Blokjes oude kaas met hoisinsaus voor op de borrelplank

Blokjes oude kaas met hoisinsaus op borrelplank

Oude kaas met hoisinsaus?! Are you kidding me? Nou ik had er ook nog nooit van gehoord, maar het blijkt dus een geniale combinatie! Die ik eigenlijk per toeval ontdekte omdat ik ergens blokjes kaas met een bakje donkere saus ernaast zag. Ik wist niet wat voor saus het was maar schijnbaar heb ik het onbewust in mijn hoofd vertaald naar hoisin. En tja, als je een beetje een foodie bent dan ga je dat thuis natuurlijk meteen even proberen.

Inmiddels serveer ik niet alleen blokjes oude kaas met hoisinsaus op de borrelplank, er zijn uiteraard ook al tosti’s met oude kaas en hoisin gemaakt 😉 En wie mij een beetje kent weet dat het niet lang gaat duren voor ik kaasbitterballen en Antilliaanse kaasballetjes in de hoisinsaus ga dippen. Of wat dacht je van deze zelfgemaakte kaasbroodjes met een likje hoisinsaus in plaats van mosterd. Voorlopig ben ik nog lang niet klaar met kaas/hoisinsaus experimenten.

Sowieso ben ik Mevrouw Dip. Zelfs als iets helemaal geen dip nodig heeft – zoals bijvoorbeeld oude kaas of een van mijn bourgondische bitterballen– dan vind ik het nog steeds lekker om te kunnen dippen. Overigens moet ik bij dit borrelhapje wel vermelden dat een klein dipje genoeg is. Oude kaas is al zout en hoisin ook, dus een klein beetje is precies genoeg om de umamismaak te versterken.

Nog meer combinaties met kaas en hoisin

Overigens werkt de combinatie kaas/hoisin ook prima met andere kazen. Maar oude kaas vind ik het lekkerst. Ik heb vriend Google nog even geraadpleegd om te kijken of deze smaakcombinatie vaker voorkomt. Maar behalve deze hoisinquesadilla’s met varkensgehakt die ik vond bij Marley Spoon (en meteen op mijn to-cook-lijstje heb gezet voor komende week) en een ham&kaas sandwich met hoisin op FoodNetwork is er weinig te vinden. Ik ben dus niet de enige die hoisinsaus vooral associeerde met Aziatische gerechten zoals Pekingeend pannenkoekjes of dit verrukkelijke buikspekhapje van de BBQ.

Vergeet dus voortaan de blokjes kaas met mosterd, pesto of honing-mosterdip. Of vergeet ze niet maar zet er de volgend keer ook een bakje met hoisin naast. Je zult er geen spijt van krijgen. Overigens gebruik ik zelf graag de hoisinsaus van Lee Kum Kee (#nospon) maar je kunt uiteraard elk ander merk of een zelfgemaakte variant gebruiken.

Wat drinken we bij kaas met hoisinsaus?

Dit is niet iets waar ik me tijdens een borrel heel erg druk over maak. Zeker niet sinds we op Curaçao wonen, wat absoluut geen wijnland is. Maar het donkere biertje wat we er de eerste keer bij hadden smaakte er in ieder geval niet bij. Beter drink je er een witte wijn met een klein zoetje bij. Zoals bijvoorbeeld een Muscat of andere frisse, witte wijn uit de Elzas.

Ga jij het proberen? Blokjes oude kaas even dippen in hoisin? Ik vind het altijd leuk om te horen wat je er van vindt. Ofwel via een tag op social media @worstenbrood_en_wijn of via een reactie onder dit bericht. Heeft deze blog je geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met de combinatie (oude) kaas en hoisinsaus en publiceer je daarover on- of offline? Dan zou ik het supertof vinden als je naar deze post linkt.

Een recept voor blokjes kaas met hoisinsaus?

Kijk dat is dus het geniale van de borrelhapje met oude kaas en hoisin. Daar heb je geen recept voor nodig. Gewoon blokjes oude kaas serveren met hoisinsaus uit een potje. That’s it. Makkelijker kunnen we het niet maken, wel lekkerder 😉

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.