Orna & Ella’s zoete aardappel latkes (Joodse aardappelkoekjes)

Dit recept van Orna & Ella’s zoete aardappel latkes had ik al verschillende keren gemaakt nog voordat ik ze ‘in het echt’ proefde. Buiten Israel zijn deze twee vrouwelijke chefs niet zo bekend maar in Tel Aviv was hun restaurant, Orna & Ella genaamd, jarenlang een waar instituut. Een ‘mossad’ zoals de Israëliërs dat noemen.

Deze zoete aardappel latkes, Joodse aardappelkoekjes, waren een signatuur gerecht op het menu. Ik zeg steeds ‘was’ want helaas is het restaurant sinds dit jaar gesloten. Gelukkig heb ik er vorig jaar nog gegeten en uiteraard deze latkes besteld omdat ik zo ontzettend benieuwd was of het recept het origineel benaderde.

Het was grappig om te zien dat Orna & Ella ze veel kleiner serveerden als dat ik dat doe. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat zij het beslag vanuit een spuitzak in rondjes in de pan spuiten. Ik rol ze namelijk gewoon met de hand en druk ze wat platter met een spatel.

De smaak was daarentegen precies hetzelfde. Het is een van de weinige Orna & Ella recepten die online te vinden is in het Engels. Het kookboek met recepten uit het restaurant is namelijk alleen maar in het Hebreeuws uitgebracht. Alhoewel ik nog even getwijfeld heb om hem aan te schaffen, puur voor de heb, is dat natuurlijk onbegonnen werk.

Hieronder dus dit heerlijke recept dat het fantastisch doet als voorgerecht of als onderdeel van een tafel met Midden Oosterse mezze.

Orna & Ella’s zoete aardappel latkes

voor 20 – 25 kleine latkes

Ingredienten

Voor de latkes:

  • 1 kg zoete aardappels, geschild en in even grote stukken gesneden
  • 3/4 kop bloem = 140 gram
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • olie of boter om in te bakken

Voor de dipsaus:

  • 1 bekertje zure room (160 ml)
  • 2 eetlepels mayonaise
  • zout & peper naar smaak
  • 2- 3 eetlepels fijngehakte bieslook

1. Kook de zoete aardappelstukken totdat ze zacht zijn, ongeveer 12 minuten, en laat goed uitlekken. Ik stoom ze in mijn stoomoven en dat geeft sowieso een minder vochtig resultaat.

2. Laat de aardappel afkoelen en meng er dan voorzichtig met je handen de sojasaus door. (het is een redelijk plakkerig beslag) Voeg zout, suiker en de bloem toe en meng het verder tot het goed gemixt is. Kneed vooral niet te lang. Zet het beslag een half uurtje weg en vul er daarna de spuitzak mee als je die gebruikt.

3. Meng de ingredienten voor de dipsaus in een kom. Het mag een vrij dunne saus zijn.

4. Verwarm op laag vuur een laagje olie (of een combinatie van boter en olie) en spuit de zoete aardappel latkes rechtstreeks in de pan. Of vorm er met natte handen balletjes van ter grootte van een walnoot en druk ze wat platter met een spatel.

5. Bak de latkes voorzichtig 4-5 minuten en draai ze slechts 1 keer om. Ze moeten mooi gebruind zijn en stevig genoeg om te verplaatsen met de spatel. Laat uitlekken op keukenpapier en bak de rest van het beslag op. Voeg eventueel nog wat boter of olie toe als dat nodig is. Zorg er dan wel voor dat dit al heet is voordat je het nieuwe beslag toevoegt.

Serveer Orna & Ella’s zoete aardappel latkes warm met de dipsaus. Je kunt ze ook bewaren voor later en even opwarmen in de oven.

6 Reacties

    • Ja dat vond ik ook toen ik daarna hoorde dat ze gingen sluiten. Maar vooral een fijne gedachte om te weten dat dit top gerechtje thuis net zo lekker smaaakt 😉

  1. het ziet er echt ontzettend lekker uit. ik was nooit zo dol op zoete aardappel maar heb dat de laatste tijd echt leren waarderen. Nu kan ik niet meer zonder in de mijn keuken 🙂

    • Ik mag ook graag met zoete aardappel koken. Op het eiland Okinawa, waar veel 100 plussers wonen, schijnen ze het ook veel te eten dus ik geloof graag dat het ook nog eens gezond is 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.