktballetjes en gebakken aardappels

5 Comments

  1. Haha, wat herkenbaar.
    Ik heb een tijdje demo’s gedaan in een keukenwinkel. Daarom alle cursussen bij Miele gevolgd.
    Dus de keuken die ik besteld had ging niet door. Er moest een stoomoven XL in en ik heb nu 3 losse elementen van 2 platen in mijn eiland. 2 gas en 1 inductie, zodat ik 16 liter pannen op de platen kwijt kan zonder dat het fornuis vol is.
    En dat terwijl demo’s aan klanten en de stoomoven laten zien niet betaald werd. Mijn man werd er niet gelukkig van 😉 Maar ik gebruik alles nu al ruim 4 jaar met volle tevredenheid.
    Mijn stoomoven eigenlijk te weinig dus ik ga op je site even kijken wat jij er allemaal in gooi.

    • Nou ik gebruik hem ook te weinig vind ik zelf… Maar vooral voor deze rode kool, asperges in het voorjaar en ik gebruik hem om jampotjes te steriliseren. Verder voor aardappels (die ik daarna bak). Ik ben gek op mijn Miele stoomoven; ik zou geen andere willen.

  2. Ik ga kijken!
    Wat ik wel doe is deeg laten rijzen, bv van Zeeuwse bolussen. Die bak ik ook met stroom dan worden ze lekker klef.
    En couscous stoom ik tegenwoordig op advies van Nadia, echt veel lekkerder. Fijn weekend, ik ga weer verder met de hachee.

    • Oh ja dat moet ik ook eens proberen om couscous te stomen. En ik wil nog eens aan de slag met stoombroodjes (denk bao pao). Genoeg ideeën dus 😉 Fijn weekend!

1 Trackback / Pingback

  1. Bucketlist 2017 | Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.